Да вземем ли най-добрия си космат приятел с нас в леглото?

  • Home
  • Blog
  • Да вземем ли най-добрия си космат приятел с нас в леглото?
image
  • By
  • 27.10.2022

Да вземем ли най-добрия си космат приятел с нас в леглото?

Всеки стопанин на малко сладко кученце е изпитвал желанието да го гушка цяла нощ, но мненията на хората за това са доста противоречиви. Някои хора толерират съня с куче, а за други допускането до леглото или дори до спалнята е напълно неприемливо. Аргументите на всеки от двата лагера са доста солидни. Но какво точно казва науката?

1. По-добър сън за хора с тревожност

В едно проучване е отбелязано, че хората с посттравматично стресово разстройство и тревожност, чиито нощи могат да бъдат много неспокойни, спят много по-добре с куче, сънуват по-малко кошмари. Същото важи и за децата – наличието на куче в същата стая намалява честотата на кошмарите.

Може би това е ефектът на окситоцина? Хормонът на “любовта” спомага за формирането на връзки на привързаност между двама души и изглежда има антитревожен и антистресов ефект. Тялото Ви произвежда повече от него, когато сте в контакт с кучето си.

Други биологични причини биха могли да обяснят написаното горе – например галенето на кучето изглежда предизвиква спад на кръвното налягане и следователно успокоява.

2. Чувство за сигурност и комфорт

Спането с куче ни кара да се чувстваме сигурни и комфортно. Едно проучване дори сравнява съня на жените, които спят с котка, куче или човек. Авторите стигат до заключението, че кучето най-малко нарушава съня!

Това откритие не е толкова изненадващо – някои котки будят стопаните си в малките часове на нощта и не спират, докато не напълнят купичката. А също и хората  хъркат, скърцат със зъби или „крадат“ пухената завивка.

Това, което най-много се откроява в това проучване, е чувството за сигурност, което жената изпитва, спейки до куче. Но не го разбирайте погрешно, господа. Кучето има предимство пред Вас – има вроден инстинкт на „пази“ стопаните си, което спомага за успокояващото чувство.

3. Положителни ефекти върху менталното здраве

Всички кучешки родители ще подкрепят твърдението, че животът с куче сам по себе си има положително въздействие върху психичното здраве. Всъщност животните дават емоционална подкрепа. Освен че намаляват стреса, хората с тревожност и депресия изпитват облекчение от контакта с тях. Така че, ако гушкането на кучето Ви прави щастливи, защо да се лишавате от присъствието му през нощта?

4. По-малко тревожност и на кучето

Кучетата изпитват същите чувства на любов като нас хората – също благодарение на окситоцина.

Всъщност кучетата обичат да прекарват време със своите хора. За тревожните кучета спането близо до нас е време, в което се чувстват в безопасност и стресът им намалява значително. Така че за нервното куче сгушването в леглото с неговия човек вероятно е един от малкото моменти, когато то наистина може да спи добре и да се отпусне.

5. По-малко самота

Самотните хора могат да извлекат голяма полза от съня с куче. Кучетата ни осигуряват чувство на емоционално спокойствие, благодарение на безусловната си любов към нас – ето защо тяхната компания е полезна за хората,които живеят сами.

Спането с куче би помогнало на хората да преодолеят лични травми – тежка загуба например.

6. Естествен източник на топлина

Една от причините да спите с кучето си, която не е необходимо да бъде научно доказана  е просто топлината, която то излъчва! Вашият космат спътник е идеален „нагревател“ за студените зимни нощи – от друга страна, през лятото рискувате да Ви е прекалено горещо!

7. Укрепване на връзката с кучето Ви

Спането с вашия компаньон помага за социализацията и улеснява обучението.  Това е така, защото кучето е социално животно, също като нас. То има постоянна нужда от контакт със своя човек. Кучето Ви ще се чувства по-сигурно когато спи до Вас, а това ще направи връзката помежду Ви още по-силна.

