Болест на Кавазаки

  • Home
  • Blog
  • Болест на Кавазаки
image
  • By
  • 03.11.2022

Болест на Кавазаки

Болест на Кавазаки е заболяване, което причинява подуване на кръвоносните съдове в цялото тяло. То причинява висока температура и обрив. То може да засегне и кръвоносните съдове, снабдяващи сърдечния мускул (коронарните артерии).

Лекарите все още не знаят какво точно причинява болестта на Кавазаки. Вероятно тя се дължи на комбинация от фактори. Възможно е някои деца да са генетично по-склонни (предразположени) да развият заболяването, но все още не е установена генетична промяна.

Възможно е да има и фактори на околната среда, които също да играят роля, като например инфекции и начинът, по който организмът на детето реагира на тази инфекция.

Болестта на Кавазаки не е заразна– не можете да я предадете на друг човек. Не е установен конкретен причинител (бактерия или вирус). Не са доказани връзки с коронавирус (COVID-19).

Известно е на медицинските специалисти, че най-често са засегнати деца на възраст под пет години и че заболяването е по-често срещано при момчетата, отколкото при момичетата. По-често се среща при деца от японски или ориенталски произход, но може да засегне всеки от всякакъв етнос.

Симптомите на болестта на Кавазаки приличат на много други по-често срещани детски болести. Симптомите могат да се появяват и изчезват в продължение на дни и седмици, като се появяват и нови. Първоначалните признаци могат да включват:

  • Лошо настроение
  • Треска (висока температура) над 38°С в продължение на пет дни или повече
  • Подути лимфни възли – на шията
  • Обрив – особено по гърдите
  • Дланите на ръцете и стъпалата на краката стават яркочервени, подути и кожата може да се лющи
  • Кръвясали очи
  • Зачервяване на вътрешната страна на устните и езика и вътрешността на устата.
  • Някои деца могат да имат болки в ставите, болки в корема, диария и повръщане.

При някои деца може да бъде засегнато и сърцето. При около 20 до 40% от децата с болестта на Кавазаки се появяват проблеми с кръвоносните съдове в сърдечния мускул. В стената на сърдечния кръвоносен съд може да се образува издутина (коронарна аневризма). Това може да повиши вероятността от образуване на кръвен съсирек в съда или той да се стесни при оздравяването си. Клапите вътре в сърцето също могат да станат неплътни, така че кръвта да потече назад. Тези сърдечни проблеми могат да доведат до симптоми като задух и болка в гърдите.

Рискът от развитие на сърдечни проблеми се намалява с бързо диагностициране и лечение. Ако сърдечните проблеми не са се развили в рамките на няколко седмици след поставянето на диагнозата, е малко вероятно те да се появят.

Децата могат да имат болест на Кавазаки и без да проявяват всички горепосочени симптоми – това често се нарича атипична болест на Кавазаки. Това е по-често срещано при по-малките деца.

В повечето случаи лекарите могат да диагностицират болестта на Кавазаки чрез характерните симптоми.

Обикновено децата се нуждаят от редица изследвания, за да се установи дали заболяването засяга други органи в тялото, по-специално сърцето. Това обикновено включва електрокардиограма (ЕКГ) и ехокардиограма. Обикновено биват правени и някои кръвни изследвания, за да се изключат други причини за симптомите.

Детето с болестта на Кавазаки обикновено се лекува в болница с високи дози имуноглобулин, който се дава директно във вената чрез инфузия (капково вливане) в канюла; някои деца се нуждаят и от стероиди (като преднизолон). Тези лечения могат да намалят възпалението на кръвоносните съдове и също така да повлияят на високата температура. Както при повечето лечения, колкото по-рано се започне, толкова по-малка е вероятността да се появят дългосрочни ефекти.

На децата може да се даде и течен аспирин, който намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци. Въпреки че децата обикновено не трябва да приемат аспирин поради риска от синдрома на Рейе, ползите от приема му надвишават риска от развитие на други проблеми.

Някои деца може да се нуждаят от лечение с кортикостероиди, както и с други лекарства, които се прилагат интравенозно или през устата.

Повечето деца започват да се чувстват по-добре няколко дни след започване на лечението. Децата могат да се подобрят и без лечение, но съществува по-висок риск от развитие на дългосрочни проблеми със сърцето.

Децата, които нямат проблеми със сърцето, обикновено се възстановяват напълно и се връщат към нормалния си живот в рамките на няколко седмици.

За децата, чиито коронарни кръвоносни съдове са засегнати, ще е необходимо дългосрочно проследяване при специалисти по сърдечни заболявания. Ако продължат да имат сърдечни проблеми, може да се наложи да приемат лекарства за разреждане на кръвта за по-дълъг период от време, за да се спре образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.

Ако в коронарната артерия се образува кръвен съсирек, той може да блокира притока на кръв (и следователно снабдяването с кислород) към сърдечния мускул, поради което мускулът умира. Те ще се нуждаят от редовни прегледи, включително ЕКГ и ехографски изследвания, за да се уверят, че сърцето им работи добре. Възможно е да се наложи да се направи тест за физическо натоварване или сърдечна катетеризация за наблюдение на коронарните артерии.

Вторият пристъп на заболяването е рядък.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.