Психиатър – специалистът, който може да ни помогне за менталното ни здраве

  • Начало
  • Публикации
  • Психиатър – специалистът, който може да ни помогне за менталното ни здраве
image

Психиатър – специалистът, който може да ни помогне за менталното ни здраве

Какво е психиатрия и с какво се занимава психиатърът? 

Психиатрията е дял от медицината, който се занимава с диагностика, лечение и превенция на психични, емоционални и поведенчески разстройства.

Психиатърът е лекар, който специализира в областта на психичното здраве, включително разстройства, свързани с употребата на вещества. Психиатрите са квалифицирани да оценяват както психичните, така и физическите аспекти на психологическите проблеми.

Хората търсят психиатрична помощ по много причини. Проблемите могат да бъдат внезапни, като пристъп на паника, плашещи халюцинации, мисли за самоубийство или чуване на „гласове“. Или могат да бъдат по-дългосрочни, като чувство на тъга, безнадеждност или тревожност, които сякаш никога не отшумяват.

Тъй като са лекари, психиатрите могат да назначат или да извършат пълен набор от медицински, лабораторни и психологически тестове. В съчетание с разговорите с пациентите те получават пълна представа за физическото и психическото състояние на пациента. 

Тяхното образование и клинична подготовка им дават възможност да разбират сложната връзка между емоционалните и другите медицински заболявания и връзките с генетиката и семейната история, да оценяват медицинските и психологическите данни, да поставят диагноза и да работят с пациентите за разработване на планове за лечение.

Конкретните диагнози се основават на критериите, установени в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5), който съдържа описания, симптоми и други критерии за диагностициране на психични разстройства.

  1. Какви лечения използват психиатрите?

Психиатрите използват разнообразни лечения – включително различни форми на психотерапия, лекарства, психосоциални интервенции и други лечения (като електроконвулсивна терапия или ЕКТ), в зависимост от нуждите на всеки пациент.

Психотерапията, понякога наричана терапия на разговорите, е лечение, което включва разговор между терапевт и пациент. Тя може да се използва за лечение на широк спектър от психични разстройства и емоционални затруднения. 

Целта на психотерапията е да се премахнат или контролират инвалидизиращите или обезпокоителните симптоми, за да може пациентът да функционира по-добре. В зависимост от степента на проблема лечението може да отнеме само няколко сеанса в рамките на една или две седмици или да отнеме много сеанси в продължение на години. 

Съществуват много форми на психотерапия. Такива, които помагат на пациентите да променят поведението или мисловните си модели. Психотерапии, които насочват пациентите към влиянието на минали взаимоотношения и преживявания върху настоящото поведение, и психотерапии, които са съобразени с това да помогнат за решаването на други проблеми по специфичен начин. 

Когнитивно-поведенческата терапия е целево ориентирана терапия, която се фокусира върху решаването на проблеми. Психоанализата е интензивна форма на индивидуална психотерапия, която изисква чести сесии в продължение на няколко години.

Повечето медикаменти се използват от психиатрите по същия начин, по който се използват лекарствата за лечение на високо кръвно налягане или диабет. След извършване на задълбочени оценки психиатрите могат да предписват лекарства за лечение на психични разстройства. 

Лекарствата благоприятстват химическите сигнали и комуникацията в мозъка, което може да намали някои симптоми на психичните разстройства. Пациентите на дългосрочно медикаментозно лечение ще трябва периодично да се срещат с психиатъра си, за да се следи ефективността на лекарствата и евентуалните странични ефекти.

В предписването на лекарствата се крие и основната разлика между психиатъра и психолога. Психиатърът е завършил медицински университет и е упълномощен да изписва лекарства, докато психологът прилага лечение единственото чрез терапии.

  • Какви могат да бъдат лекарствата?

Антидепресанти – използват се за лечение на депресия, паническо разстройство, посттравматично стресово разстройство, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство, гранично личностно разстройство и хранителни разстройства.

Антипсихотични лекарства – използват се за лечение на психотични симптоми (заблуди и халюцинации), шизофрения, биполярно разстройство.

Седативни и анксиолитични лекарства – използват се за лечение на тревожност и безсъние. Стабилизатори на настроението – използват се за лечение на биполярно разстройство.

Психиатрите често предписват лекарства в комбинация с психотерапия, която може да се извършва при тях или при психолог или психотерапевт.

Понякога се използват и други методи на лечение. Електроконвулсивната терапия е медицинско лечение, което включва прилагане на електрически ток в мозъка.  Използва се най-често за лечение на тежка депресия, която не е реагирала на други лечения. Дълбоката мозъчна стимулация, стимулацията на блуждаещия нерв и транскраниалната магнитна стимулация са някои от по-новите терапии, използвани за лечение на разстройства. Светлинната терапия се използва за справяне със сезонна депресия.