Диетологът осигурява комплексен метод за здравословно отслабване и метаболитен баланс

  • Начало
  • Публикации
  • Диетологът осигурява комплексен метод за здравословно отслабване и метаболитен баланс
image

Диетологът осигурява комплексен метод за здравословно отслабване и метаболитен баланс

Диетологът е професионалист с медицинско образование, който променя хранителния режим на даден човек въз основа на медицински състояния, структура на тялото, кръвна група или други фактори, влияещи върху храненето. 

Те оценяват, диагностицират, препоръчват и лекуват различни медицински и диетични проблеми. Основната им цел е да гарантират, че лицето, с което работят, приема правилното количество и вид хранителни вещества.

А в какви случаи трябва да посетим диетолог?

1. Загуба на тегло

Ако искате да отслабнете – модните диети не са отговорът. Гладуване, лишения, кето диети и още много други. Те може и да Ви помогнат, но резултатът ще бъде краткотраен и най-вероятно с йо-йо ефект. Диетолозите ще Ви помогнат да си създадете здравословни навици за цял живот, които не Ви карат да се чувствате лишени от храна и не връщат килограмите две седмици, след като сте ги свалили.

2. Увеличаване на теглото

В повечето случаи прожекторът е насочен към тези, които искат да свалят килограми. Но има хора, които искат точно обратното. Не се чувстват добре в кожата си, отслабнали са вследствие на болест или просто им е трудно да качват килограми. Диетолозите са също толкова добре запознати с увеличаването на теглото, колкото и със загубата му. 

За хората с активно хранително разстройство обаче се препоръчва да потърсят специализирана помощ. Често пъти липсата на апетит и рязкото отслабване са свързани и с психологичен проблем, което води до анорексия и булемия. Диетолозите са част от лечебния екип, но хората с хранително разстройство имат полза от целенасочено лечение, каквото може да получи с помощта на психолог и психиатър.

3. Хронични заболявания

Заболявания като диабет и сърдечни болести са тясно свързани с това, което ядете. Промените в здравословното хранене могат да помогнат за контролиране на тези заболявания – или дори да ги спрат. Възприемането на по-здравословни хранителни и двигателни навици може да попречи на преддиабета да се развие в диабет. Диетата не винаги може да излекува болестите, но храната може да допринесе за намаляване на симптомите. 

Доброто хранене е от съществено значение и за хората с рак. Лечението на рака често унищожава апетита или прави болезнено храненето и преглъщането. Не се борете с проблема сами, а потърсете помощта на диетолог, който знае как да Ви помогне. 

4. Алергии и чувствителност към храни

Управлението на заболявания като целиакия или хранителни алергии означава, че има някои храни, които просто не можете да ядете. В някои случаи тези храни са 1-2, но когато са повече става много трудно и болезнено за пациентите. Диетологът ще помогне да елиминирате тези храни и да създадете балансирана диета, която ще Ви доставя удоволствие.

Понякога не сте сигурни кои храни трябва да премахнете. Ако имате храносмилателно разстройство, специалистът ще идентифицирате храните, които го предизвикват, а така ще възстановите нормалното си храносмилането.

5. Вегетарианци

Мислите да се откажете от месото или да преминете към изцяло веган диета? Вегетарианците и веганите трябва да се грижат за пълноценното си хранене при липса на животински продукти. Това е добра причина да се обърнете към професионалисти. Следете периодично какви са нивата на витамините и дали нямате дефицит вследствие на режима.

6. Здравословно хранене като цяло

Може да Ви се струва, че познавате основите на храненето и би трябвало сами да се справите със здравословното хранене. Разбира се, можете да се справите сами, но ако сте в затруднено положение, никога не пречи да Ви се подаде ръка. Всички ние сме хора и понякога залитаме отново към нездравословните навици. В такива моменти диетолозите ще Ви помогнат да се върнете към здравословното си ежедневие и ще Ви дадат свежи идеи, за да се справяте по-лесно.

Някои хора се нуждаят от основно обучение по хранене. Други вече знаят основите, но искат конкретни съвети за планиране на храненето. Някои може да искат редовни проверки, заради заболяване, което ги тревожи и искат да подобрят състоянието си. За други еднократното посещение е достатъчно, за да ги насочи към здравословни хранителни навици.

Каквито и да са целите Ви, диетолозите прилагат индивидуален подход и ще Ви помогнат да преборите трудностите при храненето. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.