Какво представлява ракът на гърдата и кога трябва да посетим мамолог?

  • Начало
  • Публикации
  • Какво представлява ракът на гърдата и кога трябва да посетим мамолог?
image

Какво представлява ракът на гърдата и кога трябва да посетим мамолог?

Мамологът е специалист, който се занимава се лечението на състояния, поразяващи гърдите. Всяка жена е чувала за мамолог и първото заболяване, за което се сеща е рак на гърдата. Не случайно има специалист, който се занимава отделно с лечение на гърдите.

Ракът на гърдата е най-разпространеният вид сред жените и взима най-много човешки животи. Разбира се, както всяко друго онкологично заболяване, ако се хване още в началото, лечението ще бъде успешно и няма да има и спомен. Точно затова трябва да знаем най-важното за ръка на гърдата, за симптомите и кога трябва да насрочим час при мамолог.

1. Какво представлява рак на гърдата?

Ракът на гърдата е заболяване, при което клетките в гърдите се разрастват неконтролируемо. Съществуват различни видове рак на гърдата. Видът на рака на гърдата зависи от това кои клетки в гърдата се превръщат в рак.

Ракът на гърдата може да започне в различни части. Гърдата е съставена от три основни компонента: лобули, канали и съединителна тъкан. Лобулите са жлезите, които произвеждат мляко. Каналите са тръбички, които отвеждат млякото до зърното. Съединителната тъкан (състояща се от фиброзна и мастна тъкан) обгражда и държи всичко заедно. Най-често случаи на рак на гърдата започват в каналите или лобулите.

Според последните световни препоръки всяка жена над 45 години трябва да прави ежегоден скрининг за рак на гърдата, дори и да няма признаци. Ако пък забележите симптоми, е важно да посетите лекаря си възможно най-скоро. Мамолозите и онколозите са в състояние да лекуват заболяването най-добре, ако го открият максимално рано.

2. Какви са предупредителните симптоми за рак на гърдата?

Най-честите симптоми включват:

  • подуване на лимфен възел или напипване на бучка в областта
  • болка в гърдата, усещане за тежест
  • подуване, зачервяване или удебеляване на кожата на гърдата
  • промени в зърното, изтичане на секрет от зърното(особено ако има кръв в него)

Понякога обаче ранният рак на гърдата няма никакви симптоми. Затова е важно да проверявате гърдите си редовно.

Въпреки че жените са по-склонни да се разболеят, някои мъже също са изложени на риск. Симптомите са сходни при мъжете и жените. Ако нямате никакви симптоми, но имате фамилна обремененост с рак на гърдата, можете да попитате лекаря си за генетично изследване. Такова изследва ще помогне на всеки да разбере каква е вероятността да се разболее.

3. Какво да очаквам на прегледа с мамолог?

Ако забележите някой от симптомите, първо отиде при личния лекар да го уведомите. Той ще ви даде направление за мамолог. В някои случаи общопрактикуващият лекар може да назначи предварително кръвни изследвания. Така когато отиде при мамолога ще бъдете подготвени и директно ще преминете към действие.

Мамологът ще проведе няколко тест, като всеки един от тях търси признаци за рак на гърдата или пък друга патология.

Визуален преглед: Вашият лекар ще погледне как гърдите се сравняват по размер и форма и ще провери дали кожата показва някакви признаци на рак. Той ще огледа и зърната за наличие на необичайна течност. Специалистът може да ви помоли да движите ръцете си в различни позиции, за да се ориентира по-лесно и обстойно да провери гърдите.

Палпация (опипване на гърдата). По време на този тест лекарят ще палпира внимателно цялата гърда, ключицата и областта на подмишниците за бучки или дефекти. Той ще провери и лимфните възли в близост до гърдите, за да се увери, че не са по-големи от нормалното.

Мамографията е изключително важна част от прегледа, което представлява рентгенов образ на гърдите. Скрининговата мамография е рутинно изследване за жени без забележими симптоми. Ако това изследване покаже нещо необичайно или имате други симптоми на рак на гърдата, ще бъде направена диагностична мамография. Тези мамографии показват по-подробна рентгенова снимка и помагат на лекарите да търсят признаци на рак. Възможно е да се нуждаете от диагностична мамография и ако имате гръдни импланти.

Ако лекар открие възможни признаци на рак на гърдата, той ще назначи ултразвуково изследване на тъканта на гърдата. При този тест се използват звукови вълни за сканиране на гърдата, но не се причинява никаква вреда на тъканта. Ултразвукът ще създаде снимка, наречена сонограма. Това ще даде на лекаря подробен поглед върху всички по-големи бучки в гърдите ви.

Ядрено-магнитен резонанс. Ако другите тестове не са в състояние да намерят достатъчно информация, мамологът ще назначи ЯМР на гърдата.

Биопсия. Лекарят ще вземе малко тъкан или течност от потенциално раковия участък на гърдата. След това патолозите ще изследват клетките под микроскоп, за да проверят дали има рак на гърдата. Това е единственият тест, който може да потвърди дали даден участък е раков. Двата най-разпространени вида биопсии, използвани при гърдите, включват биопсия с ядрена игла и хирургична биопсия.

В зависимост от получените резултати ще се предприеме и съответното лечение. Не се страхувайте да отидете на лекар. Дори да сте диагностицирани с рак на гърдата, имате шанс за пълно излекуване. Ходете редовно на мамолог и се грижете за здравето на гърдите си.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.