Кучето Ви остарява – как да сме най-добрите стопани в последните години

  • Home
  • Blog
  • Кучето Ви остарява – как да сме най-добрите стопани в последните години
image
  • By
  • 07.11.2022

Кучето Ви остарява – как да сме най-добрите стопани в последните години

Представяйки си възрастното куче, на ум ни излиза сладка сива муцуна и малко по-бавното темпо на живот. Но кучетата остаряват и отвътре, също както хората – по-податливи са на болести и неразположения. В следващите редове ще ви покажем заболяванията, които най-често застрашават възрастното Ви куче и внимавайки за тях, ще му осигурите спокойни старини.

  • Рак при възрастните кучета

Голяма част от кучетата над десетгодишна възраст заболяват от онкологични заболявания (рак). В немалко от случаите ранната диагностика на тези заболявания е ключът към оздравяването. Некастрираните кучета са изложени на по-висок риск от рак на млечната жлеза, както и на тестисите. Някои от най-често срещаните форми на рак при кучетата са мастоцитом, лимфом, хемангиосарком, плоскоклетъчен карцином, орални меланоми и остеосарком (рак на костите).

Профилактичните прегледи и изследвания през 6 месеца са особено важни за възрастните кучета – това помага за ранната диагностика на раковите заболявания.

Симптомите могат да варират в зависимост от вида и местоположението на рака, но общите признаци включват: бучки, подутини, отоци или промяна в цвета на кожата, незаздравяващи рани, постоянно повръщане или диария, липса на апетит и загуба на тегло, необяснимо куцане, затруднения при хранене, преглъщане или дишане, затруднено уриниране или дефекация.

  • Сърдечни заболявания при възрастните кучета

Голям процент от възрастните кучета имат някаква форма на сърдечно заболяване. С течение на времето то може да се влоши и да доведе до застойна сърдечна недостатъчност, при която сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв, което води до натрупване на налягане и течност около белите дробове. Често срещаните признаци на сърдечно заболяване включват: кашлица, затруднено дишане, недостиг на въздух, нежелание или невъзможност за физическо натоварване, лесна умора, липса на апетит и загуба на тегло.

Както при раковите заболявания, така и при болестите на сърцето важи, че ранната диагностика е особено важна.

  • Бъбречни заболявания при възрастните кучета

За бъбречно заболяване говорим  когато бъбреците вече не функционират правилно и не могат да отстраняват токсините от организма на кучето. Ако не се лекува, то често може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност, която не може да бъде излекувана – дори и в 21 век не можем да направим нови бъбречни клетки. Общите симптоми включват: повишена жажда, повишено уриниране или намалено такова, намален апетит, загуба на тегло, лошо състояние на козината (матова/загубила блясък, рошава), повръщане.

И в този случай кръвните изследвания на всеки 6 месеца ясно могат да покажат работата на бъбреците и то в момент, в който състоянието е обратимо със съответната терапия.

  • Заболявания на пикочните пътища при възрастни кучета

Проблемите с пикочните пътища могат да варират от болезнени инфекции до незадържане на урина, което може да бъде неприятно за домашни любимци, които се отглеждат вкъщи. В зависимост от проблема, проблемите с пикочните пътища могат да станат много сериозни, ако не се лекуват. Симптомите включват: инциденти вкъщи (изпускане), учестено уриниране, затруднено уриниране или напъване, кръв в урината.

  • Чернодробно заболяване при възрастни кучета

Черният дроб има редица различни функции, което означава, че чернодробното заболяване може да повлияе на здравето на вашия домашен любимец по различни начини. Често неспецифичните признаци на чернодробното заболяване могат да затруднят диагностицирането му. Признаците, за които трябва да внимавате, включват: загуба на апетит или намаляване на теглото, повръщане или диария, повишена жажда, повишено уриниране, тъмна урина, летаргия, слабост или нестабилност, пожълтяване на очите, езика или венците (жълтеница), объркване или дезориентация, припадъци, подуване на корема (причинено от натрупване на течност).

  • Диабет при възрастните кучета

Диабетът е ендокринно (хормонално) заболяване, при което организмът на кучето ви не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин или  не е в състояние да реагира правилно на инсулина. Обикновено диабетът настъпва постепенно, поради което може да е трудно да бъде открит. Симптомите могат да включват: повишена жажда, учестено уриниране, повишен глад със загуба на тегло, катаракта, слабост, повтарящи се инфекции (като инфекции на пикочните пътища).

