Какво да правим ако кучето изяде чуждо тяло? Защо НЕ ТРЯБВА да даваме на кучето си кости (каквито и да било!) ?

  • Home
  • Blog
  • Какво да правим ако кучето изяде чуждо тяло? Защо НЕ ТРЯБВА да даваме на кучето си кости (каквито и да било!) ?
image
  • By
  • 31.10.2022

Какво да правим ако кучето изяде чуждо тяло? Защо НЕ ТРЯБВА да даваме на кучето си кости (каквито и да било!) ?

Кучетата са любопитни по природа. Те обичат да изследват всичко ново, наред с миризми и вкусове. За съжаление това любопитство може да ги доведе до неприятни ситуации. Кучетата от любопитство или лакомия поглъщат хартия, тъкани, дрехи, пръчки,  кости, опаковки от храна, камъни и други неща, непредназначени за храна. Някои от тези предмети преминават без проблем през чревния тракт. Често се случва собствениците на кучета да съобщават, че са открили всякакви предмети в изпражненията или повръщаното на кучето си.

Въпреки това едно от най-често срещаните и потенциално животозастрашаващо състояние, което се наблюдава във ветеринарната практика, е обструкцията (запушване) на червата с чужди тела. Въпреки че някои чужди тела преминават безпроблемно през чревния тракт, ако по някаква причина възникне обструкция, единственото лечение е хирургичното отстраняване на блокажа – операция на червата или стомаха.

Как да разбера дали кучето ми е изяло чуждо тяло?

Повечето домашни любимци, които са погълнали чуждо тяло, проявяват някои от тези клинични признаци: повръщане, диария, чувствителност или болка в корема, намален апетит (анорексия), трудност при дефекация или отделяне на малки количества изпражнения, летаргия (умърлушеност), промени в поведението – хапане или ръмжене при повдигане или докосване на корема. Ако домашният Ви любимец проявява някой от тези признаци, незабавно посетете ветеринарния си лекар.

И сега какво – как ветеринарният лекар ще постави диагноза?

След като снеме подробна анамнеза (зададе ви въпроси относно животното ви и причините за посещението), вашият ветеринарен лекар ще извърши внимателен клиничен преглед. Ако има съмнение за чуждо тяло, ще направи рентгенова снимка на корема и/или ехография. Често се налага серия от специализирани рентгенови снимки с използване на контрастно вещество (бариева каша). Освен това вашият ветеринарен лекар може да препоръча изследвания на кръвта и урината, за да прецени дали здравето на пациента не е нарушено от обструкцията или за да изключи други причини за повръщане, като панкреатит, гастроентерит, инфекции или хормонални заболявания.

Какво очаква кучето ми след диагнозата?

Ако се диагностицира или има съмнение за обструкция с чуждо тяло, обикновено се препоръчва операция за отстраняването му.

Времето е от решаващо значение, тъй като чревната или стомашната непроходимост често нарушава или прекъсва кръвоснабдяването на червата или стомаха. Ако кръвоснабдяването бъде прекъснато за повече от няколко часа, тези тъкани могат да станат некротични или да загинат и да се стигне до непоправими увреждания или шок.

В някои случаи чуждото тяло може да премине самостоятелно. В този случай вашият ветеринарен лекар може да препоръча хоспитализация на кучето ви за внимателно наблюдение и ще извърши последващи рентгенографии, за да проследи напредъка на чуждото тяло.

Ако някои клинични признаци са свързани с друго системно заболяване или ако диагностичните изследвания показват друга причина за повръщането, също ще последва лечение.

Какво да очаквам след това – каква е прогнозата?

Прогнозата се основава на: местоположението на чуждото тяло, от колко време е запушването, размера, формата и характеристиките на чуждото тяло, здравословното състояние на домашния любимец преди поглъщането на чуждото тяло. При бърза реакция от Ваша страна и от тази на ветеринарните лекари обикновено сагата завършва с щастлив край.

За да избегнете неприятните случки, които ви описахме , научете кучето си да не яде неща, които не са за ядене. Кучетата могат да ядат и ядат различни неядливи неща, тъй като опознават света с устата си. Тъй като те искат да ядат всякакви предмети, задачата Ви с превенцията на това може да е нелека. Ако например сте забелязали, че кучето ви обича чорапи, бъдете особено старателни да ги държите на недостъпно място. Не изпускайте от поглед домашния си любимец с новите играчки или по време на разходките навън.

Каква е истинската история за костите и кучетата?

Мит е, че кучетата трябва да ядат кости. Въпреки, че кучетата искат да дъвчат и повечето от тях с удоволствие биха дъвкали кости, костите са опасни и могат да причинят сериозни проблеми на Вашия най-добър приятел.

Ето кои са основните причини, поради които костите са вредни за кучетата:

  • Счупени зъби – костите са много твърди и кучето лесно може да счупи някой от зъбите си. Счупеният зъб е болезнен и трябва да се лекува. Независимо дали зъбът се изважда или се спасява със специализирани дентални процедури – това ще струва болка на домашния любимец и доста пари на вас.
  • Наранявания на устата и езика – ръбовете на костите могат да бъдат остри като бръснач. Кучетата могат да отчупят остри парчета кост, които да пронижат езика, бузата или мекото небце.
  • Костите могат да се заклещят в челюстите на кучето –  това заклещване е много страшно преживяване за кучето и повечето кучета трябва да бъдат седирани или анестезирани, за да бъде премахната костта от устата.
  • Кучетата могат да се задушат – парчета от костта могат да попаднат в хранопровода по пътя надолу към стомаха. Остри костни парчета могат да проникнат в меките тъкани в задната част на гърлото или да пробият хранопровода. Възможно е също така парче кост да попадне в трахеята и да попречи на дишането на кучето ви. Задушаването е спешен случай – ако се съмнявате, че нещо такова се е случило с Вашето куче, незабавно посетете ветеринарна клиника.
  • Наранявания на лигавицата на стомаха и червата – острите костни фрагменти могат да увредят устата, но и стените на стомаха и червата. В някои случаи костните фрагменти могат напълно да пробият стените на стомаха или червата, което позволява на храната и чревното съдържание да изтекат в коремната кухина. Това причинява състояние, наречено перитонит – коремна инфекция, която може да бъде фатална, дори ако ветеринарните лекари направят всичко по силите си.
  • В стомаха могат да се заклещят кости – ако погълнатата кост е голяма, тя може да не успее да излезе от стомаха. Костните фрагменти, които остават заклещени в стомаха, водят до смъртоносни последствия. Тези задържани кости трябва да бъдат отстранени с коремна операция или ендоскопия.
  • Костите могат да причинят запушване на червата – в горните редове Ви запознахме с този процес – възможен причинител могат да бъдат и костите. Костите не се смилат в стомаха на кучето и преминавайки надолу до „изхода“ често правят запушвания и се отстраняват оперативно.

Има ли нещо безопасно, което мога да дам на кучето си да дъвче?

Много играчки или награди за дъвчене ще намерите с зоомагазините в днешно време. Интересни за кучетата са кокалите от пресована телешка кожа или денталните стиксове. Всички дъвчащи забавления, които са одобрени за продажба са безопасни за вашия домашен любимец и без проблем ще задоволят желанието му да дъвче нещо.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.