Сладко пухкаво коте… наистина ли е толкова сладко и за него това коремче?

  • Home
  • Blog
  • Сладко пухкаво коте… наистина ли е толкова сладко и за него това коремче?
image
  • By
  • 14.11.2022

Сладко пухкаво коте… наистина ли е толкова сладко и за него това коремче?

Приблизително 30-35% от котешката популация страда от затлъстяване, като 50% от котките на възраст 5-11 години тежат повече от идеалното си тегло.

И преди, и след Гарфийлд да стане звезда, всички сме обичали мързеливите и окръглени сладки котки. Но както при всички останали животински видове, наднорменото тегло при котките носи със себе си редица здравословни проблеми и често стопаните не успяват да осъзнаят, че животното им е с наднормено тегло. В следващите редове ще се опитаме да Ви осветлим по темата…

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването е натрупване на излишни мазнини в тялото. Допълнителното телесно тегло и допълнителните телесни мазнини вървят ръка за ръка, така че повечето котки с наднормено тегло имат излишни телесни мазнини.

Телесното тегло се измерва лесно, когато се преценява дали котката е с наднормено тегло или затлъстяване – по-лесно е, отколкото да се измерват телесните мазнини. При използване на телесното тегло като ориентир, котките се считат за с наднормено тегло, когато тежат с 10-20% над идеалното си телесно тегло. За затлъстели се считат котките, които тежат с 20 % или повече над идеалното си телесно тегло.

Какви са рисковете от затлъстяването?

Затлъстяването съкращава живота на котката и повишава вероятността от развитие на заболявания. Дори умереното наднормено тегло намалява продължителността на живота на котката. При котките е установено 2,8-кратно увеличение на смъртността при затлъстелите котки (на възраст 8-12 години) в сравнение с котките с нормално тегло.

До скоро мазнините се смятаха за относително неактивна тъкан, която просто съхранява излишните енергийни калории и увеличава телесната маса. Сега научните доказателства разкриват, че мастната тъкан е биологично активна. Тя отделя възпалителни хормони и създава оксидативен стрес върху тъканите на тялото, като и двете допринасят за много заболявания. Мисленето за затлъстяването като за хронично, нискостепенно възпалително състояние е нов подход.

Затлъстелите котки са изложени на повишен риск от: много видове рак, захарен диабет, сърдечни заболявания и хипертония, остеоартрит и по-бърза дегенерация на засегнатите стави, камъни в пикочния мехур или т.нар. котешки уринарен синдром, усложнения при анестезия.

Затлъстелите котки  са изложени на голям риск от развитие на потенциално животозастрашаващо състояние, наречено чернодробна липидоза – опустошително чернодробно заболяване. Други потенциални усложнения на затлъстяването при котките включват кожни проблеми и трудности в борбата с инфекциозни заболявания.

Как да разбера дали котката ми е затлъстяла?

Първата стъпка в битката с наднорменото тегло или затлъстяването е да разпознаете и признаете, че има проблем. За съжаление, в медиите ни заливат изображения на котки, които постоянно са прекалено тежки, което затруднява разбирането на това как изглежда нормалното. Вашият ветеринарен лекар и ветеринарният екип могат да ви помогнат с оценката.

Обхватът на ребрата е не само важно измерване, което ви помага да установите дали котката ви е с наднормено тегло, но и лесно можете да го направите у дома, сами. Ако държите ръката си с дланта надолу и усетите кокалчетата си с пръсти на противоположната ръка, така трябва да се усещат ребрата на котката ви точно зад лопатките. Това е и добър метод за измерване на напредъка в отслабването между планираните претегляния.

Вашият ветеринарен лекар ще ви предостави приблизително идеално телесно тегло, което да използвате като цел, но е важно да правите редовни оценки на телесното състояние, за да се уверите, че се постига напредък към нормално телесно тегло и телесно състояние. Повечето ветеринарни практики използват система за оценка на телесното състояние по скала от 1 до 5  или от 1 до 9 .

Как да коригирам храната на котката си, за да ѝ помогна да отслабне?

След като сте установили, че котката ви е с наднормено тегло или затлъстяване, е важно да коригирате храненето специално за намаляване на теглото – като използвате специфичен хранителен продукт, порция и честота на хранене. Съществуват научно разработени диети, които помагат за здравословно и безопасно намаляване на теглото при котките, като Hills® Prescription diet metabolic, Royal Canin® Satiety Support Weight Management и Purina Overweight Management®. Не е подходящо просто да се намали обемът на настоящата им храна. Това ще доведе до недохранване с течение на времето.

Подходящо и важно е да се дава хранителен продукт, който има по-ниска обща калорийна плътност, но поддържа подходящ баланс на хранителните вещества Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите кои диети са най-подходящи за вашата котка.

След като изберете новата храна и определите новите порции, от решаващо значение е да бъдете последователни в храненето – порциите и честотата на хранене – и да устоите на изкушението да давате допълнителни лакомства. Попитайте ветеринарния си лекар какви лакомства се препоръчват за диетичния план на вашата котка.

Редовното претегляне на всеки 2-3 седмици (или поне веднъж месечно) е важен компонент на успешното отслабване на котките и държи всички отговорни. Важно е да се проверява загубата на тегло, да се гарантира, че загубата на тегло не е нито твърде бърза, нито прекомерна, и да се определи кога е свалено достатъчно тегло.

Какво се случва, когато постигнем целта си за намаляване на теглото?

След постигането на идеално телесно тегло и състояние е важно да поддържате теглото на котката си. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да намерите подходяща храна и порции за поддържане на теглото.

Контролът на порциите е от решаващо значение на този етап, за да се предотврати възстановяването на теглото. След толкова упорита работа повторното затлъстяване би било жалко. Йо-йо загубата и увеличаването на теглото не е по-здравословно за котките, отколкото за хората. Ползите от нормализирането на телесното тегло и състоянието на котките си заслужават усилията.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.