Замразените ембриони могат да подобрят резултатите от ин витро оплождането при някои жени

  • Начало
  • Публикации
  • Замразените ембриони могат да подобрят резултатите от ин витро оплождането при някои жени
image

Замразените ембриони могат да подобрят резултатите от ин витро оплождането при някои жени

Замразените ембриони могат да бъдат по-добри и по-безопасни от пресните ембриони за жени със синдром на поликистозните яйчници (PCOS), които използват ин витро оплождане, за да заченат деца, установи ново изследване на международен консорциум.

Сътрудничеството между Училището по обществено здраве в Йейл, 13 университета в Китай и Медицинския колеж в Пенсилвания показва, че замразените ембриони могат да подобрят процента на живородените деца и да намалят честотата на синдрома на яйчникова хиперстимулация и усложненията при бременност при жени с PCOS. Учените смятат, че това се дължи на факта, че трансферът на замразени ембриони позволява на яйчниците на жената да се възстановят от потенциално вредната стимулация на яйчниците по време на ин витро оплождането, а също така дава време на оголената ендометриална лигавица да се излее.

Това е важно от научна и клинична гледна точка откритие в областта на репродуктивното здраве„, казват д-р Хепинг Джан, професор по обществено здраве (биостатистика), Сюзън Дуайт Блис, професор в Центъра за изследване на децата, директор на Съвместния център за статистика в науката (C2S2) в Училището по обществено здраве и един от водещите автори на изследването. „То също така създаде модел на международно сътрудничество в областта на клиничните изпитвания в Китай„.

Сред другите ръководители на консорциума са Зицзян Чен от Университета Шангдонг в Китай и Ричард Легро от Медицинския колеж на щата Пенсилвания. Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine.

Учените разпределят на случаен принцип 1508 безплодни жени със синдром на поликистозните яйчници в Китай, които са били подложени на първия си цикъл на ин витро оплождане, да се подложат на трансфер на пресни ембриони или на криоконсервация на ембриони, последвана от трансфер на замразени ембриони. След тридневно развитие на ембрионите жените са подложени на трансфер на до два пресни или замразени ембриона.

Трансферът на замразени ембриони е довел до по-висока честота на живородени деца след първия трансфер, отколкото при трансфера на пресни ембриони (49,3% срещу 42%). Жените, подложени на трансфер на замразени ембриони, също така са имали по-малко случаи на загуба на бременност (22,0 % спрямо 32,7 %) и на синдром на яйчникова хиперстимулация (1,3 % спрямо 7,1 %).

Въпреки това при жените, подложени на трансфер на замразени ембриони, е наблюдавана по-висока честота на прееклампсия (4,4 % спрямо 1,4 %) – сериозно състояние на бременността, характеризиращо се с високо кръвно налягане. Имало е и пет смъртни случая на новородени в групата със замразени ембриони и нито един в групата със свежи ембриони. Нито една от пациентките в проучването не е развила тежко налягане на прееклампсия по време на бременността, а разликата в честотата на неонаталната смъртност не е статично значима.

Ин витро оплождането е използвано при раждането на повече от пет милиона бебета по света, но съществуват някои опасения относно безопасността на процедурата. Бременностите при ин витро се свързват с повече майчини и неонатални усложнения, включително прееклампсия, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и вродени аномалии, отколкото при спонтанните бременности. Жените със синдром на поликистозните яйчници, които се подлагат на ин витро оплождането, са изложени на повишен риск от синдром на яйчникова хиперстимулация (OHSS), който може да възникне след използване на инжекционни хормонални медикаменти по време на ин витро оплождането. Тежкият OHSS може да причини бързо наддаване на тегло и коремна болка, наред с други симптоми.

Необходимо е допълнително проучване на механизмите и последиците за разходите от тези открития, както и дали подобна полза се запазва при двойки с необяснимо безплодие, казват изследователите.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.