Пробиотиците при кучетата? Всичко за добрите чревни бактерии и за лаещия член на семейството

  • Home
  • Blog
  • Пробиотиците при кучетата? Всичко за добрите чревни бактерии и за лаещия член на семейството
image
  • By
  • 09.11.2022

Пробиотиците при кучетата? Всичко за добрите чревни бактерии и за лаещия член на семейството

Почти няма човек в 21-ви век, който да не е чувал за пробиотиците или за микрофлората. Всъщност кучетата имат също толкова богата микрофлора като нас хората и тя има редица важни функции за целия организъм. Но кои са полезни за кучето ни? Кои са безопасни? Кога кучетата имат нужда от пробиотик? Ще откриете тези отговори в следващите редове…

Какво представляват пробиотиците за кучета?

Пробиотиците са добри бактерии –техният свят, който наричаме микробиом, е неразделна част от живия организъм. Животните имат милиарди от тях в стомашно-чревния си тракт и те помагат в борбата с инфекциите, правят имунната система по-силна, помагат за смилането на храната и произвеждат витамини и хранителни вещества.

Промените в микробиома могат да доведат до здравословни проблеми на Вашето куче. Това може да включва: диария, алергии, затлъстяване, газове, спазми, подуване на корема, общо влошено здраве, раздразнен стомах, лош дъх. Всички кученца се раждат с определени видове и определен брой бактерии в червата си, но техният брой или видове могат да се променят от тези неща: антибиотици, промени в храната, отбиване от кърмене, стрес, инфекции, паразити, диета с високо съдържание на въглехидрати и др.

Ако кучето ви боледува често, това може да се дължи на промени в микробиома му. Добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар ако забележите някои от проблемите по-нагоре.

Видове пробиотици при кучета

При кучетата се срещат тези видове бактерии: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium breve, Enterococcus faecium, Bifidobacterium lactis.

За да се поддържат тези бактерии , кучетата се нуждаят и от пребиотици, които да хранят бактериите и да им помагат да растат.

Кои са най-добрите пробиотици за кучета?

Съществуват различни видове пробиотици за кучета –  на прах, на таблетки или под формата на лакомства.

Храни за кучета с пробиотици. Киселите млека в днешно време трудно успяват да бъдат добри пробиотици – техните бактерии трудно достигат здрави до червата , за да образуват колонии. Но има специално добавени пробиотици в някои храни за домашни любимци – това може да е лесен начин да помогнете на микрофлората на домашния си любимец. Важно е да търсите в храната и пребиотици, които ще подхранват добрите бактерии.

Бактериите са чувствителни към температурата, въздуха и влагата. Това означава, че начинът на производство на храната за кучета, начинът на добавяне на пробиотици и видът на храната могат да променят качеството на тази добавка.

Пробиотични лакомства. Лакомствата, които съдържат пробиотици, могат да бъдат най-лесният начин да дадете на кучето си доза от тях.

Таблетки. Ако сте решили да давате пробиотични капсули на кучето си, ще се наложи да използвате „похватите“ и за останалите таблетки – скриване в храна, с фъстъчено масло или друг креативен начин. В много случаи ветеринарният Ви лека ще предпише такива таблетки/капсули на кучето Ви като част от определена терапия.

Прахове. Предлагат се и пробиотици на прах. Някои от тях са доста вкусни за повечето кучета, но може да се наложи да използвате методите от горния абзац за успешното им приемане.

Ползи от пробиотиците за кучета

Здравословният баланс на бактериите е важен за здравето на кучетата всички видове бактерии в кучешките черва са балансирана екосистема, наречена микробиом. Пробиотиците за кучета помагат на кучето ви да смила храната, да изработва и усвоява витамини и минерали и да поддържа силна имунна система. Има редица изследвания, че добрите бактерии са полезни за тези състояния : диария, газове, затлъстяване, лош дъх, алергии.

Най- изследвания пробиотик за кучета е Enterococcus faecium. Тъкмо този представител на микрофлората ще намерите в повечето пробиотици за кучета.

Преди да дадете на кучето си пробиотици

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид, ако смятате да дадете пробиотик на кучето си.

 В червата на кучетата има много видове бактерии, но много от изследванията разглеждат само отделни видове бактерии, а не няколко вида и как те работят заедно. Преди да давате пробиотик на кучето си, попитайте ветеринарния си лекар кои видове са подходящи и има ли всъщност кучето Ви нужда от тях.

Начинът, по който се произвеждат и опаковат пробиотиците, или начинът, по който се добавят към храната и лакомствата, може да промени тяхното действие. Винаги следвайте стриктно указанията на ветеринарните лекари и тези на опаковката.

Пробиотиците са чувствителни. Пробиотиците са много чувствителни към температурата, въздуха и влагата. Обикновено живите пробиотици са по-добри и трябва да се съхраняват в хладилник, затова не забравяйте да четете етикетите.

След определен период от време пробиотиците може да не са толкова ефективни. Проверете срока на годност и се уверете, че сте приключили с пробиотиците преди това.

Диетата може да повлияе на микробиома. Много кучета се хранят с високо съдържание на въглехидрати. Това може да доведе до промени в бактериите в стомаха на кучето ви. Важно е да говорите с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че кучето ви получава правилните видове храна.

Микробиомът е важен за кучетата ни също толкова, колкото за нас хората. Ако кучето Ви има здравословни проблеми, приема антибиотици или друга терапия, не забравяйте да попитате ветеринарния си лекар как може да подобрите чревните бактерии на домашния си любимец.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.