Плодове и зеленчуци за кучето Ви? Кои са полезни и кои вредни?

  • Home
  • Blog
  • Плодове и зеленчуци за кучето Ви? Кои са полезни и кои вредни?
image
  • By
  • 08.11.2022

Плодове и зеленчуци за кучето Ви? Кои са полезни и кои вредни?

Всички знаем колко полезни са зеленчуците за хората, но могат ли кучетата също да ядат зеленчуци? Отговорът е: зависи от вида на зеленчука. Докато някои от тях са безопасни и дори полезни за нашите приятелчета, други могат да бъдат трудно смилаеми за тях или дори вредни.

В следващите редове ще Ви запознаем кои зеленчуци можете да хапвате заедно с кучето и от кои да го лишавате.

За разлика от хората, кучетата не могат да се хранят само със зеленчуци. Вашият домашен любимец трябва да консумира разнообразни храни, за да поддържа добре балансирано хранене, и поради тази причина зеленчуците не трябва да представляват повече от 10% от дневния прием на калории.

Какви зеленчуци могат да ядат кучетата?

  • Целина

Растението е богато на витамин А, който помага за подобряване на зрението на вашия домашен любимец, както и на витамини В, С и К, калий и манган. Този нискокалоричен зеленчук е чудесен естествен освежител на дъха за кучетата и много кученца обичат да дъвчат хрупкавата му текстура, но внимавайте за количеството, което сервирате. Целината е естествен диуретик, така че ако се дава в големи количества, тя може да накара кучето ви да уринира по-често.

  • Броколи

Броколите са добър източник на фибри, витамини А, С, Е и К и почти не съдържат мазнини. Трябва също да се отбележи, че розичките на броколите съдържат изотиоцианат – потенциално вредна съставка, присъстваща във всички кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол и кейл, която може да предизвика стомашни болки при някои кучета. И тук количеството е важно – броколите могат да присъстват в кучешкото меню само в малки количества.

  • Зеле

Този кръстоцветен зеленчук съдържа витамини С, В1, В6 и К, както и фитонутриенти, които подобряват цялостното здравословно състояние на вашия кучешки спътник. Въпреки това, зелето трябва да се дава само в умерени количества, тъй като то ще предизвика газове у вашия домашен любимец. Суровото зеле съдържа и тиоцианат, който може да потисне щитовидната жлеза и да доведе до хипотиреоидизъм при кучетата, ако се консумира в големи количества.

  • Моркови

Морковите са богати на фибри, витамини В, Е, С, D и К и са нискокалорични. Суровите моркови обаче могат да бъдат трудни за храносмилане, поради което може би е по-добра идея да ги сервирате сготвени.

  • Аспержи

Аспержите са богати на витамини В6, С, Е и К, тиамин, ниацин и минерали като мед, калий, хром и селен. Суровите аспержи за кучета са чудесна алтернатива на пръчиците за дъвчене. Помислете за печене на скара или на пара, за да бъдат по-лесни за преглъщане.

  • Тиквички

Тиквичките са нискокалорични, богати на фибри и предлагат изобилие от витамини и минерали, които укрепват костите, бъбреците и сърцето на кучетата. Най-добре е да приготвите тиквичките на пара, преди да ги поднесете на домашния си любимец.

  • Картофи

Кучетата могат спокойно да консумират картофи, стига те да са добре сготвени (варени, печени или на пара) и да се сервират чисти. Никога не хранете домашния си любимец със сурови картофи, тъй като те съдържат соланин – съединение, което може да бъде токсично за кучетата. Пържените картофи също трябва да се избягват, тъй като са с високо съдържание на мазнини.

  • Спанак

Кучетата могат да ядат спанак, който е чудесен източник на желязо, магнезий, витамини А, С и Е. Всички тези хранителни вещества правят това зеленолистно растение много ефективно за предотвратяване на възпаления. От друга страна, спанакът съдържа оксалова киселина – съединение, което блокира усвояването на калция в организма и може да доведе до увреждане на бъбреците, затова трябва да се дава умерено.

