Бръчки (част 2)

image

Бръчки (част 2)

Бръчките, които са естествена част от стареенето, са най-видими по изложената на слънце кожа, като лицето, шията, ръцете и предмишниците.

Въпреки че генетиката определя основно структурата и текстурата на кожата, излагането на слънце е основна причина за появата на бръчки, особено при хората със светла кожа. Замърсителите и тютюнопушенето също допринасят за появата на бръчки.

Ако бръчките ви притесняват, имате повече от всякога възможности да ги изгладите или да ги направите по-малко видими. Медикаментите, техниките за повърхностно оформяне на кожата, пълнителите и хирургичните интервенции са начело на списъка с ефективни методи за лечение на бръчки.

Предлагат се няколко варианта за лечение на бръчки, които помагат за изглаждането им или ги правят по-малко забележими.

Лекарства

  • Локални ретиноиди – лекарство с рецепта, което съдържа ретиноиди, получени от витамин А, може да намали фините бръчки, петната и грапавостта, когато се прилага върху кожата. Може да се наложи да използвате продукта в продължение на няколко седмици или месеци, преди да забележите подобрение. Продуктите включват третиноин и тазаротен, а синтетичната версия, наречена адапален, също е вариант. Ретиноидите могат да предизвикат временен сърбеж, зачервяване, парене или сухота.

Тъй като ретиноидите могат да накарат кожата ви да изгори по-лесно, ще трябва ежедневно да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) от поне 30 и да носите защитно облекло.

  • Кремове против бръчки без лекарско предписание – ефективността на кремовете против бръчки зависи отчасти от активните съставки. Ретинолът, антиоксидантите и някои пептиди могат да доведат до леко или скромно подобрение на бръчките. Продуктите, които съдържат алфахидрокси киселини (като гликолова киселина и млечна киселина) могат да помогнат за отстраняване на горния слой мъртва кожа и да стимулират растежа на нова кожа.

При кремовете за бръчки без рецепта резултатите, ако има такива, са ограничени и обикновено краткотрайни, тъй като тези кремове съдържат по-малко активни съставки, отколкото кремовете с рецепта.

Хирургични процедури и други техники

За изглаждане на бръчките се използват различни процедури. Някои проучвания показват, че комбинацията от процедури може да доведе до най-задоволителни резултати. Поговорете с вашия лекар за това какво е важно за вас и кой подход би отговорил най-добре на вашите нужди и очаквания по отношение на времето за възстановяване и резултатите.

  • Лазерно обновяване – при лазерното обновяване лазерен лъч разрушава външния слой на кожата (епидермиса) и нагрява подлежащата кожа (дермата). Това стимулира растежа на нови колагенови влакна. Със заздравяването на раната се образува по-гладка и стегната кожа. Лазерното обновяване не може да премахне прекомерната или увисналата кожа.

Този процес може да се извърши като амбулаторна процедура, обикновено с местна упойка. За обширно обновяване на повърхността може да ви бъде приложена пълна седация. Може да отнеме няколко месеца, за да се излекувате напълно от процедурата. По-новият метод, при който се използват фракционни лазери, има по-кратко време за възстановяване. Рисковете включват белези и изсветляване или потъмняване на цвета на кожата.

    Техниката, наречена неаблативно фракционно лазерно обновяване, има по-кратко време за възстановяване и по-малко рискове от аблативната техника. Неаблативните лазери са по-подходящи за хора с умерени бръчки, тъй като резултатите са фини. Това лечение трябва да се повтаря по-често, отколкото аблативното лечение. Този метод може да се извършва и с фракционен лазер.

  • Фотодинамично подмладяване – фотодинамичната терапия (PDT) може да третира фини бръчки, причинени от излагане на слънце. Възможно е да се нуждаете от повторни процедури, но възстановяването при PDT е по-кратко, отколкото при лазерното обновяване.
  • Химически пилинг – вашият лекар прилага химически разтвор върху кожата, за да отстрани горните слоеве. Кожата, която израства отново след химически пилинг, е по-тъмна. В зависимост от дълбочината на пилинга може да са необходими няколко процедури, преди да видите разлика в кожата си. Зачервяването продължава до няколко седмици. Възможните странични ефекти включват белези, инфекция и изсветляване или потъмняване на цвета на кожата.
  • Дермабразио – дермабразиото изчиства повърхностния слой на кожата с бързо въртяща се четка. На нейно място израства нова кожа. Може да се наложи да се подложите на процедурата повече от веднъж.

Възможните странични ефекти включват временно зачервяване, струпеи и подуване. Може да са необходими няколко месеца, за да избледнее розовият цвят и да видите резултатите.

  • Микродермабразио – подобно на дермабразиото, при тази техника се отстранява само фин слой кожа. Ще са ви необходими серия от процедури в продължение на месеци, за да се постигнат скромни, временни резултати. Ако имате малки червени вени по лицето, тази техника може да влоши състоянието ви. Може да забележите леко зачервяване или усещане за парене в третираните зони.
  • Ботулинов токсин тип А (ботокс) – когато се инжектира в малки дози в определени мускули, ботоксът не позволява на мускулите да се съкращават. Когато мускулите не могат да се стягат, кожата изглежда по-гладка и по-малко набръчкана.

Ботоксът действа добре на бръчките между веждите, по челото и в ъглите на очите. Резултатите се виждат след един до три дни. Ефектът обикновено продължава няколко месеца. За поддържане на резултатите са необходими повторни инжекции.

  • Пълнители за меки тъкани – мекотъканните пълнители, които включват мазнини, колаген и хиалуронова киселина, могат да се инжектират в бръчките по лицето. Те изпълват и изглаждат бръчките и браздите. Възможно е да имате временно подуване, зачервяване и синини в третираната област. Ефектът на повечето продукти е временен.
  • Лифтинг на лицето – процедурата за лифтинг на лицето включва стягане на подлежащите мускули и тъкани. Тя може да се извърши в болница или амбулаторно в хирургичен кабинет, с местна упойка, седация или обща анестезия. Времето за оздравяване след лифтинг на лицето може да е продължително. Обикновено синините и подуването се проявяват в продължение на няколко седмици след операцията.

Резултатите от лифтинга на лицето не са трайни. Може да решите да се подложите на друг лифтинг няколко години по-късно.

Имайте предвид, че резултатите варират в зависимост от местоположението и дълбочината на бръчките ви. Нищо не спира процеса на стареене на кожата, така че вероятно ще се нуждаете от повторни процедури, за да запазите ползите.

Всяка от процедурите може да има странични ефекти, така че не забравяйте да ги обсъдите с вашия лекар. Уверете се, че вашият дерматолог или пластичен хирург е специално обучен и има опит в техниката, която обмисляте.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.