Под атаката на какви паразити живеят днешните градски домашни любимци?

  • Home
  • Blog
  • Под атаката на какви паразити живеят днешните градски домашни любимци?
image
  • By
  • 02.11.2022

Под атаката на какви паразити живеят днешните градски домашни любимци?

В следващите редове ще разберете малко повече за видовете паразити, които всекидневно заплашват Вашият домашен любимец в градски условия и как да го предпазите от тях.

Паразитите при кучетата са много видове, но всички те имат нещо общо: присъствието им влияе негативно на здравето. Паразитите могат да причинят от лек дискомфорт до смърт на нашите любими кучета.

Паразитът е организъм, който живее върху или в организъм-гостоприемник и получава храната си от или за сметка на своя гостоприемник.

Видове паразити при кучетата:

  • Вътрешни – сърдечен червей, чревни паразити
  • Външни – бълхи, кърлежи

Вътрешни паразити

  • В последните години и по нашите ширини дирофилариозата или т.нар. сърдечен червей създава сериозни проблеми. Като доскоро „екзотичен“ паразит, за който не знаем толкова, колкото за останалите , заслужава първото място за обсъждане.

Сърдечните червеи навлизат в кръвта на кучето при ухапване от комар.Те се заселват в сърцето на кучето и затрудняват работата му.Заразеното куче развива сърдечна недостатъчност, която се проявява с упорита кашлица, лесна уморяемост и често намален апетит.

Повечето кучета, които са носители на този паразит, нямат клинични симптоми, преди червеите да бъдат открити чрез тест. Тези тестове обикновено се правят по време на рутинни ветеринарни прегледи. Попитайте ветеринарния си лекар за видовете тестове, които могат да диагностицират дирофилариозата.

Лечението на дирофилария е тежко за кучето, скъпо и често не се увенчава с успех. За щастие има много ефективни възможности за превенция на дирофиларията – лесни и икономически изгодни.

Има редица породи, които са чувствителни към препаратите за превенция на сърдечен червей – не започвайте профилактика без консултация с ветеринарен лекар.

  • Глистите живеят в храносмилателната система на кучето и се пренасят или на кученцата от майка им (при кърмене), или от възрастните кучета, които поглъщат яйцата на паразита, или когато глистът се загнезди в кожата.

Ларвите на тези паразити живеят в почвата и могат да бъдат погълнати, когато кучето влезе в контакт с тях чрез ядене или при рутинно самопочистване. След като се прикрепят към лигавицата на чревната стена, те се хранят с кръвта на кучето. Загубата на кръв и хранителни вещества могат да имат сериозни последици, особено за малките кученца. Вашият ветеринарен лекар може да открие тези паразити чрез изследване на проба от изпражненията под микроскоп. Инфекцията може да бъде предотвратена, като поддържате средата на кучето си чиста и го обезпаразитявате редовно.

Както и при редица други чревни паразити, диарията и загубата на тегло са често срещани симптоми на опаразитяване.

  • Тениите са друг често срещан чревен паразит при кучетата.

Те се поглъщат от кучето ви през устата с нещо, по което има яйца на тения. Обикновено това е възрастна бълха. Симптомите отново са загуба на тегло и непостоянна диария. Обикновено можем да видим членчета на тении в изпражненията на домашния си любимец  – приличат на оризови зърна.

  • Едноклетъчни чревни паразити.

Кокцидиите , изоспорите и гиардиите са паразити, които са с много по-малък размер от глистите и тениите. Те често съществуват в организма на кучето в минимални количества и при различни стресови фактори се намножават и причиняват заболяване. Кокцидиите са едноклетъчни и се срещат по-често при малките кученца, които могат да се заразят с тях скоро след раждането от майката или братята и сестрите си. По-възрастните кучета и котки също могат да бъдат податливи.

Външни паразити

  • Бълхите са малки безкрили насекоми, които се хранят с кръв.

Ухапванията им създават дискомфорт на животните, те се чешат и хапят силно когато са опаразитени с бълхи. Често кучетата страдат и от алергия към слюнката на тези паразити. Ако забележите следи от бълхи по кучето си, е важно да се отървете от тях възможно най-бързо, преди популацията да се е разраснала. Една бълха снася 40 яйца дневно, които след три седмици са вече възрастни индивиди –  размножаването им е изключително интензивно и често незабележимо стигат до огромен брой ако не са взети мерки навреме.

  • Кърлежите са друг често срещан паразит във външната среда.

Те могат да причинят редица сериозни заболявания – ерлихиоза, лаймска болест и друго. В света има над 800 вида кърлежи и всички те се хранят с кръвта на бозайници, птици и влечуги. Ежегодното изследване от ветеринарния лекар за кърлежовопреносими заболявания е задължително. Диагностицирани навреме се лекуват успешно с антибиотици.

Дори и разходките на Вашето куче да са кратки, проверявайте го всеки ден за кърлежи и ако забележите такъв го премахнете или го заведете във ветеринарна клиника за целта. Можете да предпазите кучето си от кърлежова инвазия с редица препарати за външно обезпаразитяване – пипети, каишки, таблетки.

Как да предотвратим появата на паразити при кучетата

Отговорът на този въпрос е лесен –  с профилактика!

В днешно време разполагаме с много препарати, ефективни срещу всички видове паразити. Попитайте ветеринарния си лекар кой би бил най-подходящ за Вашето куче.

Ежегодните тестове за сърдечен червей, кърлежопреносими заболявания и вътрешни паразити са нещо, което не бива да пропускате. Дори и без да видите симптоми е много важно да изследвате домашния си любимец, за да имате възможност да откриете заболяването рано и лечението да е успешно. При по-продължителен престой на паразитите в кучешкия организъм се наблюдават много необратими промени на редица органи и системи.

Опасни ли са тези паразити за нас – хората ?

Чревните паразити при кучетата наистина представляват риск за здравето на хората. Най-голям риск има при децата, но и възрастните не са застраховани никога. Това е още една причина да не пропускате ежемесечното обезпаразитяване на косматия член на семейството.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.