Кои са най-често срещаните очните болести?

image

Кои са най-често срещаните очните болести?

Очите са деликатни и лесно биват увреждани, което си личи от това, че много хора страдат от различни проблеми. Някои от тях са незначителни и отшумяват сами или са лесни за лечение в домашни условия. Други се нуждаят от грижите на специалист.

Понякога можем сами да се справим с проблем, но често пъти се оказва, че се нуждаем от офталмолог. Нека разгледаме някои от най-разпространите състояния, засягащи зрението и какво да правим, ако ги имаме.

1. Умора на очите

Всеки, който чете с часове, работи на компютър или шофира на дълги разстояния, се е сблъсквал с този проблем. Това се случва, когато претоварвате очите и не им давате необходимата почивка. Те се уморяват от непрекъсната работа и се нуждаят от почивка, както всяка друга част от тялото.

Ако очите ви са напрегнати и усещате тежест, време е да смените дейността и да се разтоварите. Ако след няколко дни все още чувствате тежест, консултирайте се с лекар, за да се уверите, че не става въпрос за нещо по-сериозно и как трябва да постъпите.

2. Зачервени очи

Очите ви изглеждат зачервени. Защо се получава? Повърхността им е покрита с кръвоносни съдове, които се разширяват, когато са раздразнени или инфектирани, което придава интензивно червения цвят. Това може да се дължи на преумора, липса на сън или алергии. Ако причината е нараняване, задължително потърсете лекар.

Зачервените очи може да са симптом на друго заболяване, като конюнктивит или увреждане от слънцето, причинено от липсващата очна защита през годините. Ако капките за очи, които се продават без рецепта, и почивката не помогнат, посетете лекар.

3. Нощна слепота

Трудно ли виждате през нощта, особено докато шофирате? Трудно ли се ориентирате на тъмни места? Най-вероятно имате нощна слепота, което е симптом на различни заболявания. Късогледството, катарактата, кератоконусът и липсата на витамин А причиняват вид нощна слепота, която лекарите могат да отстранят.

Някои хора се раждат с този проблем или той може да се развие в резултат на дегенеративно заболяване на ретината, което обикновено не може да се лекува. Ако страдате от това, трябва да бъдете особено внимателни на места с ниска осветеност.

4. Мързеливо око

Мързеливото око или амблиопията, се развива, когато едното око не работи правилно и наравно с другото. Зрението на окото е по-слабо и то е склонно да се движи „мързеливо“, докато другото остава на място. Среща се при бебета, деца и възрастни и рядко засяга и двете очи. При бебета и децата трябва незабавно да се потърси лечение.

Проблемите със зрението за цял живот могат да бъдат избегнати, ако мързеливото око се открие и лекува в ранна детска възраст. Лечението включва коригиращи очила или контактни лещи и използване на лепенка или други стратегии, които да накарат детето да използва мързеливото око.

5. Кръстосване на очите (страбизъм) и нистагъм

Ако очите не са в равна линия, когато гледате нещо, може да имате страбизъм. Възможно е да го чуете и като кръстосани или валчести очи.

Този проблем няма да изчезне от само себе си. Препоръчително е да посетите терапия на зрението при очен лекар, за да ви помогне да укрепите слабите очни мускули. Срещата с офталмолог или специалист очен хирург, който да го коригира хирургически е задължителна, ако искате да отстраните проблема.

При нистагма окото се движи или „трепери“ през цялото време от само себе си. Има много начини за лечение, включително зрителна терапия, която да направи очите по-силни. Хирургичното лечение се използва като краен вариант. Офталмологът ще прегледа очите ви, за да прецени кое лечение би било най-подходящо за вас.

6. Цветна слепота (далтонизъм)

Цветната слепота е невъзможността за виждането и различаването на определени (обикновено червено и зелено). Това се случва, когато цветните клетки в окото ви (конусовидни клетки) липсват или не работят в норма.

При най-тежкото нарушение, виждате само в нюанси на сивото, но състоянието е доста по-рядко срещано. Повечето хора, се раждат с далтонизъм, но може да се развие по-късно в живота от някои лекарства или други заболявания. Вашият лекар ще определи причината за нарушението. Мъжете страдат от далтонизъм много по-често, отколкото жените.

Офталмологът диагностицира далтонизма с помощта на прост тест – различаването на цифри с определен цвят сред различни други цветове. Няма лечение, ако сте родени с него, но специални контактни лещи и очила могат да помогнат на някои хора да различават определени цветове.

Очите са уникален орган, който ни позволява да видим света около нас. Често пъти подценяваме тяхното значение, докато зрението не се наруши. Ако имате някакъв симптом – болка в очите, замъглено зрение, чести главоболия, зачервяване, непременно потърсете офталмолог, който да ви помогне.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.