Защо е важно да се консултираме с кардиолог за състоянието на сърцето и кръвното налягане

  • Начало
  • Публикации
  • Защо е важно да се консултираме с кардиолог за състоянието на сърцето и кръвното налягане
image

Защо е важно да се консултираме с кардиолог за състоянието на сърцето и кръвното налягане

Кардиолозите са лекари, които са специализирани в диагностицирането и лечението на заболявания или състояния на сърцето и кръвоносните съдове – сърдечносъдовата система. Посещението при кардиолог е важно дори да нямате заболяване. Ще се запознаете с рисковите фактори за сърдечни заболявания и ще разберете какви мерки да предприемете за по-добро здраве на сърцето.

Когато се сблъсквате със сложно здравословно състояние, каквото е сърдечното заболяване, е важно да намерите подходящото съчетание между вас и вашия специалист. Диагностицирането на сърдечно или съдово заболяване често започва от личния лекар, който след това насочва към кардиолог.

Кардиологът преценява симптомите и историята на заболяването и може да препоръча изследвания за поставяне на по-категорична диагноза. След това кардиологът решава дали състоянието може да бъде овладяно под негови грижи с помощта на лекарства или други налични методи на лечение. 

Ако специалистът реши, че се нуждаете от операция, ще бъдете насочени към сърдечно-съдов хирург, който е специализиран в операции на сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. 

Кардиологията е сложна област, затова много кардиолози специализират в различни подобласти. Всички кардиолози са клинични кардиолози, които се фокусират върху диагностицирането, медицинското лечение (използването на лекарства) и превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. 

Някои клинични кардиолози са специализирани в детската кардиология, което означава, че диагностицират и лекуват сърдечни проблеми при деца. Когато клиничните кардиолози лекуват само възрастни пациенти, те специализират в кардиология за възрастни. Други клинични кардиолози могат да специализират в интервенционални процедури (балонна ангиопластика и поставяне на стентове), ехокардиография или електрофизиология.

  1. Какво прави кардиологът?

Кардиолозите са квалифицирани да лекуват сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечните клапи, аритмия и високо кръвно налягане. 

За да поставят диагноза, кардиолозите провеждат физически прегледи или  назначават изследвания – като електрокардиограма (ЕКГ), кръвни тестове, стрес тестове с физически упражнения. В зависимост от състоянието предписват различни терапии, които включват лекарства, промени в начина на живот, като диета, физически упражнения, намаляване на нивата на стрес и регулиране на теглото. 

  • Причини да посетите кардиолог

Има много симптоми, свързани със сърцето, които да ви подскажат, че трябва да посетите специалист по сърдечно-съдови заболявания. Нека разгледаме някои от тези симптоми, за да знаете кога трябва да запазите час при кардиолог.

Задух

Невъзможността да си поемете въздух може да бъде предупредителен знак за сърдечен проблем и трябва незабавно да се обърнете към лекар. Ако имате тежък задух, трябва да се обадите спешно на личния лекар или на 112.

Замайване

Замайването е чувство на нестабилност и може да се опише като усещане за въртене или въртене, съсредоточено в главата. Замайването е симптом на много различни състояния, включително сърдечно заболяване или нестабилно кръвно налягане.

Пристъпи на припадък

Припадъкът е внезапна загуба на съзнание. Той се причинява от нисък приток на кръв към мозъка. Замайването и световъртежът често са сигнали, че някой може да припадне. А самото състояние е знак, че има проблем със сърдечно-съдовата система или с мозъка. 

Припадъците могат да бъдат предизвикани от много причини, като например ниска кръвна захар, пристъпи на паника, анемия или сърдечно заболяване. Каквато и да е причината, ако припадате често, задължително посетете лекар.

Болки в гърдите

Болките в гърдите – известни също като стенокардия – са едни от най-важните белези, че има проблем. Те се получават, когато до сърцето не достига достатъчно кислород. Болката понякога може да се пренасочи към рамото, ръката и челюстта. Въпреки че не всички болки в гърдите са стенокардия, те винаги трябва да бъдат обсъждани с лекар. 

Някои състояние изискват спешна помощ, защото могат да бъдат животозастрашаващи. Ако имате болка в гърди и усетите внезапно притискане, стягане или натиск под гръдната кост и в допълнение болката се разпространява към лявата ръка, задължително повикайте спешна помощ. 

Когато посетите кардиолога, той ще разговаря с вас, за да научи повече за симптомите и навиците. Вероятно ще извърши и серия от тестове, за да установи специфични сърдечно-съдови състояния. Изследванията на пациентите при кардиолог включват електрокардиограма, ултразвук и аускултация.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.