Циститът при котките – знаете ли всичко за него

  • Home
  • Blog
  • Циститът при котките – знаете ли всичко за него
image
  • By
  • 23.11.2022

Циститът при котките – знаете ли всичко за него

Уринарните проблеми на котките са ежедневен проблем за ветеринарните лекари. Всъщност състоянието се състои от няколко вида възпаления на уретрата и пикочния мехур, които се проявяват с еднакви симптоми. Ветеринарните лекари наричат цистита при котките с общото наименование „заболяване на долния уринарен тракт“ или FLUTD (feline lower urinary tract disease). При много котки се появяват симптоми без очевидна основна причина. Това обикновено се нарича “котешки идиопатичен цистит” .

Смята се, че циститът засяга около 1 до 3 % от котките. Поради множеството различни основни причини котките от всяка възраст, порода или пол могат да бъдат засегнати от FLUTD.

FLUTD е по-често срещан при котки, които са:

  • на средна възраст
  • с наднормено тегло
  • кастрирани
  • само на закрито или с ограничен достъп навън
  • хранени с некачествена храна
  • Симптоми на уринарно заболяване при котките

Въпреки че причините за заболяването са различни, симптомите могат да включват:

  • напъни за уринриане – понякога вик от болка.
  • по-често уриниране или опити за уриниране.
  • уриниране на необичайни места, извън тоалетната (замърсяване на дома) .
  • прекомерно близане на гениталиите и долната част на корема.
  • промени в поведението или поведение, което не е характерно
  • кръв в урината – тя може да се наблюдава като съсиреци или просто розова урина.
  • неспособност за отделяне на урина – обикновено се наблюдава при мъжките котки.

Това е спешно състояние и трябва незабавно да се обърнете към ветеринарен лекар. Заболяването на уринарния тракт при котките е изключително болезнено и много бързо води до животозастрашаващи усложнения.

  • Какви са видовете „цистит“ при котките

FLUTD обхваща редица състояния. Те включват:

  1. Котешки идиопатичен цистит  – това е най-честата причина за уринарни проблеми при повечето котки (оценява се на 60-70%). Не съществува тест за идиопатичния цистит, тъй като не може да се установи специфично основно заболяване, така че диагнозата се поставя чрез разглеждане на симптомите и изключване на други възможни причини. “Идиопатичен” означава “без известна причина”.
  2. Камъни в пикочния мехур – те се образуват от микроскопични кристали в урината, които се съединяват.
  3. Уретрални запушалки – това се отнася до остатъци в урината, които запушват уретрата (обикновено при мъжките котки). Силен мускулен спазъм в уретрата, дължащ се на възпаление, също може да има подобен ефект.
  4. Уретрална стриктура – ако уретрата е увредена и след това заздравее, белезите от тъкан могат да я стеснят и да затруднят уринирането.
  5. Тумор – Това е рядко срещано, но по-вероятно при по-възрастните котки. Туморите могат да се появят както в пикочния мехур, така и в уретрата.
  6. Бактериална инфекция – До скоро обвинявахме бактериите за всички уринарни проблеми при котките, но вече знаем, че бактериалното възпаление е много по-рядко срещано от горните причини.
  • Какво е лечението на уринарните заболявания при котките?

Лечението на всяка котка с уринарни проблеми е индивидуално и  зависи от основната причина. Например:

Бактериалните инфекции на долните пикочни пътища обикновено реагират добре на антибиотична терапия. Ако котката има запушена уретра, е необходимо спешно лечение за отстраняване на запушването. Обикновено на котката се дава краткодействаща обща упойка и уретрата се промива или катетризира. Запушването на уретрата се среща почти изключително при мъжките котки. Възможно е да бъдат препоръчани и други варианти на лечение в зависимост от спецификата на запушването при вашата котка. Ако са налице камъни в пикочния мехур или уролити, те трябва да бъдат отстранени. В зависимост от вида им, те може да могат да бъдат разтворени чрез използване на специална диета или хранителна добавка, или може да се наложи хирургичното им отстраняване. В някои случаи това може да се определи от резултатите от изследването на урината.

Няма универсално лечение за FLUTD. Всеки случай трябва да бъде изследван, за да се определи основната причина, а след това лечението трябва да бъде съобразено с конкретната котка. Понякога, въпреки подходящите изследвания и лечение, клиничните признаци могат да продължат да се появяват отново, което изисква допълнителна терапия и диагностични изследвания.

  • Как може да се предотврати FLUTD?

Невъзможно е да се предотврати напълно появата на заболявания на долните пикочни пътища. Въпреки това FLUTD се среща по-често при котки, които имат ниска консумация на вода, и при неактивни и затлъстели котки. Всички тези фактори могат да са свързани, поне отчасти, с честотата на уриниране на котката. Контролът на теглото и насърчаването на физическите упражнения и консумацията на вода могат да бъдат от известна полза за предотвратяване на FLUTD. Идиопатичният цистит обикновено е с психологическо начало при котките и осигуряване на живот без стрес е изключително важно. Ако уринарните камъни или кристали са причинили симптомите на FLUTD, храненето със специални диети може да помогне за предотвратяване на повторна поява.

Обсъдете с ветеринарния си лекар как бихте могли да профилактирате уринарните проблеми при котката си.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.