Гастроентерит

image
  • By
  • 07.11.2022

Гастроентерит

Гастроентерит, наричан още стомашен грип, е често срещано заболяване, което причинява гадене, повръщане, диария и коремни спазми. Обикновено трае няколко дни и не е сериозно заболяване. Повечето деца се подобряват у дома, като си почиват и пият много течности.

Гастроентерит се получава, когато микроби (вируси, бактерии или паразити) инфектират стомаха или червата, причинявайки възпаление. При децата вирусите са най-честата причина за гастроентерит. Ротавирусът причинява много случаи на стомашен грип при децата, но ротавирусната ваксина може да помогне за предотвратяването им.

Много от микробите, които причиняват гастроентерит, се разпространяват лесно. Така някой може да се разболее, ако:

  • Докосне нещо заразено и след това докосне храна или устата си.
  • Споделя храна или напитки с някой болен.
  • Живее с някого, който е заразен, дори ако този човек не е болен.

Най-честите признаци на гастроентерит са повръщане и диария. Много деца имат и повишена температура.

Когато децата имат диария или повръщане, те губят много течност в изпражненията или повръщаното. Това може да доведе до дехидратация (липса на достатъчно вода в организма).

Лекарите обикновено могат да разберат дали някой има стомашен грип, като чуят какви са симптомите на оплакващия се. Обикновено не са необходими изследвания. Ако детето е много болно или има кръв или слуз в изпражненията, лекарите могат да назначат изследване на изпражненията, изследване на урината или изследване на кръвта, за да проверят дали няма дехидратация и да видят какво я причинява.

Няма специфично лечение за гастроентерит и повечето деца могат да се лекуват у дома. Поддържане на детето хидратирано, като му се предлагат много течности. Децата с по-тежка дехидратация може да се нуждаят от лечение в болница.

Леката дехидратация се лекува с орална рехидратация. Обикновено това включва даване на разтвор за орална рехидратация.. Той съдържа необходимите количества вода, захар и сол, за да помогне при обезводняването. Ако не може да си набави перорален разтвор за рехидратация, е необходимо посъветване с личния лекар.

Ако детето ви има лека дехидратация и лекарят ви каже, че е добре да започнете лечение у дома:

  • Давайте на детето си перорален разтвор на електролити колкото е възможно по-често. Ако детето Ви повръща, започнете с малки глътки, около 1 или 2 чаени лъжички на всеки няколко минути.
  • Децата могат да продължат да се кърмят или да приемат адаптирано мляко, стига да не повръщат многократно.
  • Не давайте на детето си пълномаслени сокове (неразредени), газирани напитки или спортни напитки. Те имат много захар, която може да влоши диарията.

Когато детето ви спре да повръща, можете да му предложите малки количества твърда храна, например препечен хляб, крекери, ориз или картофено пюре. Киселото мляко, плодовете, зеленчуците и нетлъстото месо, като пилешкото, също са подходящи.

Дете, което не повръща, може да се храни с обикновена храна, ако се чувства добре. Може да е необходимо време, за да почувства желание за хранене. Не е необходимо да избягвате млечните продукти, освен ако те не влошават повръщането или диарията. Избягвайте мазните храни, които могат да влошат диарията.

За да помогнете на детето си да се почувства по-добре, оставете го да си почине, ако е необходимо. Можете да давате лекарства за треска или болка, като парацетамол или ибупрофен (не давайте ибупрофен на бебета под 6-месечна възраст), ако Вашият лекар каже, че това е добре. Следвайте указанията на опаковката за това колко лекарство да давате и колко често.

Не давайте аспирин на Вашето дете или тийнейджър. Той е свързан с рядко, но сериозно заболяване, наречено синдром на Рейе.

Не давайте лекарства за диария или повръщане, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Не пускайте детето си на училище или в детска градина, докато 24 часа няма повръщане или треска и диарията се подобри. Детето Ви също така трябва да остане извън плувните басейни, докато не спрат всички симптоми.

Потърсете личния лекар, ако детето ви:

  • Не може да пие течости в продължение на няколко часа
  • Уринира по-рядко – повече от 4-6 часа за бебета и 6-8 часа за по-големи деца
  • Има признаци на дехидратация – като плач с малко сълзи или без сълзи, сухота в устата или напукани устни, чувство на замаяност или световъртеж, много сънливост или ниска бдителност
  • Има висока температура
  • Има кръв в изпражненията или повръщаното
  • Повръща повече от 24 часа или диарията не се подобрява след няколко дни

Микробите, които причиняват гастроентерит, са заразни. Най-добрият начин да се избегне заболяването е да се попречи на микробите да се разпространяват:

  • Научете всички членове на семейството да мият ръцете си добре и често – те трябва да се мият в продължение на поне 20 секунди със сапун и вода. Това е особено важно след използване на банята и преди приготвяне или консумиране на храна.
  • Почиствайте плотове, дръжки на врати и други повърхности, които се докосват често, с почистващ препарат, който убива вирусите.
  • Спазвайте правилата за безопасност на храните, за да предотвратите попадането на бактерии и вируси в храната и напитките (хранително отравяне).
  • Уверете се, че децата ви получават всички препоръчани имунизации навреме.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.