  • Тиква

Тиквата е пълна с витамини, минерали и диетични фибри. Освен това е нискокалорична, вкусна и подпомага храносмилането. Леко сготвената тиква е най-лесно смилаема за кучетата и ако се дава в малки количества, може да помогне за облекчаване на запека при кучетата. Консервираната тиква също е безопасна за кучетата, стига да не съдържа захар или добавки.

  • Краставици

Краставиците са богати на витамини В1, С и К, както и на биотин, мед, калий и магнезий. Те са с много ниско съдържание на калории, което ги прави идеална закуска за кучета с наднормено тегло. Краставиците също така са 96% вода, така че са идеална освежаваща закуска в горещ летен ден.

  • Чушки

Пиперките съдържат три пъти повече витамин С от портокалите, който в комбинация с бета-каротина помага за укрепване на имунната система, защитава зрението и действа като естествено противовъзпалително средство. Най-добрият начин за поднасяне на чушки е да ги приготвите на пара, за да омекотите външната им обвивка. Ако решите да ги сервирате сурови, не забравяйте да ги нарежете на малки парчета.

  • Маруля

Подобно на краставицата, марулята съдържа много вода (90%), което я прави идеална закуска за кучета с наднормено тегло. Не забравяйте да нарежете марулята преди хранене, за да избегнете опасност от задавяне.

Кои зеленчуци са вредни за кучетата?

  • Лук

Лукът е токсичен за кучетата. Ако кучето ви е яло лук и забележите симптоми като тъмножълта урина, отпадналост, повръщане и/или диария, се свържете с ветеринарния си лекар незабавно.

Чесън

Подобно на лука, този миризлив зеленчук е полезен за хората, но токсичен за кучетата. Ако се консумира в малки количества, чесънът може да доведе до диария и повръщане, но по-големи количества могат да причинят разграждане на червените кръвни клетки, което може да е дори смъртоносно за кучето Ви.

  • Гъби

Гъбите, купени в супермаркета, обикновено не са вредни за кучетата, стига да се сервират в малки количества. Някои диви гъби обаче са много токсични и никога не трябва да се дават на кучета. Признаците на отравяне с гъби включват диария, прекомерно слюноотделяне, лоша координация, колапс и смърт. Ако кучето ви погълне дива гъба, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

  • Царевица

Царевицата сама по себе си не е вредна за кучетата, но също така не предлага голяма хранителна стойност за тях. Ако решите да давате на кучето си царевица, предлагайте я в малки количества. Никога не давайте на домашния си любимец царевични кочани, тъй като при поглъщане те могат да предизвикат животозастрашаващо запушване на червата.

  • Домати

Доматите също съдържат соланин – токсичен химикал, който може да предизвика гърчове. Въпреки че зрелите домати по принцип са безопасни за кучетата, стъблата, листата и зелените продукти на растението съдържат по-големи количества соланин. Затова бъдете много внимателни, ако имате зеленчукова градина, в която кученцето ви може да се рови.

Как да храним кучета със зеленчуци?

Подобно на всяка нова човешка храна, най-добре е да въвеждате зеленчуците в диетата на кучето си бавно. Започнете с малко количество и наблюдавайте кученцето си. Ако то не прояви нежелани реакции като диария, повръщане или излишни газове, увеличавайте количеството постепенно.

Като правило, ако хората могат да ядат определен зеленчук суров, то и кучетата могат. Така че е напълно нормално да предлагате сурова целина или зелен фасул, но винаги трябва да готвите зеленчуци като картофи например.

Не забравяйте винаги да нарязвате зеленчуците на малки парченца, за да намалите риска от задавяне.

Сервирайте зеленчуците  без сол, мазнини или подправки. Добавяйки някое от тях, не само ще унищожите хранителната стойност на зеленчуците, но и ще навредите на четириногия си приятел.

Като цяло внимателното готвене (на пара, на скара или бланширане) ще направи зеленчуците по-лесно смилаеми за кучето ви и ще усвои всички хранителни вещества.

Не забравяйте, че умереността е от ключово значение. Въпреки че зеленчуците са полезни за вашето куче, те трябва да съставляват до 10% от дневния му прием на калории. Яденето на твърде много зеленчуци може да промени негативно чревната флора или да предизвика проблеми с бъбреците.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.