Какво е бърнаут (синдром на прегарянето) и как да го избегнем? 

image

Какво е бърнаут (синдром на прегарянето) и как да го избегнем? 

Най-взискателните професии на практика гарантират стрес, но ако се чувствате напълно изтощени, трудно се концентрирате или сякаш пренебрегвате собственото си благосъстояние, може би страдате от прегаряне (от англ. -burnout). Това е съвсем реално състояние, което лесно се пренебрегва, но може да откриете и отстраните проблема, ако знаете какво да правите. 

Често използваме термина „прегаряне“ като неясен етикет за изтощителен ден или седмица на усилена работа, но действителното прегаряне е доста по-сериозно. Изгарянето може да е лошо, но не е непреодолимо. Просто трябва да разпознаете симптомите, да идентифицирате причините и да предприемете действия – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, за да отстраните  проблема. В тази публикация ще разгледаме как да направите тези три неща.

  1. Как да разпознаем прегарянето и причината за него? 

Прегарянето не е толкова просто, колкото крайно изтощение. Когато наистина сте в бърнаут, правите много малко неща, които не са необходими за оцеляване. Не намирате редовната почивка за много освежаваща. Губите интерес не само към работата, която ви е претоварила, но и към почти всичко останало, което правите. Нищо не ви доставя удоволствие, всяка дреболия ви притеснява и сте нещастни, без да разбирате напълно защо. 

Чувствате се по този начин редовно и вероятно вярвате, че няма алтернатива. Разбира се, симптомите могат да варират от човек до човек, но могат да се обединят около някои, които са най-често срещани: 

  • негативна нагласа, често съчетана с усещането, че нищо няма да се получи, неспособност за концентрация
  • обща апатия към работата, домашните задължения и други задачи, чувство на застой, липса на интерес към социални дейности и общуване с други хора, чувство, че никога не правите достатъчно.
  • пренебрегване на собствените си нужди (и поставяне на нуждите на другите пред своите).
  • психосоматични оплаквания, като главоболие, продължителни настинки и други проблеми с причина, която е трудна за идентифициране.

Тъй като невинаги може да идентифицирате проблемите в себе си, на помощ идват приятели или членове на семейството, на които имате доверие. Те не само могат да предоставят полезно външно мнение, но и често могат да предложат примери за причините, поради които според тях сте в бърнаут. 

Когато сами се затруднявате да видите проблема, помощта на странични очи, помага да осъзнаете, че наистина има нещо повече. Вероятно ще чуете, че работите толкова много, че вече не ви виждат, че изглеждате откъснати и не сте толкова забавни, колкото сте били някога. Бъдете готови да чуете и че в момента не сте в най-добрата си физическа форма.

След като сте установили, че сте преуморени до крайна степен, трябва да разберете защо. За повечето хора това би трябвало да е доста лесно, защото причината за състоянието е основният източник на вашето разочарование. Този проблем ще отнема най-голяма част от време ви. 

Например, ако причината за бърнаута е работата, както е в повечето случаи, мислите за работата няма да напускат съзнанието ви. Дори когато някой ви говори, често ще мислите за проблемите в работата си или ще се притеснявате за задачите, която трябва да се свършат. 

Работата обаче не е единственият източник на прегаряне, но начинът, по който откривате този източник, обикновено е един и същ. Обърнете внимание на това, което поглъща мислите ви, и би трябвало да имате своя отговор.

  • Как да премахнем последиците от прегарянето?

След като сте установили и приели, че наистина сте в бърнаут, трябва да го промените. Проявата на прегарянето отнема известно време, така че може да отнеме известно време и отстраняването му. Трябва да сте готови да направите сериозни промени и да се придържате към тях известно време.

Често пъти промяната е катализаторът, който ви кара да почувствате, че нещата ще се подобрят. Като предприемате тези промени бавно и ги разгръщате за дълъг период от време, ще се задържите на правилния път.

Прекъснете източника на прегарянето

Преди да успеете да направите каквито и да е промени, трябва да разберете какъв е източникът и да го прекъснете, ако е възможно. Ако източникът на прегарянето ви е свързан с работата, разберете какъв е проблемът и направете всичко възможно, за да го промените. Ако промяната не е опция в рамките на работата, може би е време да напуснете. 

Не всеки източник на прегаряне може да бъде заменен с нещо по-добро. Ако по някаква причина няма начин да се откъснете от виновника, трябва да получите възможно най-голяма помощ, за да облекчите товара си. Помолете приятелите и семейството за помощ.

Направете нещо необичайно

Живеете рутинно и обикновено, защото нямате мотивация да правите много неща извън това, което сте свикнали да правите всеки ден, когато сте прегорели. Простото правенето на нещо напълно необичайно може да доведе до огромна промяна. 
Бъдете търпеливи и упорити, а ако трябва потърсете професионална помощ и бъдете сигурни, че ще се справите с проблема, наречен бърнаут.

Запиши час или се свържи онлайн Използвайки платформата Медракс може да се свържете със специалист или да запишете час за преглед натискайки тук!