Тревожност. Може ли да си помогнем? 

image

Тревожност. Може ли да си помогнем? 

Как да се справим с тревожността? 

Чувство на тревожност е нормална част от живота. Случва се на всеки от време, когато сме подложени на много стрес или имаме задачи за изпълнение, но след като всичко свърши премива и притеснението. При хората с тревожни разстройства ситуацията е различна. Те изпитват прекомерно безпокойство, страх, ужас и паника в ежедневни ситуации. Тези чувства са нездравословни, ако засягат качеството на живота и пречат да функционирате нормално.

Тревожните разстройства се характеризират с чувство на безпокойство, което надхвърля притесненията за неща от ежедневието като проблеми в работата или в училище, или справяне с промени в живота. Хората с тревожни разстройства могат да изпитват постоянен, неконтролируем страх, който пречи на живота им.

Тревожността води и до други здравословни проблеми или навици, които могат значително да влошат здравето. Например хората с тревожност често страдат от безсъние, хронична болка или храносмилателни проблеми. Тютюнопушенето и употребата на наркотици също е проблем, който се наблюдава при пациенти с тревожност. И двата навика водят до тежки здравословни проблеми.

Според Националния институт за злоупотреба с наркотици хората с тревожност и други психични разстройства пушат два до четири пъти по-често от общото население. Според проучване от 2014 г., вероятността те да са опитвали електронни цигари също е два пъти по-голяма.

Голяма част от хората страдат от тревожно разстройство, без да го осъзнават. Нашето ежедневие е забързано, стресирано, отвсякъде ни притискат крайни срокове, а притеснението се е превърнало в първи приятел. Някои от общите симптоми на тревожните разстройства включват:

  • чувство на нервност, безпомощност, усещане за предстояща паника, опасност или гибел
  • повишена сърдечна честота, хипервентилация, изпотяване, треперене
  • натрапчиво мислене за причинителя на паниката

Тези чувства на тревожност и паника могат да попречат на ежедневните дейности и да бъдат трудни за контролиране. Те не са пропорционални на действителната опасност и ви карат да избягвате места или ситуации.

Въпреки че повечето хора с тревожни разстройства се нуждаят от психотерапия или лекарства, за да овладеят тревожността, промените в начина на живот и стратегиите за справяне също могат да имат значение. Ето няколко съвета за справяне с тревожното разстройство:

Поддържайте физическа активност

Изградете рутинен режим, така че да сте физически активни през повечето дни от седмицата. Упражненията са отлично средство за намаляване на стреса. Те подобряват настроението и чрез тях поддържате физическата си форма. Започнете бавно и постепенно увеличавайте количеството и интензивността на заниманията.

Избягвайте алкохола и наркотиците за развлечение

Тези вещества могат да предизвикат или да влошат тревожността. Ако не сте способни да се откажете сами, обърнете се към личния лекар или намерете група за подкрепа, която да помогне.

Откажете се от тютюнопушенето и намалете или спрете да пиете кофеинови напитки. Никотинът и кофеинът понякога влошават тревожността.

Използвайте техники за управление на стреса и релаксация.

Техники за визуализация, медитация и йога са примери за техники за релаксация, които могат да облекчат тревожността.

Направете съня приоритет

Направете каквото можете, за да сте сигурни, че спите достатъчно, за да се чувствате отпочинали. Ако не спите добре, пробвайте различни методи като да намалите кофеина, да избягвате светлини от монитор, телевизор или телефон два часа преди сън, вземете релаксираща вана и избягвайте дремките след 14 часа на обяд.

Яжте по-здравословно 

Здравословното хранене, включващо зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и риба, може да е свързано с намаляване на тревожността, но са необходими допълнителни изследвания. Дори да не се отрази пряко на тревожността, ще подобрите здравето си, набавяйки си полезни вещества от храните.

Научете повече за своето разстройство

Говорете с психиатър, за да разберете какво задейства конкретното състояние и какво лечение е най-подходящо за вас. Включете семейството и приятелите си и поискайте тяхната подкрепа. 

Приемайте лекарствата според указанията. Спазвайте терапевтичните срещи и изпълнявайте всички задачи, които дава терапевтът. Последователността е от голямо значение, особено когато става въпрос за приема на лекарствата.

Общувайте с хората

Не позволявайте на притесненията да ви изолират от близките или дейностите ви. Притесненията може да не изчезнат сами и да се задълбочат с времето, ако не потърсите помощ. Обърнете се към специалист по психично здраве – психолог, психиатър, психотерапевт, преди тревогите да се влошат. Лекуват се по-лесно, ако потърсите помощ навреме.