  • Затлъстяване при възрастните кучета

Възрастните кучета са особено склонни към натрупване на килограми. Нарастването на теглото при възрастните кучета обикновено се дължи на това, че те изгарят по-малко калории, отколкото приемат, тъй като с напредването на възрастта метаболизмът им се променя заедно с намаляване на активността. Напълняването обаче може да се дължи и на здравословни проблеми като хипотиреоидизъм или болест на Кушинг. Много е важно редовно да теглите кучето си. В идеалния случай трябва да можете да усетите ребрата на кучето си, но не и да ги видите, и то трябва да има ясно изразена “извивка” в областта на талията, видима както отстрани, така и отгоре. Ако не можете да усетите ребрата му или да видите ясно изразена талия, то вероятно има наднормено тегло. Ако нормализиране на диетата не промени теглото на кучето Ви, посетете ветеринарен лекар.

  • Артрит при възрастните кучета

Остеоартритът е заболяване, което причинява промени в ставните тъкани на кучето ви, което води до триене на костите една в друга, причинявайки болка и възпаление. Големите и гигантските породи са по-предразположени към артрит, както и кучетата с наднормено тегло. Симптомите могат да включват: намалена активност и нежелание за игра, скованост, особено след почивка, куцане, ромени в стойката или походката , нежелание за изкачване на стълби, признаци на болка.

  • Когнитивна дисфункция при кучета в напреднала възраст или деменция

Когнитивната дисфункция при кучетата се отнася до намаляване на умствените способности на вашето куче. Тя е подобна на деменцията при хората. Симптомите могат да варират и кучето ви може да има “добри” и “лоши” дни, в които симптомите са по-силно или по-слабо изразени. Често в ранните етапи CCD се нарича “синдром на сънливостта”, тъй като собствениците започват да забелязват промени в поведението с наближаването на вечерта. Като цяло трябва да внимавате за всяка промяна в поведението, която продължава повече от две седмици, включително неща като: объркване или дезориентация, повишена чувствителност и реакция към звуци, повече лаене от обикновено, намалено взаимодействие с хора или други домашни любимци , по-слабо реагиране на команди, раздразнителност, агресия или тревожност, намалена хигиена, повтарящи се странни дейности, блуждаене, повече сън през деня и по-малко през нощта.

Има редица медикаменти и хранителни добавки, които могат да забавят развитието на това заболяване. Ако видите някои от тези симптоми при застаряващото Ви куче, попитайте ветеринарния си лекар.

  • Инконтиненция при възрастните кучета (незадържане на урина)

Инконтиненцията при кучетата в напреднала възраст е доста често срещана, по-разпространена е при женските. Загубата на контрол върху пикочния мехур може да се дължи на влошаване на състоянието на мускулите, които държат пикочния мехур затворен, на влошаване на когнитивните способности, което води до забравяне на домашното обучение, или на медицински състояния, като например инфекции на пикочния мехур. Инконтиненцията може да се появи и да изчезне, а кучетата с инконтиненция често продължават да уринират нормално по време на разходка, така че ако забележите някой от следните признаци, най-добре се консултирайте с ветеринарния си лекар: затруднено отделяне на нормална струя урина и/или напъване при уриниране, капеща урина , мокри петна по постелята, влага по козината около задните крака, засилено облизване на задната част на тялото

  • Загуба на зрение и слух при възрастните кучета

Влошаването на сетивата може да се развие бавно с течение на времето или по-бързо, в зависимост от това дали има скрит медицински проблем или просто се дължи на естествения процес на стареене.

Окончателното потвърждаване на загубата на слуха изисква специализирано изследване от невролог, но повечето ветеринарни лекари могат да диагностицират загубата на слуха въз основа на анамнезата, предоставена от собственика.

За щастие кучето ви разчита повече на обонянието си, отколкото на слуха, за да се ориентира в света.

  • Зъбни проблеми при възрастните кучета

Пародонталните заболявания засягат над 80% от кучетата над 3-годишна възраст и почти всички кучета в напреднала възраст. То не само причинява болка в устата и може да повлияе на храненето на кучето ви, но може да доведе и до по-сериозни проблеми като инфекции на венците, загуба на костна маса и дори може да засегне органите на кучето ви, ако плаката и бактериите попаднат в кръвния поток. Трябва да миете зъбите на кучето си всеки ден с безопасна за кучетата паста за зъби и да ги прегледате при ветеринарен лекар, ако забележите някой от следните признаци: лош дъх ,затруднено дъвчене, прекомерно слюноотделяне, кървене от венците или необичаен секрет.

Всички ние искаме най-добрият ни приятел да е вечно млад, но както хората, така и кучетата остаряват. Но кучетата не могат да говорят – затова наша задача като любящи стопани е да знаем всичко за старостта на кучето, дарявало ни с любов цял живот. Знаейки какво го очаква в следващите години , ще можем да предотвратим една част от здравословните му старчески проблеми или поне да забавим развитието им. Всеки ден на това безценно приятелство е дар – нека бъдат възможно най-много и най-приятни!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.