Ахилесов тендинит

image

Ахилесов тендинит

Ахилесов тендинит е травма от прекомерното натоварване на ахилесовото сухожилие – тъканна лента, която свързва мускулите на прасеца в задната част на долната част на крака с петата.

Ахилесовият тендинит най-често се среща при бегачи, които внезапно са увеличили интензивността или продължителността на бягането си. Често срещано е и при хора на средна възраст, които спортуват, например тенис или баскетбол, само през уикендите.

Повечето случаи на ахилесов тендинит могат да бъдат лекувани със сравнително лесни домашни грижи под наблюдението на Вашия лекар (кинезитерапевт). Обикновено са необходими методи за самопомощ, за да се предотвратят повтарящи се епизоди.

По-сериозните случаи на ахилесов тендинит могат да доведат до разкъсване на сухожилието (руптура), което може да наложи хирургично лечение.

Болката, свързана с ахилесовия тендинит, обикновено започва като лека болка в задната част на крака или над петата след бягане или друга спортна дейност. Епизоди на по-силна болка могат да се появят след продължително бягане, изкачване на стълби или спринтиране.

Ако изпитвате постоянна болка около ахилесовото сухожилие, обадете се на Вашия лекар. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако болката или увреждането са силни. Възможно е да имате скъсано ахилесово сухожилие.

Ахилесовият тендинит се причинява от повтарящо се или интензивно натоварване на ахилесовото сухожилие – тъканната лента, която свързва мускулите на прасеца с костта на петата. Това сухожилие се използва, когато ходите, бягате, скачате или се изправяте на пръсти.

Структурата на ахилесовото сухожилие отслабва с възрастта, което може да го направи по-податливо на нараняване – особено при хора, които може да спортуват само през уикендите или които внезапно са увеличили интензивността на програмите си за бягане.

Редица фактори могат да увеличат риска от ахилесов тендинит, включително:

  • Вашият пол – ахилесовият тендинит се среща най-често при мъжете.
  • Възраст – ахилесовият тендинит се среща по-често с напредване на възрастта.
  • Физически проблеми – естествено плоският свод на стъпалото може да натовари повече ахилесовото сухожилие. Затлъстяването и стегнатите мускули на прасеца също могат да увеличат натоварването на сухожилието.
  • Избор на тренировки – бягането с износени обувки може да увеличи риска от ахилесов тендинит. Болките в сухожилията се появяват по-често в студено време, отколкото в топло, а бягането по хълмист терен също може да ви предразположи към травма на ахилеса.
  • Медицински състояния – хората, които имат псориазис или високо кръвно налягане, са изложени на по-висок риск от развитие на ахилесов тендинит.
  • Лекарства – някои видове антибиотици, наречени флуорохинолони, се свързват с по-висока честота на ахилесов тендинит.

Въпреки че не е възможно да предотвратите ахилесов тендинит, можете да вземете мерки, за да намалите риска:

  • Постепенно увеличете нивото на активност – ако тепърва започвате тренировъчен режим, започнете бавно и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на тренировката.

    Избягвайте дейности, които натоварват прекомерно сухожилията ви, като например бягане на хълм. Ако участвате в напрегната дейност, първо загрейте, като се упражнявате в по-бавно темпо. Ако забележите болка по време на дадено упражнение, спрете и си починете.

  • Избирайте внимателно обувките си – обувките, които носите по време на тренировка, трябва да осигуряват подходяща омекотяваща среда за петата и да имат стабилна опора за свода, за да намалят напрежението в ахилесовото сухожилие. Сменете износените си обувки.
  • Разтягайте се ежедневно – отделяйте време да разтягате мускулите на прасеца и ахилесовото сухожилие сутрин, преди тренировка и след тренировка, за да поддържате гъвкавостта си. Това е особено важно, за да избегнете повторна поява на ахилесов тендинит.
  • Укрепвайте мускулите на прасеца – силните мускули на прасеца позволяват на прасеца и ахилесовото сухожилие да се справят по-добре с натоварванията, които срещат при активност и упражнения.
  • Крос-тренировка – редувайте дейности с голямо въздействие, като бягане и скачане, с дейности с малко въздействие, като колоездене и плуване.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.