Статините могат да бъдат ефективно лечение за пациенти с улцерозен колит

  • Начало
  • Публикации
  • Статините могат да бъдат ефективно лечение за пациенти с улцерозен колит
image

Статините могат да бъдат ефективно лечение за пациенти с улцерозен колит

Възможно е да има добри новини за близо 1 милион души, борещи се с улцерозен колит – вид възпалително заболяване на червата, за което няма реално лечение. Според ново проучване на Stanford Medicine статините, често предписвано лекарство за понижаване на холестерола, изглежда са ефективно, макар и неочаквано, лечение за това състояние.

Понастоящем единствените средства за защита срещу улцерозен колит са противовъзпалителните лекарства, които невинаги действат, и колектомията – хирургично отстраняване на част или на цялото дебело черво. Откриването на друга възможност е важно, казва д-р Пурвеш Хатри, доцент по медицина и по биомедицински данни, който е ръководител на изследването.

Около 30% от пациентите с улцерозен колит в крайна сметка трябва да се подложат на колектомия като крайно решение. Това е драстична мярка – отстранявате част от тялото си„, казва Хатри. „Затова си помислихме: Можем ли да използваме наличните данни, за да проверим дали лекарствата, които вече са одобрени от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата), могат да бъдат пренасочени за по-добро лечение на тези пациенти?

Улцерозният колит причинява възпаление и язви в червата, което прави пациентите уязвими към редица неприятни симптоми, включително болки в корема, кръв в изпражненията, запек и умора. Състоянието, макар и да не е животозастрашаващо, може да бъде силно инвалидизиращо, особено ако противовъзпалителните лекарства не действат.

Чрез използване на публично достъпни данни от анонимна здравна информация за пациенти, включително геномни данни и данни за предписанията, Хатри и екипът му откриват връзка между няколко лекарства и намаляването на симптомите на язвен колит. Оказало се, че аторвастатинът, продаван под търговската марка Lipitor, е един от най-добре представилите се, като значително намалява честотата на хирургичното лечение на язвения колит, необходимостта от противовъзпалителни лекарства и броя на хоспитализациите.

Документът, в който е описано проучването, е публикуван на 16 септември 2021 г. в Journal of the American Medical Informatics Association. Хатри е старши автор. Студентите Лорънс Бай и Маделин Скот са съавтори.

  • Анализиране на гените и въздействието на лекарствата върху тях

Хатри и екипът му започват изследването си, като анализират публично достъпни геномни данни от стотици пациенти с улцерозен колит, на които е направена биопсия на дебелото черво – донякъде разпространена практика, която помага на лекарите да диагностицират заболяването и неговата тежест. По-конкретно Хатри и екипът му търсят определени геномни „белези“ или модели на генна активност, които изглежда се запазват при повечето пациенти с това заболяване.

Разгледахме национални и международни данни и открихме характеристика на заболяването, която е устойчива във всички набори от данни, независимо от това дали пациентът е имал обостряне на заболяването„, казва Хатри.

Оттам нататък е необходимо да се установи как определени лекарства влияят върху активността на гените, свързани с язвения колит. Хатри се обръща към данни от предишни лабораторни изследвания в клетки, които показват как определени лекарства променят активността на гените. Идеята е била да се намерят медикаментите, които сякаш обръщат генния белег, свързан с язвения колит. Например, ако при пациентите с улцерозен колит се наблюдава спад в активността на гените А и В, екипът търси лекарства, които увеличават активността на тези гени. Те разглеждат само лекарства, които са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата, така че ако открият лекарство, което действа, то да може да бъде разпространено сред пациентите по-скоро.

  • Откриване на статините

След съпоставяне на геномните и експерименталните набори от данни екипът идентифицира три лекарства, които ефективно променят генния белег на язвения колит. „Първите две бяха лекарства за химиотерапия, които, разбира се, не бихте предписали на някого поради сериозни странични ефекти, но третото беше статин. Статините като цяло са достатъчно безопасни, че някои лекари се шегуват, че трябва да се слагат във водата“, казва Хатри.

Следващата стъпка обикновено е да се организира клинично изпитване. Но Хатри, който винаги е бил ентусиаст по отношение на данните, е предприел различен подход. Статините са сред най-често предписваните лекарства в САЩ, така че изглежда разумно да се мисли, че сравнително голям брой пациенти с улцерозен колит могат да приемат статини, за да контролират холестерола си. Така че, вместо да се обърне към клинично изпитване, екипът се обръща към данните от електронните здравни досиета. „Успяхме да разберем дали са имали улцерозен колит, дали са приемали статини и дали са имали нужда от колектомия“, казва Хатри.

При хората с улцерозен колит, които са приемали статини, независимо от възрастта им, броят на колектомиите е намалял с около 50% и вероятността да бъдат хоспитализирани е била по-малка. Освен това на пациентите с улцерозен колит, приемащи статини, са били предписвани в по-малка степен други противовъзпалителни лекарства.

Въпреки че не е напълно известно как статините потискат симптомите на заболяването, Хатри казва, че е известно, че те имат някаква обща противовъзпалителна способност.

На този етап може да се твърди, че тези данни показват достатъчно силна връзка, за да започнем да предписваме статини при улцерозен колит„, казва Хатри. „Мисля, че почти сме стигнали дотам. Трябва да потвърдим ефектите малко по-строго, преди да ги пренесем в клиниката„.

Другата полза от проучването, споменава Хатри, е, че то предоставя рамка за това как да се проучат лекарства, които вече се предписват, и да се използват отново за лечение на други заболявания. Според него системата има голям потенциал, особено за автоимунни заболявания.

Други съавтори от Станфорд са дипломантите Итън Стайнбърг и Лауринас Калесинскас; професорът по медицина д-р Аида Хабтезион и професорът по медицина и наука за биомедицинските данни д-р Нигам Шах.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.