Катаракта

image
  • By
  • 30.11.2022

Катаракта

Катаракта е помътняване на нормално прозрачната леща на окото. За хората с катаракта гледането през мътни лещи е като през замръзнал или замъглен прозорец. Замъгленото зрение, причинено от катаракта, може да затрудни четенето, шофирането на автомобил (особено през нощта) или да заличи изражението на лицето на приятел.

Повечето катаракти се развиват бавно и не нарушават зрението ви в началото. Но с течение на времето катарактата в крайна сметка ще наруши зрението ви.

В началото по-силното осветление и очилата могат да ви помогнат да се справите с катарактата. Но ако влошеното зрение пречи на обичайните ви дейности, може да се наложи операция на катаракта. За щастие операцията на катаракта обикновено е безопасна и ефективна процедура.

Признаците и симптомите на катаракта включват:

  • Замъглено или неясно зрение
  • Все по-големи затруднения със зрението през нощта
  • Чувствителност към светлина и отблясъци
  • Нужда от по-ярка светлина за четене и други дейности
  • Виждане на “ореоли” около светлините
  • Честа смяна на рецептата за очила или контактни лещи
  • Избледняване или пожълтяване на цветовете
  • Двойно виждане с едно око

Първоначално замъгляването на зрението, причинено от катаракта, може да засегне само малка част от лещата на окото и да не осъзнавате загубата на зрение. С нарастването на катарактата тя замъглява по-голяма част от лещата и изкривява светлината, преминаваща през нея. Това може да доведе до по-забележими симптоми.

Запишете си час за очен преглед, ако забележите някакви промени в зрението си. Ако се появят внезапни промени в зрението, например двойно виждане или светкавици, внезапна болка в очите или внезапно главоболие, незабавно се обърнете към Вашия лекар.

Повечето катаракти се развиват, когато стареенето или нараняването променят тъканта, която изгражда очната леща. Протеините и влакната в лещата започват да се разрушават, което води до замъгляване или помътняване на зрението.

Някои наследствени генетични заболявания, които причиняват други здравословни проблеми, могат да увеличат риска от катаракта. Катарактата може да бъде причинена и от други очни заболявания, прекарани очни операции или медицински състояния като диабет. Дългосрочната употреба на стероидни лекарства също може да доведе до развитие на катаракта.

Катарактата представлява помътняване на лещата. Лещата е разположена зад цветната част на окото (ириса). Лещата фокусира светлината, която преминава в окото ви, като създава ясни и резки изображения върху ретината – светлочувствителната мембрана в окото, която функционира като филма във фотоапарата.

С напредването на възрастта лещите в очите ви стават по-малко гъвкави, по-малко прозрачни и по-дебели. Свързаните с възрастта и други медицински състояния причиняват разпадане на протеините и влакната в лещите и тяхното слепване, което води до помътняване на лещите.

С развитието на катарактата помътняването става все по-плътно. Катарактата разсейва и блокира светлината при преминаването й през лещата, като не позволява на рязко очертания образ да достигне до ретината. В резултат на това зрението ви става замъглено.

Катарактата обикновено се развива и на двете очи, но не винаги с еднаква скорост. Катарактата на едното око може да е по-напреднала от тази на другото, което води до разлика в зрението на двете очи.

Видовете катаракта включват:

Катаракта, засягаща центъра на лещата (ядрена катаракта) – в началото ядрената катаракта може да причини по-силно късогледство или дори временно подобрение на зрението за четене. Но с времето лещата постепенно става по-плътна и жълта и допълнително замъглява зрението ви.

С бавното развитие на катарактата лещата може дори да стане кафява. Напредналото пожълтяване или покафеняване на лещата може да доведе до затруднено различаване на цветовите нюанси.

Катаракта, която засяга краищата на лещата (кортикална катаракта) – започва като белезникави, клиновидни помътнявания или ивици по външния ръб на кората на лещата. С бавното си развитие ивиците се разширяват към центъра и пречат на светлината, преминаваща през центъра на лещата.

Катаракта, която засяга задната част на лещата (задна субкапсулна катаракта) – започва като малка, непрозрачна област, която обикновено се образува близо до задната част на лещата, точно на пътя на светлината. Задната субкапсулна катаракта често пречи на зрението ви за четене, намалява зрението ви при ярка светлина и причинява отблясъци или ореоли около светлините през нощта. Тези видове катаракта са склонни да прогресират по-бързо от другите видове.

Катаракта, с която сте родени (вродена катаракта) –някои хора се раждат с катаракта или я развиват в детска възраст. Тези катаракти може да са генетични или свързани с вътреутробна инфекция или травма.

Тези катаракти могат да се дължат и на определени заболявания, като миотонична дистрофия, галактоземия, неврофиброматоза тип 2 или рубеола. Вродените катаракти невинаги засягат зрението, но ако това се случи, те обикновено се отстраняват скоро след откриването им.

Факторите, които увеличават риска от катаракта, включват:

  • Увеличаване на възрастта
  • Диабет
  • Прекомерното излагане на слънчева светлина
  • Пушене
  • Затлъстяване
  • Високо кръвно налягане
  • Предишно нараняване или възпаление на очите
  • Предишна операция на окото
  • Продължителна употреба на кортикостероидни лекарства
  • Пиене на прекомерни количества алкохол

Няма проучвания, които да доказват как да се предотврати катарактата или да се забави нейното развитие. Но лекарите смятат, че няколко стратегии могат да бъдат полезни, включително:

  • Редовни очни прегледи – очните прегледи могат да помогнат за откриването на катаракта и други очни проблеми в най-ранните им стадии. Попитайте вашия лекар колко често трябва да си правите очни прегледи.
  • Откажете се от пушенето – попитайте лекаря си за предложения как да спрете да пушите. Има лекарства, консултации и други стратегии, които могат да ви помогнат.
  • Овладейте други здравословни проблеми – спазвайте плана си за лечение, ако имате диабет или други медицински състояния, които могат да повишат риска от катаракта.
  • Изберете здравословна диета, която включва много плодове и зеленчуци. Добавянето на разнообразни цветни плодове и зеленчуци към диетата ви гарантира, че получавате много витамини и хранителни вещества. Плодовете и зеленчуците съдържат много антиоксиданти, които помагат за поддържане на здравето на очите ви.

Проучванията не са доказали, че антиоксидантите под формата на таблетки могат да предотвратят катаракта. Но едно голямо популационно проучване наскоро показа, че здравословното хранене, богато на витамини и минерали, е свързано с намален риск от развитие на катаракта. Плодовете и зеленчуците имат много доказани ползи за здравето и са безопасен начин да увеличите количеството на минералите и витамините в диетата си.

  • Носете слънчеви очила – ултравиолетовата светлина от слънцето може да допринесе за развитието на катаракта. Носете слънчеви очила, които блокират ултравиолетовите В (UVB) лъчи, когато сте на открито.
  • Намалете употребата на алкохол – прекомерната употреба на алкохол може да увеличи риска от катаракта.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.