Какви могат да бъдат различните медицински процедури?

image

Какви могат да бъдат различните медицински процедури?

Нехирургичните медицински процедури се използват за диагностициране, измерване, наблюдение или лечение на заболявания и наранявания, които не изискват операция. Обикновено те не са сложни и тежки процедури и не включват оперативни действия. Нехирургичните процедури се извършват от здравен специалист, като например общопрактикуващ лекар (ОПЛ), медицинска сестра или лаборант. 

Когато човек е запознат с това, което го очаква го приема много по-лесно и спокойно. Затова сега ще разгледаме някои от медицинските манипулации, които се извършват в болниците и лабораториите.

Имайте предвид, че всички медицински процедури имат ползи, рискове и възможни странични ефекти. Винаги се обръщайте към лекаря за допълнителна информация за всяка препоръчана процедура. Ако се съмнявате, потърсете второ мнение от друг лекар.

1. Какви са различни видове нехирургични медицински процедури?

Нехирургичните процедури могат да бъдат групирани в пет широки класа:

  • физически преглед (пропедевтични процедури)
  • тестове, рентгенови снимки и сканиране (диагностични процедури)
  • лечение за отстраняване на усложнения след наранявания, заболявания или неизправности, включително лекарства, физикални и лъчеви терапии (терапевтични процедури)
  • съпътстващи здравни процедури за подобряване, поддържане или възстановяване на физическата функция на човека (рехабилитационни процедури)
  • козметични процедури за подобряване на външния вид на лицето по естетически причини

Физически преглед

Пропедевтичните процедури, известни като физически или физикален преглед, са основни практически методи, използвани от лекаря, за да получи обща представа за здравето и благосъстоянието на човека. Такива биват:

  • оглеждане на лицето, за да се провери външният му вид, 
  • опипване на части от тялото на лицето (палпация), за да се провери за аномалии, като болка, чувствителност, подуване, маси или бучки
  • почукване върху кухите органи (перкусия), за да се провери за липса или наличие на въздух или течност в телесна кухина
  • прослушване на вътрешните звуци на тялото със стетоскоп (аускултация), като например звуците, издавани от сърцето, белите дробове или коремните органи
  • отчитане на жизнените показатели на лицето, като температура и кръвно налягане

Благодарение на тези изследвания лекарите специалисти по вътрешни болести придобиват първоначална представа за състояние на пациента и получават информация накъде да се насочат след това.

Изследвания, рентгенови снимки и сканиране

Диагностичните процедури са тестове, които лекарят използва, за да потвърди или помогне за диагностицирането на медицински проблем, или за измерване на тежестта на проблема. Резултатите от диагностичните процедури помагат на лекаря да планира най-добрия курс на лечение.

Предлагат се много диагностични процедури. Някои примери включват:

  • Тестове на телесни течности – като например кръвни тестове и тестове на урина
  • Неинвазивни сканирания – като рентгенови изследвания, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), ултразвук и компютърна томография (КТ)
  • Електрографи – графика, направена чрез измерване на електрическата активност в тялото. Примери за това са електрокардиографията или ЕКГ (сърце) и електроенцефалографията или ЕЕГ (мозък).
  • Ангиограми – вид специална рентгенова снимка, която включва инжектиране на контрастно багрило, за да се определят по-добре кръвоносните съдове. Примерите включват коронарна (сърдечна) ангиограма, мозъчна ангиограма и белодробна ангиограма.
  • Ендоскопия – в тялото се вкарва тънка тръба (ендоскоп), която позволява на лекаря да направи визуална проверка. Примери за ендоскопски процедури са колоноскопия (черва), гастроскопия (стомах), цистоскопия (пикочен мехур), бронхоскопия (дихателни пътища на белия дроб) и лапароскопия (корем)

Лекарят може да използва ендоскопската процедура, за да постави диагноза. Той взима проба от тъканта (биопсия) за по-късен анализ в лаборатория. Благодарение на този метод се потвърждават туморни образувания и доброкачествени маси.

Хирургията също може да се използва като диагностичен инструмент, който обаче се използва в краен случай. Едва след като сте преминали през останалите тестове и е необходима още по-пълна информация за тялото. Например операцията, наречена лапаротомия, включва отваряне на коремната кухина, за да се изследват органите за заболяване или увреждане.

Нехирургичните процедури се използват за диагностициране, измерване или лечение на проблеми, като например заболяване или нараняване. Всички медицински процедури имат ползи, рискове и възможни странични ефекти. Винаги се обръщайте към лекаря за допълнителна информация относно всяка препоръчана медицинска процедура.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.