Защо са важни профилактичните прегледи при деца?

image

Защо са важни профилактичните прегледи при деца?

Планираните посещения при лекаря предоставят на родителите информация за растежа и развитието на детето. Срещите дават възможност на родителите да задават въпроси и да търсят съвети, например за обучението за тоалетна.

Препоръчително е след първата година от живота си децата да посещават лекаря за профилактични прегледи на 12, 15, 18, 24 и 30-месечна възраст, а след това – всяка година до навършване на 10 години. Посещенията могат да се правят и по-често въз основа на съветите на лекаря или нуждите на семейството.

1. Преглед

По време на всяко посещение се правят няколко измервания, скринингови процедури и се поставят ваксини в зависимост от графика. Проверяват се височината и теглото, а обиколката на главата се измерва, докато детето навърши 36 месеца.

Растежът е един от показателите, че детето като цяло е здраво. Действителният размер не е толкова важен, колкото това дали детето остава на или близо до едно и също място в таблиците за височина и тегло при всяко посещение. А от 3-годишна възраст кръвното налягане започва да се измерва при всяко посещение.

Лекарят следи как детето е напреднало в развитието от последното посещение. Например ще иска да знае дали 18-месечното дете е започнало да говори или 6-годишното дете е започнало да чете по няколко думи. По същия начин лекарите често задават подходящи за възрастта въпроси за поведението на детето. Има ли 18-месечното дете пристъпи на гняв? Спи ли 2-годишното дете през цялата нощ? Родителите и лекарите могат да обсъдят въпросите, свързани с поведението и развитието, по време на превантивните здравни посещения и заедно да разработят подход към всички проблеми.

Накрая лекарят прави пълен физически преглед. В допълнение към прегледа на детето от главата до петите, включително на сърцето, белите дробове, корема, гениталиите, гръбначния стълб, ръцете, краката, главата, шията, очите, ушите, носа, устата и зъбите, лекарят може да поиска от детето да изпълни някои подходящи за възрастта му задачи. За да провери грубите двигателни умения (като ходене и бягане), лекарят може да помоли 4-годишно дете да подскача на един крак. За да провери фината моторика (манипулиране на малки предмети с ръце), лекарят може да помоли детето да нарисува картина или да копира някои форми.

2. Скринингови тестове

Профилактичните посещения трябва да включват проверка на зрението и слуха. Скринингът на зрението обикновено започва на 3-годишна възраст, ако децата са склонни да сътрудничат. Родителите трябва да уведомят лекаря преди това, ако имат някакви притеснения относно зрението на детето. На тази възраст проверките на зрението включват използването на таблици и машини за тестване.

Тестовете за слуха обикновено започват на 4-годишна възраст, но може да се случи и по-рано, ако родителите са забелязали проблем със слуха на детето.

При някои деца може да се наложи да се провери кръвта за анемия или повишено ниво на олово.

На децата над 2-годишна възраст, при които има риск от високи нива на холестерол, трябва да се направи кръвен тест. Сред децата в риск са тези, които имат членове на семейството с високи нива на холестерол или които са имали инфаркт или инсулт в ранна възраст. Всички деца трябва да си направят тест за холестерол на възраст от 9 до 11 години и отново на възраст от 17 до 21 години.

Децата се изследват за рискови фактори за туберкулоза (ТБ) по време на всички посещения. Рисковите фактори включват излагане на туберкулоза, раждане или пътуване в райони по света, където туберкулозата е често срещана (страни, различни от Съединените щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия, както и страни от Западна и Северна Европа). Друг фактор е наличие на член на семейството с туберкулоза и родители или близки контакти, които са скорошни имигранти от район, където заболяването е често срещано, или които наскоро са били в затвора. На лицата с рискови фактори обикновено се правят скринингови тестове за туберкулоза.

3. Хранене и физически упражнения

Родителите могат да помогнат за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, като създадат здравословни модели на хранене и насърчават редовните физически упражнения. Родителите трябва да осигуряват на децата разнообразни здравословни храни, включително плодове и зеленчуци заедно с източници на протеини.

Редовното хранене и малките питателни закуски насърчават здравословното хранене дори при придирчиви деца в предучилищна възраст. Въпреки че децата могат да избягват някои здравословни храни, като броколи или спанак, за определен период от време, важно е да продължите да ги включвате в менюто.

Родителите трябва да ограничат приема на плодови сокове от детето, които въпреки привидно здравословния си произход са предимно захарна вода. Някои деца губят апетит за храна по време на хранене, ако преди това пият твърде много сокове. Родителите трябва да насочват децата далеч от честото похапване и от храни, които са с високо съдържание на калории, сол и захар.

Упражненията и поддържането на добро физическо и емоционално здраве са много полезни за децата. Играта на открито със семейството или участието в спортен отбор е добър начин да се насърчат децата да спортуват и да се предотврати затлъстяването.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.