Чернодробни заболявания при котките

  • Home
  • Blog
  • Чернодробни заболявания при котките
image
  • By
  • 22.11.2022

Чернодробни заболявания при котките

Често стопаните на котки чуват при ветеринарния си лекар , че любимецът им има увеличени чернодробни ензими, панкреатит или хепатит. Чернодробните проблеми при котките са ежедневие във ветеринарната клиника и често всъщност това са няколко преплитащи са заболявания – панкреатит, заболявания на червата и жлъчния мехур. Ветеринарните лекари наричат това състояние триадит.

Терминът “триадит” се отнася до едновременното възпаление на три отделни органа при един и същи пациент. При котките с “триадит” засегнатите органи са червата, панкреасът и жлъчните пътища. Когато тези органи са възпалени, те се наричат съответно възпалително заболяване на червата, панкреатит и холангит.

  • Анатомия на органите, засегнати от триадита

Жлъчните пътища се състоят от черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните канали. Тази система участва в производството, съхранението и отделянето на вещество, наречено жлъчка.

Панкреасът е орган, който произвежда ензими, които се използват за смилане на храната в червата, за да се получат хранителни вещества, които тялото може да използва.

Жлъчката и храносмилателните ензими се отделят в първата част на тънките черва чрез каналите  на жлъчните пътища и на панкреаса.

Причината, поради която тези заболявания често се свързват заедно при котките е тяхната уникална анатомия, при която панкреатичните и жлъчните канали се съединяват в един общ канал, преди да изпразнят съдържанието си в тънките черва. Поради това съществува риск всяка инфекция, която се изкачва от червата през този общ канал, да причини инфекция и на черния дроб, и на панкреаса.

Важно е да се признае, че не всички случаи засягат и трите органа и всяко заболяване от “комплекса” може да се прояви самостоятелно. Съществува инфекциозна форма, която се свързва с комплекса “триадит”, и имуномедиирана форма на възпаление на жлъчните канали.

Котките с триадит се считат също така за изложени на висок риск от развитие на друго състояние, известно като чернодробна липидоза .

  • Какви са симптомите на чернодробно заболяване при котките?

Често срещани са летаргия и загуба на апетит.

Често срещани са също повръщане или чувство на гадене, което се изразява в мляскане на устните, прекомерно отделяне на слюнка и прозяване.

Въпреки че клиничните признаци могат да бъдат драматични и тежки, за съжаление те са неспецифични за повечето заболявания. Заболяването на всеки от органите, включени в комплекса на триадита, поотделно или в комбинация, може да покаже подобни симптоми.

Жълтеницата също е често срещан симптом. Жълтеницата се разпознава по жълтото/оранжевото оцветяване на лигавиците, например венците. За съжаление жълтеницата също не е специфичен симптом за това заболяване и може да има различни причини.

  • По време на прегледа

Диагнозата на триадита може да бъде предизвикателство и за най-големите професионалисти и е необходимо да се изследват и трите състояния, дори ако въз основа на физикалния преглед има по-голямо съмнение за едно от тях в сравнение с останалите.

Ветеринарният Ви лекар ще зададе редица въпроси, които ще го информират за това какви са според вас проблемите, от колко време продължават, колко са тежки и т.н. След това ветеринарният лекар ще извърши пълен физически преглед. Коремът ще се опипа за размера на черния дроб, за евентуална болка в областта на панкреаса или другаде и за евентуални подутини или образувания в корема. Измерва се телесната температура. Анамнезата и физикалният преглед са много важни за поставяне на диагнозата, но често се налагат и допълнителни изследвания.

Извършват се кръвни изследвания, които дават информация на лекарите за увреждане на черния дроб, възпаление на панкреаса, нива на протеини и електролити. Жълтеницата може да се открие в кръвта чрез измерване на нивата на пигмент, наречен билирубин, преди да се проявят клиничните симптоми на жълтеницата (оранжева кожа и венци). Урината също се изследва за наличието на билирубин, както и за други неща, като например концентрацията му.

Почти винаги в тези случаи се налага ултразвуково изследване на корема. Това  позволява да се визуализира структурата на черния дроб, жлъчния мехур, жлъчните пътища, червата и панкреаса, за да се прецени дали има структурни промени в тези органи. Ултразвуковото изследване е неинвазивно, неболезнено и може да се извърши при повечето котки без упойка. Изисква се само козината да бъде подстригана в областта на корема.

Изследването обаче не дава реална диагноза, тъй като различните болестни процеси, причиняващи например холангит, ще изглеждат много сходни на ултразвуковото изследване. Други болестни процеси, включително тумори, също могат да имат подобен вид. В редки случаи ултразвуковото изследване може да изглежда нормално. В тези случаи все пак се препоръчва допълнителна диагностика, ако има големи съмнения за заболяването.

Възможно е да бъдат препоръчани и други тестове в зависимост от конкретния случай и клиничните признаци. Например чернодробното заболяване може да повлияе на способността на организма да образува съсиреци и може да се направят тестове за оценка на тази функция, особено преди извършването на процедури, които могат да предизвикат кървене, като например биопсии.

  • Лечението

Голяма част от лечението е насочено към овладяване на симптомите. Тежестта на заболяването може да бъде различна, но за котките чернодробното заболяване е особено опасно и изисква приемане в клиника, домашното лечение в повечето случаи е недостатъчно. При това състояние, заради нежеланието на котките да се хранят, се налага да им бъдат вливани течности венозни. Състоянието е болезнено и затова се прилагат силни обезболяващи лекарства. Преобладават повръщане и гадене, поради което се дават лекарства против тези симптоми, както и медикаменти, които предпазват червата от по-нататъшно увреждане и възпаление. В зависимост от конкретния случай се прилагат и лекарства за защита на черния дроб.

Много е важно котките да не бъдат подлагани на продължителен период на глад по-дълъг от 2-3 дни. Поради това след овладяване на повръщането се правят усилия за започване на хранене. За съжаление засегнатите котки често не се хранят сами и затова може да се наложи поставянето и използването на сонда за хранене.

При правилно диагностициране и лечение обикновено прогнозата за котките, страдащи от чернодробно заболяване е добра, но не се притеснявайте да зададете на ветеринарния си лекар въпроси и да изясните всичко, което Ви притеснява.

Правилното хранене и осигуряването на добър живот на котката ще намали вероятността тя да заболее от т.нар. триадит, тъй като както разбрахте заболяването е пряко свързано с храносмилателната система и нейното поддържане е особено важно.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.