Какви са различните очни лекари? 

image

Какви са различните очни лекари? 

Когато дойде време да проверите очите си, уверете се, че посещавате правилния специалист по очни болести. Всеки член на екипа за очни грижи играе важна роля в осигуряването на грижа, но много хора бъркат специалистите и техните роли в поддържането на здравето на очите. Нивата на обучение и експертни познания – и това, което те могат да направят за вас – са основната разлика между видовете доставчици на очни грижи.

Офталмологът е лекар, който специализира в областта на грижите за очите и зрението. Офталмолозите се различават от оптометристите и оптиците по нивото на обучение и по това какво могат да диагностицират и лекуват. Офталмолозите имат дългогодишно обучение, което им позволява да диагностицират и лекуват по-широк спектър от състояния в сравнение с оптометристите и оптиците. 

Офталмологът диагностицира и лекува всички очни заболявания, предписва и поставя очила и контактни лещи за коригиране на проблеми със зрението. Много офталмолози се занимават и с научни изследвания на причините и лечението на очни заболявания и нарушения на зрението. Трети решават да разширят специалността си като се специализират в очна хирургия. 

Макар че офталмолозите са обучени да се грижат за всички очни проблеми и състояния, някои офталмолози се специализират допълнително в конкретна област на медицинските или хирургическите грижи за очите. Посещават допълнително курсове, семинари и специализации, за да навлязат в дълбочина на конкретно заболявания. 

Основните подспециалности обхващат глаукома, ретина, роговица, педиатрия, неврология, окулопластична хирургия или други. Това допълнително обучение и знания подготвя офталмолога да се грижи за по-сложни или специфични състояния в определени области на окото или при определени групи пациенти.

  1. Какви състояния могат да лекуват офталмолозите?

Офталмолозите могат да лекуват стотици заболявания, обхващащи зрението, като: 

  • частична или пълна загуба на зрението
  • наранявания на очите, болка или възпаление
  • последствията от здравословни състояния, които могат да засегнат очите, включително диабет и високо кръвно налягане

Хирурзите офталмолозите извършва по-сложните лечение като:

  • операция на катаракта, при която се подменя лещата на окото на човека
  • рефрактивна или лазерна хирургия, която включва промяна на формата на роговицата за коригиране на късогледство, далекогледство или астигматизъм
  • хирургия за коригиране на неправилно подреждане на очите или страбизъм
  • операция за отстраняване на ракови заболявания, като меланом, от окото
  • лечение за отстраняване на увреждания, причинени от нараняване на окото
  • Кои са останалите медицински специалисти, грижещи се за здравето на очите? 

Оптометристите провеждат тестове на зрението, предписват лещи и лекуват някои очни заболявания.

Оптометристите са здравни специалисти, които предоставят първични грижи за зрението, вариращи от тестване и корекция на зрението до диагностика, лечение и управление на промените. Оптометристът не е лекар. 

Те получават лиценз за практикуване на оптометрия, което включва предимно извършване на очни прегледи и тестове на зрението, предписване и отпускане на корекционни лещи, откриване на някои очни аномалии и предписване на лекарства за някои очни заболявания. Много офталмолози и оптометристи работят заедно в едни и същи кабинети, като екип. 

Оптиците са техници, обучени да проектират, проверяват и поставят лещи и рамки за очила, контактни лещи и други устройства за коригиране на зрението. Те използват рецепти, предоставени от офталмолози или оптометристи, но не проверяват зрението и не изписват рецепти за корекция на зрението. На оптиците не е разрешено да диагностицират или лекуват очни заболявания.

Офталмологичните медицински асистенти помагат на лекарите да преглеждат и лекуват пациенти. Те работят в кабинета на офталмолога и са обучени да извършват различни тестове и да помагат на лекаря при прегледа и лечението на пациентите.

Офталмологичните техници помагат при медицински изследвания и малки операции. Това са висококвалифицирани или опитни медицински асистенти, които помагат на лекаря при по-сложни или технически медицински тестове и малки операции в кабинета.

Офталмологични медицински сестри доставят лекарства и помагат при операции. Те могат да помагат на лекаря при по-технически задачи, като например инжектиране на лекарства или асистиране при болнични или кабинетни операции. Някои регистрирани офталмологични медицински сестри работят и като администратори на клиники или болници.

Очите са специален орган, който се нуждае от много грижи, ако пострада. Точно затова за него отговоря голям набор от специалисти, като всеки има определена задача и отговорност. Ако пострадате може да сте сигурни, че ще попаднете при отлични специалисти, които ще се погрижат за зрението ви.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.