Косопад при мъже – причини и митове за косопада?

image

Косопад при мъже – причини и митове за косопада?

Ако смятате, че косата ви намалява всеки път, когато се погледнете в огледалото, не сте сами. Повече от половината мъже на 50 и повече години имат признаци на косопад. До 70-годишна възраст това се случва при 4 от 5 мъже.

Косопадът засяга само скалпа или цялото тяло и може да бъде временен или постоянен. Той е резултат от наследственост, хормонални промени, медицински състояния или нормална част от стареенето. Всеки може да загуби косата на главата, но това е по-често срещано при мъжете.

Плешивостта обикновено се отнася до прекомерна загуба на коса от скалпа. Наследственият косопад с възрастта е най-честата причина за оплешивяване. Някои хора предпочитат да оставят косопада да протече без лечение и скрито. Други могат да го прикрият с прически, грим, шапки или шалове. Трети пък избират някое от наличните лечения за предотвратяване на по-нататъшния косопад или за възстановяване на растежа.

Преди да предприемете лечение на косопад, посъветвайте се с личния лекар или дерматолог относно причината за косопада и възможностите за лечение.

1. Какви са причините за появата на косопад?

Обикновено за това може да се обвини родословното дърво, но има и няколко други възможни причини.

  • Генетика

Мъжкото оплешивяване, наричано още андрогенна алопеция, се предизвиква от гените, които сте получили от родителите си. Не е ясно как точно се унаследяват, но има тенденция да се среща в семействата. Така че, ако имате близки роднини, които оплешивяват, вероятността и вие да имате това състояние е по-голяма.

Лекарите не разбират напълно защо определени хормонални промени водят до свиване на космените фоликули или защо процесът на оплешивяване постепенно протича по един и същ модел при повечето мъже. Обикновено той започва с изтъняване на линията на косата над слепоочията и короната.

В зависимост от семейната история оплешивяването при мъжете може да започне още в тийнейджърска възраст. Косата не само ще изтънее, но може да стане мека, фина и по-къса. Консултирайте се с дерматолог за стъпките, които да предприемете, за да предотвратите оплешивяването, ако забележите предупредителните признаци достатъчно рано.

  • Медицински проблеми

Временният косопад може да е признак на медицински проблем, като анемия или проблеми с щитовидната жлеза. Диетата с ниско съдържание на протеини и желязо също може да доведе до изтъняване на косата. Рискът от косопад е по-висок, ако имате диабет или лупус.

Косопадът може да е и страничен ефект от някои лекарства, които приемате за рак, артрит, депресия, подагра, високо кръвно налягане или сърдечни проблеми. Радиационното лечение или химиотерапията могат да причинят широко разпространен косопад, но обикновено косата израства с времето, след като лечението приключи.

Внезапна или прекомерна загуба на тегло, тежък физически или емоционален шок, операция или дори треска и грип могат да доведат до косопад, който да продължи няколко месеца.

  • Инфекции

Гъбичките могат да създадат люспести и плешиви петна по скалпа. Косата обикновено израства отново след лечение.

  • Имунната система

Ако имате внезапен косопад, който оставя кръгли плешиви петна с размер на четвърт на различни места по главата, може да имате генетично заболяване, наречено алопеция ареата. То често започва в детска възраст. По-вероятно е да имате това заболяване, ако близък член на семейството го има.

Имунната система атакува космените фоликули, което води до изпадане на малки участъци коса. Няма болка и не е заразно. Косата може да порасне отново, но може и да падне отново.

  • Разстройство на импулсния контрол

Някои хора изпитват желание да си скубят косите – от скалпа, веждите или от друго място – хронично състояние, известно като трихотиломания. То може да засегне 1-2% от възрастните и тийнейджърите.

  • Грижа за тялото

Носенето на конска опашка, плитки или ролки, при които косата до скалпа е силно опъната, може да причини временен косопад, наречен тракционна алопеция. Освен това третирането с горещи масла и трайната подстрижка могат да увредят космените фоликули.

2. Кои са най-срещаните митове за косопада?

Съществуват редица стари приказки за косопада, повечето от които са неверни. Например носенето на бейзболна шапка или шапка може да ви докара „коса от шапка“, но това не води до косопад. Плуването в хлориран басейн или в солена вода също не води до косопад. Слънцезащитният крем няма да накара косата да падне, но ще предпази областите, където линията на косата е отстъпила. Сешоарите за коса могат да причинят изтъняване на косъма, но няма да доведат до траен косопад.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.