Алергиите при кучето

  • Home
  • Blog
  • Алергиите при кучето
image
  • By
  • 01.11.2022

Алергиите при кучето

Както при хората, така и при косматите членове на семейството често се наблюдават алергии. В следващите редове ще разберете накратко какво представляват алергиите при кучетата и какъв би бил правилния подход ако имате такъв проблем.

Какво представлява алергията?

Алергията е реакция на свръхчувствителност на имунната система към определено вещество – алерген. Повечето алергени са протеини от растения, насекоми, животни или храни.

Излагането на алергена, обикновено многократно в продължение на месеци и години, сенсибилизира имунната система и последващо излагане на същия или сроден алерген предизвиква свръхреакция. Обикновено имунната система предпазва кучето от инфекции и болести, но при алергиите имунният отговор всъщност може да бъде вреден за организма. Алергиите могат да се разглеждат като ненужна нормална имунна реакция към чуждо вещество.

Имунните реакции, свързани с алергиите, са доста сложни. Повечето реакции включват белтъчни молекули на алергена, които се комбинират с антитела в кръвта, след което се прикрепят към вид клетки, наречени мастоцити. Мастоцитите се намират в много тъкани в цялото тяло. Когато антигенът и антитялото влязат в реакция с мастоцитите, те освобождават вещества, като хистамините например, които предизвикват локално възпаление – зачервяване, подуване и сърбеж.

По какво бихме могли да разберем има ли алергия кучето ни?

При кучетата най-честият симптом на алергията е сърбежът на кожата – на едно място или на цялото тяло. В някои случаи симптомите засягат дихателната система –животните имат кашлица или кихат. Понякога може да се появи секрет от очите или носа. Алергичните симптоми могат да бъдат дори повръщане и диария.

Колко често срещани са алергиите при кучетата?

За съжаление алергиите са доста често срещани при кучетата от всички породи. Най-често първата поява на алергия е при кучета на възраст от две до три години, но и това е индивидуално.

Предават ли се алергиите по наследство?

Смята се, че някои алергии се предават – например често атопичния дерматит е страдания и на родителите, и на тяхното поколение.

Кои са най-често срещаните причинители на алергия?

Доста неща в обкръжаващата среда могат да предизвикат алергия. Повечето от тях са протеини от насекоми, растения или животни, но малки химични молекули също могат да предизвикат алергия. Примери за често срещани алергени са полените, спорите, акарите , протеините на насекомите – слюнката на бълхите.

Какво представлява алергията към ухапване от бълхи или насекоми и как се лекува?

Алергията при ухапване от насекомо е много силна възпалителна реакция при ухапване или ужилване от насекомо. Паякообразните, като паяци и кърлежи, и насекомите, включително бълхи, черни мухи,, конски мухи, комари, мравки, пчели, стършели и оси, могат да предизвикат алергична реакция при чувствителни кучета.

Слюнката на бълхите е най-често срещаният алерген от насекоми при кучетата, който причинява т.нар. алергичен дерматит от бълхи или FAD ( Flea Allergic Dermatitis) . При повечето кучета ухапванията от бълхи предизвикват леко локално дразнене. Кучето с алергия реагира на ухапването със силен сърбеж. Такива пациенти идват при ветеринарния лекар с наранена кожа от чесането и често нямат козина в областта на опашката. На местата с наранена кожа може да се развие вторична бактериална инфекция.

При този дерматит, проблем създават не многото бълхи, а слюнката на една единствена е нужна за кожно възпаление.По тази причина безкомпромисната борба с паразитите е от основно значение. Вашият ветеринарен лекар може да ви даде съвети за предпазване на кучето и другите домашни любимци от бълхи. Когато строгият контрол на бълхите не е възможен или в случаи на силен сърбеж, вашият ветеринарен лекар може да предпише антихистамини или кортикостероиди , за да блокира острата алергична реакция и да даде незабавно облекчение. Ако е налице вторична бактериална инфекция, ще бъде предписан подходящ антибиотик.

Какво е всъщност атопичния дерматит?

Причините за атопичния дерматит са често сезонни – полени, части на различни растения. Несезонните причинители могат да са плесени, мухъл и домашен прах. При хората с атопичен дерматит наблюдаваме проблеми с дихателните пътища когато вдишат гореописаните алергени (кашлица, изтечение от носа и очите, кихане), но при кучетата проявата на този дерматит е кожна – сърбеж – и в повечето случаи е на цялото тяло.

Първите епизоди обикновено се проявяват от две до тригодишна възраст на кучето. Златният стандарт за идентифициране на причината е кожното алергологично изследване, което правят редица ветеринарни лекари у нас .Особено важно е да се намери причителя на алергията, за да могат стопаните да ограничат достъпа до него максимално. В доста от случаите това е доста трудна задача, тъй като това са неща, присъстващи във всяка около среда, но дори и частичното намаляване на мъхула например ще бъде в помощ на алергичното животно. При атопичният дерматит не можем да постигнем трайно излекуване за съжаление, целта е максимално намаляване на епизодите на изостряне.

При вече диагностицирана алергия, съществуват няколко начини за лечение/поддържане:

  • Спиране на сърбежа и с това намаляване нараняването на кожата.В тези случаи Вашият ветеринарен лекар ще избере лекарство, което ще блокира сърбежа . В доста от тежките случаи противосърбежната терапия е неизбежна за да се намали дискомфорта на домашния Ви любимец.
  •  Козметика. Честото къпане с хипоалергенен шампоан може да бъде успокояващо за сърбящата, възпалена кожа. Къпането също така изплаква алергените в и върху козината. Някои терапевтични шампоани съдържат и противовъзпалителни съставки, които могат да бъдат от допълнителна полза за вашия домашен любимец.

А хранителните алергии?

Хранителна алергия или хранителна свръхчувствителност може да се развие към почти всеки компонент на храната. Най-често е към белтъчини от храната – млечните продукти, говеждото месо, пшеничният глутен, пилешкото месо, яйца, агнешкото месо и соята. Хранителната алергия може да се развие на почти всяка възраст. Този вид чувствителност може да се прояви както със сърбеж, така и с храносмилателни разстройства.

В този случай решението е елиминационна диета – премахване на всички видове протеини от храна ( чрез специална лечебна храна с променена структура на протеините) и постепенно включване на всеки вид протеин , за да се определни точно към кой животното има непоносимост. Този процес е дълъг и често тягостен за стопаните, но ако следвате стриктно предписанията на ветеринарния си лекар,ще получите отличен резултата, а именно – отното щастливо куче!

Има ли други видове алергии ?

Контактната алергия е най-рядко срещаният вид алергия при кучетата. Тя е резултат от пряк контакт с алергени – съставките на противопаразитни продукти, пестициди, използвани за тревата, треви, материали като вълна или синтетика, използвани в килими или постелки, и др. Контактните алергии могат да се развият практически към всичко и на всяка възраст.

Ако кучето е алергично към някое от тези вещества, ще има кожно дразнене и сърбеж в местата на контакт – локален сърбеж и зачервяване. Отстраняването на алергена (след като той бъде идентифициран) често решава проблема.

ВНИМАНИЕ: Симптомите на алергиите могат да бъдат объркани с други заболявания или да се проявят едновременно с тях. Затова не се опитвайте да поставяте диагноза на кучето си без помощта на ветеринарен лекар. Бъдете готови да извървите некратък път заедно с домашния си любимец докато причината за сърбежа се идентифицира. Ако бъде диагностицирана алергия, цялото ви семейство трябва да следва много стриктно съветите на ветеринарния лекар, за да облекчи успешно дискомфорта на вашия домашен любимец.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.