Каква част от медицината заемат вътрешните болести?

image

Каква част от медицината заемат вътрешните болести?

Специалността вътрешни болести обхваща широк спектър от заболявания, засягащи вътрешните органи на тялото – сърце, бели дробове, черен дроб и стомашно-чревен тракт, бъбреци и пикочни пътища. 

Въпреки че някои заболявания засягат конкретно отделни органи, повечето често срещани заболявания – артериосклероза, диабет, високо кръвно налягане и рак – засягат много вътрешни органи едновременно. Следователно интернистът трябва да бъде обучен да разпознава и управлява широк спектър от заболявания, а със застаряването на населението – и много пациенти с хронични и множествени заболявания.

Специалистът по вътрешни болести – интернистът – най-често практикува в болници, където може да се грижи за пациентите по време на остро заболяване или да контролира грижите за тях в болнични условия. В някои европейски страни значителна част от интернистите имат кабинетна практика, свързана с местните болници. Такъв интернист обаче не е „семеен лекар“, който се грижи за много по-широк кръг от проблеми.

Университетските катедри, отговарящи за обучението на студенти по медицина, обикновено се ръководят от професор по вътрешни болести, който поддържа правилния баланс между различните медицински специалности, обхващащи  обучението на студентите. 

Такива катедри осигуряват и обучение за следдипломна квалификация по вътрешни болести като специалност – процес, който в повечето европейски страни отнема пет години и завършва с квалификационен изпит.

В България се отделя особено голямо внимание на всички заболявания, прилежащи към вътрешните болести. Наречени са така, защото често една болест е свързана с много органи и различни системи. Например, когато имате задух, може да е симптом на десетки заболявания, които далеч не се ограничават в периметъра на белодробните болести. 

Патологичните състояния, обхващащи вътрешните органи са изключително разнообразни. Нека разгледаме някои от тях, тяхната симптоматика и какво всъщност представляват. 

Остри респираторни инфекции

Това са инфекции, засягащи горните дихателни пътища (уши, нос, гърло и синуси) или долните дихателни пътища (трахея, бронхиални тръби и бели дробове), обикновено причинени от вирус. Симптомите варират в зависимост от това кои системи са засегнати. 

Инфекциите, причинени от вируси не се лекуват с антибиотици. Често хората бързат да си самоназначат антибиотик, което е изключително грешно, защото води до антибиотична резистентност. Антибиотици са необходими само ако е налице вторична бактериална инфекция. 

Астма 

Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища. При хората с астма дихателните пътища са възпалени и чувствителни към алергени или дразнители. 

По време на астматичен пристъп дихателните пътища се стесняват и към белите дробове постъпва по-малко въздух, което предизвиква симптоми като хрипове, кашлица, стягане в гърдите и затруднено дишане. 

Астмата може да бъде овладяна, като се избягват нещата, които предизвикват астматични симптоми, и се приемат лекарства за контролиране на симптомите и предотвратяване на пристъпите.

Болка в гърдите

Силната, внезапна болка в гърдите – особено ако е придружена от болка в лявата мишница, изпотяване и гадене или силен задух – изисква незабавна медицинска помощ, тъй като може да означава инфаркт (сърдечен удар). 

Други причини за остра болка в гърдите могат да бъдат пневмония, бронхит, гастрит, езофагит и астма. Хроничната болка в гърдите може да бъде причинена и от стенокардия, заболяване на жлъчния мехур, язва и хроничен бронхит. 

Лекарите по вътрешни болести са специализирали именно в това да откриват източника на болката. Те ще се установят какво е причина и ще предпишат подходящото лечение, за да се облекчи или дори напълно да изчезне болката и да се възстановите.

Диабет

Диабетът е заболяване, което ще срещаме все по-често в обществото. То се характеризира с високи нива на кръвната захар и многобройни придружаващи патологии, причинени от завишаването. 

Нивата на кръвната захар се регулират чрез действието на хормон, наречен инсулин. Диабетът се проявява, когато тялото произвежда по-малко от необходимия инсулин или не може да го използва правилното, или и двете.  

В зависимост от вида на диабета лечението може да изисква ежедневни инсулинови инжекции или лекарства, които да увеличат производството на инсулин, да направят инсулина по-ефективен или да забавят усвояването на глюкозата от червата. Промените в начина на живот, като намаляване на теглото, физически упражнения и промени в диетата, са изключително важни за такова състояние.

Много от заболяванията се влияят от начина на живот. Хранете се в умерени количества, движете се редовно, не прекалявайте с алкохола, откаже се от цигарите и ще видите невероятни разлики в здравословното Ви състояние. Тези промени, макар и малки, могат да Ви спестят много прегледи при специалист по вътрешни болести. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.