Как да изберем най-подходящата порода котка за семейството?

  • Home
  • Blog
  • Как да изберем най-подходящата порода котка за семейството?
image
  • By
  • 08.12.2022

Как да изберем най-подходящата порода котка за семейството?

Взимането на коте у дома е вълнуващ момент за всеки бъдещ стопанин. Да имаш котка е много удовлетворяващо, но и свързано с голяма отговорност. Важно е да отделите известно време, за да проучите породите, които сте си харесали. Основните аспекти, които трябва да включите при вземането на решение, са здравето и генетичните характеристики, характерът, дължината на козината, размерът, средата и потенциалните алергии.

  • Родословна или неродословна котка?

Поколения на естествено и селективно развъждане са създали разнообразието от породи, които познаваме днес. Определени физически и поведенчески характеристики ще направят някои породи по-подходящи за вашите нужди от други.

  • Поведение

Личностните характеристики на различните породи котки се различават значително. Изборът ви може да зависи от фактори като начина ви на живот, възрастта на членовете на семейството и времето, което прекарвате вкъщи или извън дома. Характерът на котките в дома е ключов фактор за хората, които имат малки деца. Породите рагдол и мейн куун, наред с много други, имат нежен характер и могат да бъдат чудесен избор за семейна котка.

Повечето котки са независими, естествени ловци. Породите Савана и Корат са особено известни с тази си черта. А някои породи са много по-активни от други, включително абисинската и девон рексът.

Сиамските или тонкинезийските котки са известни с това, че са много гласовити и разговорливи, а британските късокосмести и ангорските котки са с тих характер.

Поведенческите характеристики на непородистите котки или така наречените европейска късокосместа котка, могат да варират в широки граници – от игриви до спокойни, от социални до тихи и от независими до привързани. Въпреки това те са склонни да се адаптират много добре към околната среда и могат да паснат чудесно на един човек или на голямо семейство.

  • Външен вид

Въпреки че има много красиви комбинации от цвят и дължина на козината, нуждите от грижа са важна характеристика, която трябва да се вземе предвид, когато търсите идеалната порода. Въпреки че повечето котки трябва да се сресват редовно, дългокосместите породи определено изискват повече внимание. Очаквайте да отделяте доста време няколко пъти седмично за сресване на вашата дългокосместа котка. Това не само ще помогне да се предотврати сплъстяването на козината (което може да бъде болезнено и трудно за отстраняване), но и ще намали разпиляването на косми в дома. Каквато и дължина на козината да изберете, прекарването на време в грижи за котешките нужди е идеален начин за сближаване.

  • Размерът

Размерът на някои породи също може да повлияе на избора ви. Мейн Кун или Норвежката горска котка, са известни с по-големият си размер от средния за европейската котка. Някои по-екзотични породи котки пък са по-дребни – Као мае и Осика. Непородистите котки се срещат във всякакви форми и размери, в зависимост от генетичните им дадености. Намирането на идеалния домашен любимец може да бъде толкова просто – потърсете котки са осиновяване!

  • Среда на живот

Ще бъде ли котката Ви само на закрито? Или ще има достъп до външна среда и колко често? Размерът и разположението на дома ви и заобикалящата го среда могат да окажат силно влияние върху решението ви. Някои породи, като шотландската клепоуха котка и сфинкса, са подходящи за отглеждане на закрито. Други породи, като бенгалската или сомалийската, са много по-активни и любопитни по природа. Тези котки често се нуждаят от стимулация, която външната среда може да осигури.

Смесените породи, като домашната късокосместа котка, могат лесно да се адаптират към повечето среди. Тези котки често се отглеждат като “работни породи”, като уменията им се използват за лов на мишки и други гризачи. Ако се отглеждат на закрито, вашата домашна късокосместа котка трябва да има възможност да изразходва енергията си. Но не се учудвайте, ако предпочита да прекара следобеда, свита в скута ви.

  • Алергии

За съжаление не съществува истинска хипоалергенна котка. Но все пак има и надежда за хората с алергии, не изоставяйте тази си мечта все още!

Скорошни изследвания установиха, че хората с алергии проявяват силна реакция към протеина Fel d 1, който се съдържа в котешката слюнка, козина и пърхот. Това проучване показва, че промяната в диетата на котката може да намали количеството на произвеждания от нея протеин Fel d 1. Като се възползва от естествените взаимодействия между алергени и антитела, протеинът Fel d 1 може да бъде неутрализиран, когато се свърже с анти-Fel d 1 антитяло, открито в кокоши яйца. Текат разработки на котешки храни, съобразени с това откритие.

Въпреки че някои породи се смятат за по-малко алергогенни от други, всеки човек има различна имунна система. Препоръчваме Ви да прекарате известно време с избраната от вас порода, преди да я вземете у дома, за да разберете дали тя предизвиква алергии у вас.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.