Най-важното за кашлицата при деца (част 2)

image

Най-важното за кашлицата при деца (част 2)

Повечето кашлици са нормална част от настинката. Изкашлянето на слуз е много важно, защото тя помага за предпазване на белите дробове от пневмония.       

За да се намали дразненето или гъделичкането в гърлото, което причинява суха кашлица може да се приложат следните домашно приготвени продукти:

  • Възраст от 3 месеца до 1 година – давайте топли течности за лечение на кашлицата. Примери за това са ябълковият сок и лимонадата. Количество: използвайте доза от 1-3 чаени лъжички (5-15 мл). Давайте 4 пъти дневно при кашлица. Внимание: не използвайте мед до навършване на 1 година.
  • Възраст 1 година и повече – използвайте мед от ½ до 1 чаена лъжичка (2-5 мл) при необходимост. Той действа като домашно приготвено лекарство за кашлица. Той може да разреди секретите и да отслаби кашлицата. Ако не разполагате с мед, можете да използвате царевичен сироп. В аптеките можете да закупите и продукти за кашлица, в които има мед. Те не действат по-добре от обикновения мед и струват много повече.
  • Възраст 6 години и повече – използвайте капки за кашлица, за да намалите гъделичкането в гърлото. Ако не разполагате с такива, можете да използвате твърди бонбони. Избягвайте капки за кашлица преди 6 години. Причина: риск от задавяне.

Лекарствата за кашлица без лекарско предписание не се препоръчват. Причината е, че няма доказана полза за децата и не са одобрени под 6-годишна възраст (от FDA). Ако детето е на възраст 6 години или повече, може да решите да използвате лекарство за кашлица. Изберете такова с декстрометорфан, например сироп за кашлица Robitussin. Декстрометорфан присъства в повечето сиропи за кашлица без лекарско предписание. Следвайте инструкциите на опаковката.

Давайте само при тежка кашлица, която пречи на съня или училището.         Дозировката на декстрометорфан е на всеки 6 до 8 часа, ако е необходимо.

При пристъпи на кашлица – топли пари и течности:

  • Вдишвайте топли пари (инхалации), например при течащ душ в затворена баня.
  • Дайте топли течности за пиене. Примери за това са ябълков сок и лимонада.
  • Възраст под 3 месеца – не използвайте топли течности.
  • Възраст от 3 до 12 месеца – давайте по 1 унция (30 мл) всеки път. Ограничете до 4 пъти на ден.
  • Възраст над 1 година – давайте толкова, колкото е необходимо.

При повръщане, което се появява при силна кашлица, давайте по-малки количества храна, но храненето трябва да е по-често. Причината е, че повръщането при кашлица е по-често срещано при пълен стомах. Насърчавайте приема на течности – нека детето да пие много течности, за да е добре хидратирано.

Освен това течностите разхлабват храчките и подпомагат те да бъдат по-лесно изхвърлени.

Ако въздухът в дома ви е сух, използвайте овлажнител. Причината е, че сухият въздух влошава кашлицата.

Като лекарство против треска може да се приложи:

  • При температура над 39°С – ацетаминофен (например Tylenol). Друг избор е продукт с ибупрофен (като Advil).       

При всяка температура е добре да поддържате детето си добре хидратирано. Давайте много студени течности. Избягвайте тютюневия дим, защото той влошава много кашлицата.

Детето ви може да се върне в училище, след като температурата отмине. То трябва да се чувства достатъчно добре, за да се включи в нормални дейности. На практика разпространението на кашлицата и настинката не може да бъде предотвратено.

Лекарството за алергия може да овладее алергичната кашлица в рамките на 1 час. Същото важи и за симптомите на назалната алергия. Полезни са краткотрайно действащи лекарства за алергия (като Бенадрил). Не е необходима рецепта. Давайте го на всеки 6 до 8 часа, докато кашлицата изчезне.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.