8. Намалява алергиите в по-късен етап от живота

Канадско проучване открива изненадваща връзка между бебетата и косматите домашни любимци. Според резултатите от доклада спането с куче (или котка) през първите 3 месеца от живота намалява риска от алергии. Така че поставянето на бебе под 3 месеца да спи с куче би било полезно за здравето му. За да стигнат до това заключение, изследователите са проучили 2500 бебета в продължение на 10 години.

Проучването показва, че при бебетата, които са спали с куче или котка преди третия месец от живота си, рискът от респираторна алергия до 6-годишна възраст е намалял със 79 %.

Има ли някакви недостатъци спането с кучето?

Сега, след като знаете малко повече за ползите от спането с кучешкия си другар, нека разгледаме и митовете, които всички сме чували за спането с куче.

  • Кучето Ви ще си мисли, че е лидер на глутницата

Терминът “доминантен” е събирателна дума за куп нежелани поведения, причината за които много хора не разбират. Вашето куче не замисля заговор, с който да се опита да открадне мястото на шефа от Вас. Вие решавате кога то да яде, играе, разхожда, спи и т.н. Нужни са много неща, за да заключи, че е шефа.

Кучето е активно и интелигентно животно. Ако му се позволи да спи на топло и удобно място, то ще се радва и ще го потърси отново. Това не е утвърждаване на господство – просто е логично!

Но пък от друга страна, куче, което е много привързано към своя човек може да бъде агресивно към всеки друг човек или животно, което иска да сподели леглото му. Но това зависи от социализацията и възпитанието му – следователно ваша отговорност е да възпитате кучето си да приема присъствието на друг човек в леглото Ви. Ако забележите агресивна реакция, не трябва да му позволявате да прекарва нощта с Вас, докато поведението му не се промени.

  • Вашето куче ще стане прекалено разглезено

Подобно на всичко при кучетата, ако сте наясно какво искате и какво не искате, кучето Ви ще може да прави разлика. Така че това, че кучето Ви спи в леглото Ви, не означава, че то ще започне да се държи нежелано. Няма връзка между тези два елемента; по-скоро склонността ни да приписваме редица човешки качества на домашните си любимци би била причина за разглезване.

  • Кучето Ви ще страда от тревожност при раздяла (separation anxiety)

Много кучета имат проблем с раздялата със стопанина, но няма реални доказателства, че спането с Вас ще предизвика тревожност от раздяла. От друга страна, вярно е, че при куче, което вече е изключително зависимо от своя стопанин, съвместното спане може да задълбочи проблема. При добре балансираното куче обаче спането със собственика му не предизвиква допълнителна тревожност, а точно обратното!

  • Вашето куче никога няма да иска да спи на друго място

Отново зависи от обучението, което сте дали на косматия си приятел – ако възпитате кучето си понякога да спи на друго място и направите „другите“ места удобни, не би трябвало да имате проблем.

Когато кучето Ви е неспокойно през нощта, всички положителни аспекти на спането заедно изчезват. Едно американско проучване показва, че участниците, които спят с кучето си в леглото, имат добро качество на съня. Въпреки това тази цифра е малко по-висока, ако кучето спи само в същата стая, а не на същото легло.

Ако страдате от алергии или астма, трябва да избягвате да спите в една стая с кучето си и да поддържате изрядна хигиената му . Обезпаразитявайте домашния си любимец редовно, за да сте сигурни, че в дома Ви няма паразити. Ако нямате тежки алергии или повърхностен сън, спането с куче или поне в една и съща стая може да е полезно. Но съвместното спане с вашия космат спътник е лично решение. В някои случаи спането с куче може и да не е полезно – ако създава напрежение в двойката или ако кучето Ви се движи много и хърка по цяла нощ! Но в крайна сметка добрият сън е от съществено значение за психическото и физическото здраве, така че от Вас зависи да прецените какво може да подобри вашия сън и какво не. Ако спането близо до кучето Ви го подобрява, тогава защо не?

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.