Сколиоза

image
  • By
  • 05.12.2022

Сколиоза

Нормалният гръбначен стълб, погледнат отзад, изглежда прав. Но гръбначният стълб, засегнат от сколиоза, се изкривява встрани, като изглежда като буквата “S” или “C“. Гръбначните кости (прешлени) също могат да бъдат изкривени. Това създава впечатление, че човекът се накланя на една страна. Сколиозата се дефинира като изкривяване на гръбначния стълб с размер 10° или повече.

Сколиозата не се дължи на лоша стойка. Изкривяването на гръбначния стълб при сколиоза може да се появи от дясната, лявата или от двете страни на гръбначния стълб. Сколиозата може да засегне както средния (гръдния), така и долния (лумбалния) отдел на гръбначния стълб.

В повечето случаи причината за сколиозата не е известна. Това се нарича идиопатична сколиоза. В други случаи сколиозата може да бъде причинена от разрушаване на гръбначните дискове. Това може да се случи при артрит или остеопороза. Или може да е наследствено заболяване, което се среща в семействата.

Необичайните извивки на гръбначния стълб се определят според причината за тях:

    Неструктурна сколиоза –нарича се още функционална сколиоза. При това състояние нормалният гръбначен стълб е изкривен поради един или повече проблеми. Например дължината на краката може да е различна. Или пък може да има възпалителен проблем. Този вид сколиоза често е с краткотраен характер. Тя изчезва, когато се лекува основният проблем.

    Структурна сколиоза – възможните причини за структурна сколиоза включват:

  • Неизвестни (идиопатична сколиоза)
  • Заболяване от нервно-мускулен, метаболитен, ревматоиден или друг тип
  • Вроден дефект
  • Наранявания
  • Инфекция
  • Ненормален растеж

Това са най-често срещаните симптоми на сколиозата:

  • Разлика във височината на раменете
  • Главата е отклонена от центъра на останалата част от тялото
  • Разлика във височината или положението на бедрата
  • Разлика във височината или положението на лопатките
  • Когато стоите прави, наличие на разлика в начина, по който ръцете висят до тялото
  • Когато се навеждате напред, страните на гърба изглеждат с различна височина

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате болки в гърба, краката или промени в навиците на червата и пикочния мехур. Те не се наблюдават често при идиопатичната сколиоза. Симптомите на сколиозата могат да изглеждат като други здравословни проблеми.

Лекарят ще ви попита за здравната ви история. Той или тя ще ви направи физически преглед. Ще ви бъде направена рентгенова снимка. Те са основното средство за диагностициране на сколиозата. Медицинският специалист измерва степента на гръбначното изкривяване на рентгеновата снимка.

Други изследвания могат да бъдат направени за неидиопатични изкривявания, необичайни модели на изкривяване или вродена сколиоза. Те включват:

  • ЯМР – използва комбинация от големи магнити и компютър за получаване на подробни изображения на органи и структури в тялото.
  • Компютърна томография – използва рентгенови лъчи и компютърна технология, за да направи подробни изображения на всяка част от тялото, включително костите, мускулите, мазнините и органите. Компютърната томография е по-подробна от общите рентгенови лъчи.

Ранното откриване на сколиозата е най-важно за успешното лечение.

Целта на лечението е да се спре прогресирането на кривата и да се предотврати деформацията. Лечението може да включва:

  • Наблюдение и повторни прегледи – това може да е необходимо, за да се определи дали гръбначният стълб продължава да се изкривява. Използва се, когато човек има крива под 25°, която все още расте.
  • Подпиране – може да се използва брекетиране, когато кривата измерва повече от 25° до 30° на рентгеновата снимка, но растежът на скелета остава. Тя може да се наложи и ако човек расте и има крива между 20° и 29°, която не се подобрява или която напредва. Видът на ортезата и продължителността на престоя в нея зависят от тежестта на състоянието.
  • Хирургия – може да бъде препоръчана, когато кривата е 45° или повече на рентгенова снимка и използването на корсети не успява да забави прогресирането на кривата, когато човек все още расте. Някои симптоми, като загуба на контрол върху пикочния мехур или червата, също могат да наложат операция.

Няма научни доказателства, които да показват, че други методи за лечение на сколиоза (например електростимулация, хранителни добавки или физически упражнения) предотвратяват прогресирането на заболяването.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.