С какво се занимава пулмологът и кои са най-срещаните белодробни болести?

  • Начало
  • Публикации
  • С какво се занимава пулмологът и кои са най-срещаните белодробни болести?
image

С какво се занимава пулмологът и кои са най-срещаните белодробни болести?

Пулмологията е медицинска област, изучаваща белите дробове. Пулмологът е лекар, специализирал в областта на дихателната система. Ако оплакването ви е свързано с белите дробове или с някоя част от дихателната система – от трахеята до белите дробове, пулмологът е докторът, който ще ви помогне да решите проблема.

Макар че дихателната система сама по себе си е специалност, пулмолозите могат да се специализират още повече. Някои от тези лекари се фокусират върху определени заболявания, като астма, белодробна фиброза и ХОББ, докато други лекуват уникални демографски групи, като педиатрични пациенти или гериатрични пациенти.

Тъй като много белодробни и сърдечни заболявания имат сходни симптоми, пулмолозите често работят с кардиолози при диагностицирането. Пулмологът работи с пациенти, които имат остри или хронични затруднения с дишането.

Лекарите от първичната медицинска помощ могат да се справят с леки или краткотрайни състояния, като например такива, причинени от настинка или респираторна инфекция. Ще трябва да посетите пулмолог, за да диагностицирате, лекувате и проследявате по-сложни заболявания, които засягат предимно белите дробове.

Ако се борите с респираторно заболяване, точната диагноза е първата стъпка. Пулмологът използва процедури като спирометрия, кръвни изследвания, рентгенови снимки на гръдния кош, компютърна томография, бронхоскопия и изследвания на съня, за да диагностицира хроничните белодробни заболявания.

След като бъде поставена диагноза, пулмологът ще изготви план за лечение. Ако се нуждаете от операция, тя вероятно ще бъде извършена от хирург, който е специализирал в областта на сърцето и белите дробове. Преди да се стигне до операция пулмологът ще използва медикаменти, терапии и белодробна рехабилитация, за да ви помогне да се върнете към добро здраве.

Белите дробове са част от сложна система, която се разширява и отпуска хиляди пъти всеки ден, за да внася кислород и да изхвърля въглероден диоксид. Белодробните заболявания могат да се появят в която и да е част на тази система. Те са едни от най-често срещаните заболявания в света. Тютюнопушенето, инфекциите и генетичната предразположеност са причина за повечето белодробни заболявания.

Дихателната тръба (трахеята) се разклонява на тръби, наречени бронхи, които от своя страна се превръщат в по-малки тръби в белите дробове. Заболяванията, които могат да засегнат тези дихателни пътища, включват:

Астма. Дихателните пътища са постоянно възпалени и могат да се свиват, което причинява хрипове и задух. Алергиите, инфекциите или замърсяването могат да предизвикат симптоми на астма.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). При това състояние на белите дробове болният не може да издиша нормално и има затруднения, което причинява проблеми с дишането. Хроничният бронхит е форма на ХОББ и води до продължителна влажна кашлица.

Емфизем. Увреждането на белите дробове позволява въздухът да бъде задържан в белите дробове при тази форма на ХОББ. Отличителна черта на болестта е трудното издишване на въздуха и паренхимните промените в белодробната тъкан.

Острият бронхит е внезапна инфекция на дихателните пътища, която обикновено се причинява от вирус.

Муковисцидоза. При това състояние болният не изчиства слузта от бронхите, а това води до повтарящи се белодробни инфекции.

Дихателните пътища се разклоняват на малки тръбички (бронхиоли), които завършват с групи от въздушни мехурчета, наречени алвеоли. Тези въздушни торбички съставляват по-голямата част от белодробната тъкан. Белодробните заболявания, засягащи алвеолите, включват:

Пневмония. Инфекция на алвеолите, обикновено от бактерии или вируси, включително коронавирус, който причинява COVID-19. Туберкулозата е пневмония, която бавно се влошава, причинена от бактерията Mycobacterium tuberculosis.

Емфизем. Получава се, когато крехките връзки между алвеолите се увредят. Обичайната причина е тютюнопушенето. (Емфиземът също така ограничава въздушния поток, засягайки дихателните пътища.)

Белодробен оток. Течност, изтичаща от малките кръвоносни съдове на белия дроб в дихателните торбички и областта около тях. Една от формите се причинява от сърдечна недостатъчност и обратно налягане в кръвоносните съдове на белите дробове. При друга форма увреждането на белия дроб причинява изтичане на течност.

Рак на белия дроб. Той има много форми и може да започне във всяка част на белите дробове. Най-често се появява в основната част на белия дроб, във въздушните торбички или в близост до тях. Основна причина е тютюнопушенето, замърсеният въздух и фамилната обремененост.

Синдром на острата дихателна недостатъчност (СОДН). Това е тежко, внезапно увреждане на белите дробове в резултат на сериозно заболяване. Един от примерите е инфектиране с COVID-19.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.