Кардиохирургът е специалистът, който оперира сърце, аорта, белодробна вена и др.

  • Начало
  • Публикации
  • Кардиохирургът е специалистът, който оперира сърце, аорта, белодробна вена и др.
image

Кардиохирургът е специалистът, който оперира сърце, аорта, белодробна вена и др.

Кардиохирургът е специалист, който оперира сърцето, неговите клапи и структури, както и важните вени и артерии в близост до него. Кардиохирургът е известен още и под названието сърдечно-съдов хирург, но не бива да се бърка със съдовия хирург, който се занимава само с проблеми, отнасящи се до кръвоносните съдове. 

Кардиохирурзите не са кардиолози или лекари, които са специализирани в диагностицирането и медикаментозното лечението на сърдечни заболявания. Кардиолозите обикновено насочват хората към кардиохирург, когато възникне необходимост. И двете специалности са важни за здравето на един пациент. Първо трябва да се открие проблемът, което не е никак лесна задача. След това да се подходи с правилното медикаментозно или оперативно лечение. Само съвместната работа може да гарантира успешно лечение.

Кардиолозите обикновено извършват диагностични тестове и поддържат хроничните заболявания на пациентите чрез лекарствата. Но нека обърнем повече внимание на кардиохирурга и проследим неговата работа. 

  1. Какво прави кардиохирургът?

Кардиохирурзите извършват операции на сърцето, аортата, белодробната вена и други важни структури, свързани със сърцето и кръвообращението. Те обикновено не диагностицират сърдечни заболявания. Преди да посетите хирург, може вече да имате поставена диагноза от кардиолог. След като установи, че имате нужда от операция, кардиохирургът е този, който ще я извърши. Постоперативното състояние до няколко дни и седмици се проследява от кардиохирурга, но на по-късен етап ще се върнете при вашия кардиолог за допълнителни консултации. 

  • Какви състояния лекува кардиохирургът?

Операциите, извършвани от кардиохирургът са многобройни, но все пак има състояния, които са по-често срещани.

Запушване на коронарна артерия

Натрупването на холестерол и плака (мастни отлагания) в артериите, които пренасят кръв към сърцето, може да доведе до запушване. Когато запушването стане твърде голямо, свиването на артерията води до сърдечен удар. Личният лекар или кардиолог може да открие запушванията, преди да настъпи инфаркт. В този случай те могат да ви насочат към кардиохирург, който да възстанови артериите.

За съжаление някои пациенти са по-нехайни и разбират за проблема, след като получат инфаркт. Ако почувствате стягане в гърдите или болка, която се пренася към лявата ръка, задух, то непременно потърсете бърза помощ. Навременно реагиране може да спаси живота ви. 

Ако преживеете инфаркт, може да се наложи операция за възстановяване на коронарните ви артерии, за да се предотврати друг такъв. По време на операцията ще се изчистят кръвоносните съдове на сърцето и ще се премахнат натрупалите се плаки. 

Заболяване на сърдечните клапи

Четирите сърдечни клапи позволяват на кръвта да тече в една посока, без да се връща обратно или да се смесва и поддържат работата на сърцето. Съществуват обаче няколко вида дефекти на сърдечните клапи, които кардиохирургът може да коригира. С някои от тях човек се ражда – наричат се вродени дефекти. Други могат да се развият в зряла възраст вследствие на инфекции или други здравословни проблеми.

Стенозата е дефект, при който клапите стават твърди и дори могат да се слеят. Това води до намаляване на притока на кръв поради стесняване на клапата.

Пролапсът или свличането на сърдечната клапа причинява регургитация, което означава, че част от кръвта изтича назад, след като е била изтласкана през клапата.

Атрезията е вроден дефект на клапата, при който клапата е оформена като непрекъснат лист без отвор.

Аневризма на аортата

Аневризмите на аортата представляват отслабване на аортата – артерията, която излиза от сърцето и пренася кръвта към останалите части на тялото. Изтъняването или отслабването на стената причинява издуване на артерията, което води до дисекация или разкъсване. 

При разкъсване аневризмата се спуква и кръвта попада извън съдовете, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се предприемат навременни действия. 

Съществуват два вида аортни аневризми. Аневризмата на коремната аорта се появява под гръдния кош. Обикновено тя се причинява от втвърдени артерии – отново причината е наднорменото тегло и мазните храни. Торакалната се случва в гръдния кош и обикновено се причинява от високо кръвно налягане или нараняване.

Сърдечните хирурзи могат да възстановят аортните аневризми, независимо дали диагнозата е поставена преди или след събитието. Възстановяването при разкъсване или дисекация обаче е спешна операция и ако не се вземат спешни мерки води до смърт. Операцията за аневризма на аортата, която не се е спукала, все още е спешна, но може да бъде планирана за близкото бъдеще.

Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност, известна още като застойна сърдечна недостатъчност, има няколко възможни причини, включително високо кръвно налягане и запушени артерии. Тя представлява отслабване и сковаване на сърцето, което настъпва постепенно или внезапно. 

Грижете се за здравето на сърцето си, като се храните здравословно, движите се повече и следите теглото си.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.