Хигиенни навици на кучето. Откъде да започнете?

  • Home
  • Blog
  • Хигиенни навици на кучето. Откъде да започнете?
image
  • By
  • 30.11.2022

Хигиенни навици на кучето. Откъде да започнете?

Вече малкото Ви кученце е у дома, очакват Ви забавления и дълги години щастливи мигове. Едно от първите неща, които трябва да направите обаче е да обучите кучето си да ходи до тоалетната навън или ако е прекалено рано на определеното от Вас място. Кучетата, които не са обучени на това ще съсипят килимите Ви, ще създадат лоша миризма в дома Ви и ще разпространяват  протеини, причиняващи алергии, чрез урината си. Обучението на куче на хигиенни навици е малко по-трудно от това на котка, но все пак е сравнително лесно и трябва да отнеме малко време.

Колко време ще отнеме да науча кучето си да ходи до тоалетна навън ?

В следващите редове ще прочетете стъпки, които би трябвало да усвоят повечето породи за около седмица. Действителното време ще варира в зависимост от породата и от това доколко семейството Ви може да се придържа към плана. Ако планът Ви отнема малко повече време, не се притеснявайте. Дори кучетата, които бързо се ориентират, могат да забравят или да се объркат през първите няколко седмици. Бъдете търпеливи, не се ядосвайте на домашния си любимец и ще постигнете успех. Всички кучета рано или късно са се научили на хигиенни навици…и вашето ще се научи.

Ограничено пространство

Когато доведете новото си кученце вкъщи, първото нещо, което е добре да направите е да създадете ограничено пространство за него преди да е усвоило хигиенните си навици. Трябва да очаквате, че на този етап кучето ще „прави бели“ така че се опитайте да го държите на настилка, която лесно се почиства. Ако смятате, че помещението е твърде голямо, можете да използвате кошара за кученца, за да го ограничите в по-малка площ.

Подложки/памперси за кученца

Можете да закупите подложки за кученца в повечето магазини за домашни любимци. Този артикул е мек, абсорбиращ и има непропусклива страна, която предотвратява разливането на течности на пода. Работи подобно на памперс и може да бъде чудесен начин да защитите пода си през тази седмица или две на обучение. Покрийте пода на зоната за отглеждане с подложките за кученца и ги сменяйте при необходимост.

Кога да разхождате кученцето

Малките кученца спят дълго време. Когато се събуди, слагайте му каишка и го извеждайте от ограничената зона на всеки 30 минути на място, където може да ползва тоалетна. Изчакайте търпеливо, като устоявате на желанието да играете с кучето поне 5 минути. Не искате да разсейвате кучето. Оставете го да се съсредоточи върху облекчаването си. Ако успее, дайте на кучето лакомство и му се зарадвайте бурно. След това можете да оставите кучето да си играе 10-15 минути извън зоната на ограничение, преди да се наложи да се върне.

Тези обучителни разходки правете когато се събуди и след като се нахрани или пие вода. Хубаво е всички членове на семейството да правят тези разходки като се придържат към правилата.

Бъдете търпеливи

Често новите стопани на кученца са нетърпеливи. Често се случва да си помислим, че е кученцето е приключило и после вкъщи да разберем, че не е, намирайки „бели“. Винаги давайте на кучето си поне 10 минути за да намалите инцидентите у дома.

Бъдете постоянни

Когато върви обучението както трябва в даден момент вашето куче започва все по-успешно да се справя с ходенето до тоалетна извън ограниченото си пространство. Все пак е важно да останете бдителни относно пускането на кучето на каишка и престоя навън поне 10 минути без разсейване. Всяко отклонение може да доведе до инциденти. Ако забравите каишката, кучето Ви може да не разбере, че е време да отиде до тоалетната, а ако му позволите да играе, това може да го разсее и да го накара да забрави. В тези случаи кучето вероятно ще има инцидент малко след като се върне в кошарата.

След като вече е обучено

След като кучето Ви е вече е възприело идеята, че се ходи до тоалетната навън, можете да му позволите да излезе от ограничената си зона, но се придържайте към същите навици още няколко седмици, докато свикне с голямото пространство. Кученцето Ви ще започне да знае кога трябва да излезе навън и ще се научи да се контролират, докато дойде време за разходка. От този момент нататък би трябвало да има минимум инциденти у дома.

Последователността е ключът към бързото обучение на кучето.

Не се ядосвайте на кучето, ако то „направи беля“, защото това може да му донесе отрицателни емоции и да доведе до по-дълго обучение.

Вашето кученце трябва бързо да се справи с обучението Ви и да започне да контролира пикочния си мехур докато стане време за разходка. То също така ще очаква с нетърпение допълнителното време за игра извън ограниченото затворено пространство.За нашите кучета е огромно удоволствие да ни правят щастливи така че лакомствата и допълнителните ласки също ще накарат кучето Ви да работи по-усилено и да има желание да се научи да контролира нуждите си. Повечето кученца възприемат идеята за хигиенни навици след няколко дни, но е хубаво да продължите практиките, които описахме по-горе и седмица след това. Ако има случай, в който сте закъсняли с разходката или член на семейството я е пропуснал не са изключени инциденти. Но бъдете последователни и старателни, ще видите резултат на усилията си скоро!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.