Всичко, което трябва да знаете за зъбните импланти

  • Home
  • Blog
  • Всичко, което трябва да знаете за зъбните импланти
image
  • By
  • 10.11.2022

Всичко, което трябва да знаете за зъбните импланти

Процедурата по поставяне на зъбни импланти се извършва чрез поставяне на изкуствени зъбни корени. Тези импланти се свързват с челюстната кост, което позволява на зъболекаря или оралния хирург да постави заместващи зъбни коронки. Зъбните импланти могат да бъдат вариант, ако имате един или повече липсващи постоянни зъби. Те са изработени така, че да изглеждат, да се усещат и да функционират като естествените ви зъби.

Процедурата по поставяне на зъбни импланти е амбулаторна операция. Имплантът е изработен от титан и други материали, които се сливат с челюстната кост и имитират корена на зъб. Този изкуствен корен позволява на зъболекаря да закрепи заместващите зъби, така че те да са стабилни и да се сливат с околните зъби.

Поставянето на зъбни импланти изисква няколко посещения в кабинет, включително консултация, среща за поставяне на импланта и друга за прикрепване на новите зъби.

Подрастващите деца може да не могат да получат зъбен имплант, докато растежът и развитието на челюстта им не завършат. Хората с хронични заболявания като диабет или левкемия може да не са добри кандидати за зъбни импланти, защото тези състояния могат да попречат на оздравяването след операцията.

Ако пушите, Вашият зъболекар може да не Ви препоръча операция, тъй като тютюнопушенето може да забави оздравяването. Важно е да говорете с Вашия зъболекар за медицинската си история и навиците си на живот, за да сте сигурни, че сте добър кандидат за процедурата.

Зъбният имплант може да замени един или повече постоянни зъби, загубени вследствие на нараняване, заболяване на венците, кариес или инфекция. Когато говорите с Вашия зъболекар по време на първоначалната консултация, той може да обсъди и други възможности за заместване на зъбите, включително протези и мостове.

Той ще обсъди с Вас дали имате достатъчно място и кост в областта на липсващия зъб за процедурата. Ако зъбът ви липсва от известно време, може да имате загуба на костна тъкан и да се наложи костна трансплантация, преди да можете да пристъпите към операция за поставяне на зъбни импланти.

Преди процедурата ще се срещнете с вашия зъболекар за първоначална консултация. Вашият зъболекар ще извърши обстоен преглед. Той ще направи рентгенови снимки и ще обсъди с вас възможностите за разработване на план за операцията по поставяне на зъбни импланти.

След като изработи план и установи, че сте в добро здравословно състояние, той ще насрочи час за операцията.

Процедурата по поставяне на зъбни импланти обикновено се извършва в стоматологичен кабинет и се изпълнява от екип от професионалисти, обучени в областта на оралната хирургия и възстановителната стоматология.

Ако Ви се прилага локална анестезия, можете да хапнете лека храна няколко часа преди процедурата. Ако процедурата ще се извършва под интравенозна седация, ще бъдете посъветвани да не ядете нищо след полунощ в нощта преди операцията, за да сте сигурни, че стомахът Ви е празен.

Вашият зъболекар може да ви предпише антибиотици, които да приемате няколко дни преди операцията, за да предотвратите ранни повреди на имплантите. Той може също така да ви накара да изплакнете устата си със специална антибактериална вода за уста, като например хлорхексидин.

Тютюнопушенето може да понижи успеха на зъбните импланти, тъй като може да забави заздравяването. Ако пушите, посъветвайте се със зъболекаря си дали трябва да си поставите зъбни импланти.

Вашият зъболекар ще Ви посъветва за най-добрия метод за поставяне на зъбните импланти. В някои случаи е възможно имплантите и зъбната коронка да бъдат поставен в един и същи ден. Обикновено обаче процедурата по поставяне на импланти се извършва в няколко посещения, които обикновено са с интервал от няколко месеца.

През първата фаза, хирургичното поставяне на импланта, устата ви ще бъде старателно изтръпнала с местна анестезия или ще ви бъде поставена интравенозна седация, така че да не усещате никаква болка или дискомфорт.

Във венците се прави разрез, за да се постави имплантът в челюстната кост на мястото на липсващия зъб. След като имплантът е поставен, зъболекарят зашива венците над импланта, така че той да остане покрит.

Ще се възстановите у дома и вероятно ще се върнете за втората фаза на процедурата след няколко месеца. Това дава достатъчно време на костта да израсне около импланта, което го прави достатъчно здрав, за да остане на мястото си. Този процес се нарича остеоинтеграция, което означава, че титанът се съединява с костта.

Всеки пациент заздравява по различен начин, така че поставянето на заместващите зъби може да отнеме до шест месеца. В някои случаи на пациента може да се постави всичко в рамките на едно посещение.

След като зъболекарят установи, че имплантът е стабилен, върху него се поставя свързваща част, наречена абатмънт. Това е частта, която ще държи зъбната коронка.

Когато венците ви заздравеят, зъболекарят ще направи отпечатъци от зъбите ви и ще създаде индивидуална зъбна коронка, която след това ще се прикрепи към абатмънта.

Ако Вашият зъболекар използва интравенозна седация, ще се чувствате малко стъписани в продължение на няколко часа. Не забравяйте да осигурите някой, който да ви закара до дома след процедурата.

След поставянето на имплантите може да почувствате известно посиняване, подуване, леко кървене и болка. Може да Ви бъде препоръчано да ядете меки храни, студени храни и топла супа, докато се лекувате. За да Ви помогне при евентуална болка, Вашият зъболекар вероятно ще Ви предложи лекарства без рецепта, включително ибупрофен. Зъбните импланти обикновено изискват същата дентална хигиена като обикновените ви зъби. За да ги поддържате здрави, мийте зъбите си два пъти дневно, използвайте конци за зъби и посещавайте зъболекаря си за редовни контролни прегледи. Зъбните импланти не се развалят, но могат да бъдат засегнати от пародонтални заболявания, затова е важно да практикувате добра грижа за зъбите.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.