Кожата има нужда от дерматолог, за да е здрава

image

Кожата има нужда от дерматолог, за да е здрава

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, но често е подценявана и не всеки знае, че редовният профилактичен преглед при дерматолог е силно препоръчителен.

С какво се занимава естетичният дерматолог? 

През последните десет години козметичните процедури станаха изключително популярни. Усъвършенстването на медицината и технологиите, както и стремежът на хората да съхранят външния си вид, наложи обособяването на нов клон от дерматологията.

Минимално инвазивните процедури са се увеличили дори повече от хирургичните. През 2019 г. петте най-разпространени нехирургични козметични процедури са инжекции с ботулинов токсин (като ботокс), процедури с хиалуронова киселина, лазерна епилация, нехирургично намаляване на мазнините и фотоподмладяване (IPL).

Докато някои дерматолози се фокусират върху медицинските проблеми и опасностите, свързани с кожата, други избират да се съсредоточат върху естетическите проблеми и козметичните приложения на дерматологията. 

Козметичната или естетична дерматология е подспециалност на дерматологията и практикуващите я преминават през допълнително обучение. Курсове, практики и още много упражнения, за да усъвършенства уменията си и да извършват безпогрешно процедурите. 

  1. Какво прави козметичният дерматолог?

Козметичният дерматолог работят в дерматологични клиники, които са специално обособени за разнообразни процедури. Услугите, които се извършват в дерматологичните клиники най-често са: 

  • изглаждане на бръчки 
  • лазерна епилация
  • стягане на кожата, третиране на целулит, намаляване на повърхностните мазнини
  • поставяне на хиалурон и филъри 
  • лечение на акне и белези от акне

В зависимост от това към коя клиника се насочите, може да се наложи първо предварителна среща. На нея естетичният дерматолог ще изследва кожата Ви и ще прецени в какво състояние се намира и от какви процедури се нуждае. В допълнение към извършените процедури козметичните дерматолози могат да предписват лекарства (орални или локални) и да дават препоръки за начина на живот и грижата за кожата.

  • Какво образование имат естетичните дерматолози? 

Козметичният дерматолог се нуждае от цялото обучение и сертифициране на дерматолог. Естетичният дерматолог коренно се различа от козметиците, извършващи услуги в центровете по красота. 

След завършване на магистърската си степен в медицински университет, дерматолозите минават пълен курс по специализация в направление дерматология. Едва след това могат да преминат и допълнителни курсове за различните процедури, които искат да извършват. Колкото повече обучения преминат, толкова по-специализирана е тяхната работа и по-широки възможности за практикуване имат. 

  • Какви услуги предлагат естетичните дерматолози?

Козметичните дерматолози предлагат много услуги, които често са изброени на техните уебсайтове. Нека разгледаме кои са най-често срещаните процедури и какво представляват.

Инжекции с ботокс

Инжектирането на ботулинов токсин в кожата намалява появата на бръчки. Той потиска освобождаването на ацетилхолин, който е отговорен за свиването на лицевите мускули. Тъй като бръчките се образуват чрез повтарящо се свиване на тези мускули, липсата на ацетилхолин води до временно намаляване на появата на бръчки.

Дермални пълнители

Дермалните пълнители са друг вид инжекции, насочени към запазването на младежкия вид на кожата. Веществото се инжектира във вдлъбнатини, линии или бръчки на лицето с почти незабавен ефект на увеличаване на обема. Съществуват няколко вида филъри и за максимален ефект се консултирайте с лекаря, за да определите кой е най-подходящ.

Ексфолиращи процедури

Съществуват множество начини за отстраняване на мъртвите кожни клетки, които в противен случай могат да се натрупат на повърхността на кожата и да причинят проблеми.

Физическото ексфолиране включва прилагане на абразивно вещество върху лицето, което отстранява мъртвите клетки от повърхността. Микродермабразиото използва малки кристали, които се разпръскват върху кожата, за да достигнат до средния слой на кожата. Химическият пилинг използва химически, обикновено киселинни, вещества за ексфолиране на кожата, които се предлагат с различна сила. Лазерната обработка ексфолира кожата със светлинна енергия и също така стимулира производството на колаген. 

Каквато и процедура да изберете, уверете се, че отивате при добър специалист. Потърсете съвет от вашия личен лекар или от приятели, които вече са използвали услугите на естетичен дерматолог. Ако не харесвате нещо във външния си вид, не се колебайте да го отстраните. Живеем в свят, в който всичко е възможно, дори и да забавим времето. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултацията – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.