Над 80% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 развиват неврологични проблеми

  • Начало
  • Публикации
  • Над 80% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 развиват неврологични проблеми
image

Над 80% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 развиват неврологични проблеми

  • Проучванията показват, че приблизително 82% от възрастните пациенти, хоспитализирани с COVID-19, развиват неврологични симптоми, най-честите от които са главоболие.
  • Наличието на предшестващо неврологично заболяване е високорисков фактор за развитие на неврологични симптоми от COVID-19.
  • Хоспитализираните хора, които развиват неврологични проблеми от COVID-19, е по-вероятно да умрат от инфекцията.

Около 82% от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, са развили неврологични проблеми, според най-голямото проучване до момента, разглеждащо неврологичните прояви, предизвикани от COVID. Главоболието е най-често съобщаваният неврологичен проблем, следван от загубата на вкус и обоняние.

Международното проучване, което беше публикувано в JAMA Network Open през май, установи, че вероятността хората с неврологични симптоми да умрат от COVID-19 е шест пъти по-голяма.

Водещият автор на изследването доктор Шери Х.Й. Чоу, доцент по медицина, неврология и неврохирургия в Университета на Питсбърг, разказва че според екипа му връзката между неврологичните проблеми и повишената смъртност вероятно идва от твърде късното им откриване.

Част от причината е, че няма достатъчно неврологични специалисти; това, което Чоу нарича „ограничен ресурс„. За тази цел Чоу казва, че с новото проучване изследователите „са искали да се уверят, че сме намерили начин да уловим мащаба на проблема и всяко въздействие върху нервната система, за да можем да насочим по подходящ начин ресурсите към пациентите, които се нуждаят от тях, и да не ги пропуснем„.

Чоу също така посочва, че пациентите, които са много болни, може дори да не забележат неврологични симптоми до по-късно. „И по презумпция, ако го открием по-рано, ще го разберем по-рано„, казва Чоу. „Така че имаме шанс да го лекуваме по-рано с ограничени дългосрочни щети„.

В сътрудничество с консорциума GCS-NeuroCOVID и консорциума ENERGY проучването е най-мащабното до момента, което разглежда неврологичните проблеми при хора с COVID-19. В него са участвали 133 обекта, разположени на 4 континента и в 13 държави.

Изследователите са избрали пациенти, които са били хоспитализирани с тежка форма на COVID-19. В крайна сметка в проучването са включени:

  • 3 055 пациенти с COVID-19, независимо от неврологичния им статус
  • 475 пациенти с потвърдени неврологични проблеми, предизвикани от COVID
  • 214 пациенти, за които е била необходима оценка от консултиращ невролог, за да участват в проучването

Пациентите са съобщили за всички неврологични проблеми, които са имали, докато са боледували от COVID. Всяко доказателство за неврологично състояние е било записано и от лекарите, наблюдаващи симптомите на пациента.

От 3743 пациенти, хоспитализирани с COVID, 3083 (82%) са развили неврологичен проблем. Главоболието е било съобщавано по-често от всеки друг неврологичен симптом (37%). На второ място по честота на самостоятелно съобщаваните симптоми е била загубата на обоняние или вкус (26% от пациентите).

Изследователите са установили, че хората, които са съобщили за главоболие, загуба на обоняние и вкус или мускулна слабост, са имали по-малък риск от смърт от COVID-19. Въпреки това Чоу уточнява, че резултатите не предполагат, че главоболието предпазва хората от смърт от COVID.

Чоу казва, че връзката може да се дължи на това, че пациентите, които могат да говорят за симптомите си, са в много по-добро състояние от пациентите, които не могат да говорят. Освен това главоболието е субективно и се съобщава от само себе си; следователно за лекарите или изследователите би било по-трудно да диагностицират главоболие при пациент, който не говори.

При симптоми като главоболие разчитаме на това, че пациентите ще ни кажат, че изпитват такова„, казва Чоу. „Ако пациентът не е в състояние – защото е критично болен и е на апарат за изкуствено дишане или ако има други неврологични симптоми, при които няма умствени способности да ни каже – тогава няма да знаем, че има главоболие, дори и да го изпитва„.

Макар че главоболието е в по-леката част на спектъра, Чоу казва, че това е важен симптом, който може да повлияе на качеството на живот на човека или да наложи посещение в болница.

Тази популация пациенти, която изследвахме, е съставена от хора, които са достатъчно болни, за да се наложи да бъдат приети в болница„, казва Чоу. „По дефиниция те имат тежък или критичен COVID. Това не означава, че техните главоболия не са важни. Това не означава и, че [главоболието] не причинява заболеваемост. От други проучвания знаем, че много хора, преживели COVID, имат дълготрайни неврологични симптоми и главоболието е един от тях„.

Допълнителните ключови констатации от изследването включват, че:

  • Хората с вече съществуващо неврологично състояние, като например деменция, са около два пъти по-застрашени от развитие на неврологични проблеми, предизвикани от COVID.
  • Развитието на какъвто и да е неврологичен симптом от инфекция с COVID-19 увеличава риска от смърт на пациента шест пъти.

Първоначалното проучване е фокусирано върху възрастни, но Чоу казва, че екипът вече събира данни за неврологични проблеми при пациенти, посещаващи педиатри, които в момента се анализират и скоро ще бъдат публикувани.

Въпреки че при първото проучване е събрана информация от около 3700 възрастни пациенти, Чоу казва, че данни за възрастни пациенти продължават да постъпват дори след публикуването на статията. Продължаващият анализ, който вече достига 4000 пациенти, ще им даде по-голям набор от данни, за да потвърдят това, което са открили в резултатите от първоначалното проучване.

Чоу казва, че въпреки че наличието на ваксина ще помогне за ограничаване на COVID, те са загрижени за милионите оцелели от COVID, които живеят с неврологични проблеми, причинени от вируса.

Следващата стъпка на изследователите ще бъде да съберат повече данни за неврологичните последици от COVID след изписването от болница.

Трябва да знаем как се справят оцелелите„, казва Чоу. „За тези, които са „победили“ COVID: дали са щастливи до края на живота си или става дума за [неврологични] проблеми, които са се натрупали и не са изчезнали дори след като са напуснали болницата? Защото сме виждали и това.„.

Наличието на вече съществуващо неврологично заболяване повишава риска от развитие на неврологични проблеми, ако се разболеете от COVID. При заразяване с COVID и необходимост от хоспитализиране, вероятността да развиете неврологично състояние е висока – дори и да нямате никакви предшестващи заболявания.

Най-добрият начин да предотвратите COVID-19 и потенциалните му усложнения е да се ваксинирате.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.