Кои състояния изискват спешна медицинска помощ при децата?

image

Кои състояния изискват спешна медицинска помощ при децата?

Всеки път, когато детето се разболее или нарани, мислите най-лошото. Не знаете какво да правите и започва паниката. Трябва ли да го заведете на лекар? Трябва ли да отиде в спешното отделение? 

Понякога отговорът е ясен. Например, ако детето е в безсъзнание или се задушава, трябва незабавно да се обадите на 112. Но какво да правите, ако то има висока температура или обрив по цялото тяло? Тогава може да се окаже по-трудно да разберете какво е най-добре да направите.

Ако имате въпроси относно здравето на детето, обадете се семейния лекар. Той ще ви посъветва как да постъпите. Лекарят ще ви насочи дали да отидете в неговия кабинет или се налага спешна помощ. Единственото, което искате е детето да получи необходимата медицинска помощ, когато има нужда от нея. Ето защо е важно да знаете кои състояния изискват спешна медицинска помощ.

Има често срещани заболявания, с които много деца ще се сблъскат в един или друг момент. За някои от тях може да се полагат грижи в домашни условия. При други ще се наложи да бъдат прегледани от лекар. А трети изискват посещение в спешното отделение. Но как да разберете колко сериозни са симптомите? Ето някои често срещани заболявания, които могат да предизвикат безпокойство, и как трябва да се справите с тях.

  1. Висока температура

Треската е една от най-честите причини родителите да се обадят на лекар. По дефиниция треската е температура от 38°C, измерена ректално. Ако измервате температурата на детето под мишницата, добавете един градус, за да получите по-точна цифра. Много лекари препоръчват да не се лекува треска, ако тя не е над 38°C. Това е така, защото високата температура е един от начините, по които тялото се бори с инфекцията. Ако детето има треска, това означава, че имунната му система си върши работата.

Повечето лекари са съгласни, че най-важното при треска не е числото на термометъра, а как се държи детето. Ако то има температура от 38.5, но се държи нормално и приема течности, вероятно няма защо да се притеснявате. Но ако детето има температура 38.5, летаргично е, не се храни и не пие, тогава вероятно трябва да бъде прегледано от лекар. Обадете се на педиатъра, ако температурата се повиши, за да се консултирате.

  • Широко разпространен обрив

Локализиран обрив, който се появява само на едно или две места, вероятно не е причина за безпокойство. Но ако детето има обрив, който обхваща цялото му тяло, може да се наложи да посетите лекар. Търсете обрив, който покрива тялото с малки червени или лилави петна. Ако натиснете върху тях и те не побелеят временно, това може да е признак на нещо сериозно, например менингит. Това е особено вярно, ако детето има и повишена температура. Незабавно заведете детето в спешното отделение, ако има този обрив.

Друг обрив, за който трябва да внимавате, е копривна треска по лицето. Уртикарията се образува като част от алергична реакция. Ако се образуват по лицето – устата или в гърлото има опасност от блокиране на дихателните пътища. Ако детето има уртикария по лицето и проблеми с дишането, трябва да отидете в спешното отделение. 

  • Силно главоболие

Ако детето се оплаква от главоболие, почивката или болкоуспокояващите, които се продават без рецепта, трябва да се погрижат за него. Ако болката продължава няколко часа или е толкова силна, че детето не може да извършва обичайни дейности като хранене, игра или гледане на телевизия, може да се наложи да се обърнете към лекар. Обадете се на педиатъра и вижте какво трябва да направите.

Повечето главоболия се дължат на стегнати мускули в главата, а не на проблем с мозъка. Но те могат да бъдат признак за сериозен неврологичен проблем. Ако детето има силно главоболие заедно с объркване, замъглено зрение или проблеми с ходенето, отидете в спешното отделение. Също така, ако детето има главоболие, съчетано със скованост на врата, треска, повръщане или обрив, то трябва да бъде прегледано незабавно. Това може да са признаци на сериозна инфекция, например менингит.

  • Наранявания

Нараняванията могат да бъдат плашещи за родителите, но те невинаги означават, че трябва да отидете в спешното. Ако детето може да движи частта от тялото, ако кървенето е спряло и ако болката може да бъде овладяна с лекарства без рецепта, то вероятно е добре. Ако обаче малчуганът прояви някой от следните симптоми, то трябва незабавно да се обърне към лекар:

  • има изтръпване (наранило е китката си и сега не усеща пръстите).
  • има голям оток, изпитва силна болка и не може да движи частта от тялото
  • частта от тялото изглежда деформирана.

Трябва ли да заведа новороденото си в спешното отделение?

В много случаи малките бебета са различни, когато става въпрос за заболяване или нараняване. При бебета на възраст от 2 до 3 месеца и по-малки почти всичко необичайно трябва да се провери веднага. Това може да включва температура от 37.7 или по-висока, проблеми с храненето или удар по главата. Не забравяйте да се консултирате с педиатър, ако имате някакви въпроси относно здравето на новородено.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на детето Ви е най-важна.

Ако имате въпрос, може да го зададете, избирайки бутона по-долу:

Запиши час Запиши час