Тромбоза срещу емболия: разлики, симптоми и др.

image

Тромбоза срещу емболия: разлики, симптоми и др.

Тромбозата и емболията са потенциално животозастрашаващи проблеми с кръвоносните съдове, които увеличават риска от инфаркт или инсулт. В тази статия ще разгледаме разликите между тромбоза и емболия.

 • Тромбоза се получава, когато в кръвоносните съдове се образува кръвен съсирек или тромб. Това може да намали притока на кръв.
 • Ембол е всеки чужд материал, който се придвижва в тялото. Ако той се заклещи и блокира сериозно потока на кръвта, проблемът се нарича емболия.

Материалът на ембола може да бъде:

 • въздух
 • мазнини
 • кръвен съсирек
 • всякакъв друг чужд материал

Всяко запушване на вена или артерия може да доведе до животозастрашаващи усложнения. Един от начините, по които лекарите класифицират тези запушвания, е въз основа на мястото, където се появяват.

Един от най-често срещаните видове емболия например е белодробната емболия. Това се случва, когато емболът се придвижва към вените на белите дробове, нарушавайки притока на кръв. Подобно на всяко запушване, което пречи на притока на кръв към сърцето, белодробната емболия може да доведе до инсулт или инфаркт.

Аневризмата се появява, когато стената на артерията отслабне. Това може да доведе до подуване на артерията навън, усукване или отслабване и кървене. Ако това кървене се случи, особено в мозъка или от голяма артерия, аневризмата може да бъде фатална. Не всички аневризми обаче предизвикват симптоми или изискват лечение.

Основната разлика между аневризмата и емболията или тромбозата е, че последните две включват запушване, докато аневризмата включва увреждане на стената на артерията.

Аневризмите могат да бъдат резултат от високо кръвно налягане или тютюнопушене. Човек може и да се роди с такава.

Кръвният съсирек се образува, когато клетките се натрупват върху повредената стена на кръвоносния съд, за да го предпазят и да спрат кървенето. Човек може да си го представи като струпей за вътрешна рана. След като раната заздравее, кръвният съсирек се разтваря. Ако това не се случи, съсирекът може да се откъсне и да образува запушване.

В други случаи кръвните съсиреци се образуват на случаен принцип. Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е най-честият проблем, свързан с кръвни съсиреци, и следните фактори могат да увеличат риска от развитието й:

 • Наранявания – сериозно нараняване на дълбок кръвоносен съд може да доведе до образуване на съсирек. Например, човек може да има по-висок риск след счупване на кост или автомобилна катастрофа.
 • Бременност – бременните хора са по-уязвими към образуване на кръвни съсиреци. Също така, много рядко, може да се развие животозастрашаващо състояние, наречено емболия на амниотичната течност.
 • Дълги периоди на седене или лежане – хората, които дълго време са в седнало положение, са изложени на по-висок риск от развитие на емболия или кръвен съсирек. Това може да включва хора, които се нуждаят от почивка на легло, например след операция.
 • Сърдечно-съдово здраве – същите фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, напредване на възрастта, тютюнопушене и затлъстяване, могат да увеличат и риска от образуване на кръвен съсирек.
 • Хората с фамилна история на кръвни съсиреци или други запушвания могат да имат по-висок риск да развият такива. Освен това наличието на един кръвен съсирек увеличава вероятността от развитие на друг.
 • Сериозно заболяване – хората с белодробни заболявания, сърдечни заболявания, някои видове бъбречни заболявания и рак могат да имат по-висок риск от образуване на кръвен съсирек.

Емболия се отнася до всякакъв материал, който попада в кръвоносен съд, и има няколко рискови фактора. Някои от тях включват:

 • Въздух във вената – впръскването на въздух в кръвоносен съд може да причини емболия.
 • Бременност – много рядко при бременност амниотичната течност може да попадне в кръвоносните съдове на родителя, причинявайки емболия с амниотична течност.
 • Чужди материали в тялото –  всеки чужд предмет, като например отломка или куршум, може потенциално да навлезе в кръвоносните съдове и да предизвика запушване.
 • Инфекция – някои инфекции могат да причинят навлизане на бактерии и други вредни патогени в кръвоносните съдове и блокирането им.

Лекарят може да препоръча изследвания въз основа на медицинската история и симптомите на човека. Най-добрият тест зависи от мястото, където се предполага, че е запушването, и от конкретните симптоми.

Някои методи за диагностика включват:

 • Кръвни тестове
 • Образни изследвания, включващи например ядрено-магнитен резонанс или ултразвук
 • Белодробна ангиография, която включва поставяне на катетър и инструмент, който изпраща изображения, за да се видят по-добре белодробните вени

Лечението на тромбозата обикновено включва разредители на кръвта. Също така хирург може да отстрани тромба, особено ако той е много голям или не реагира на лекарства.

Лечението на емболията зависи от вида на запушването и неговото местоположение. Ако се касае за кръвен съсирек, лекарят може да препоръча лекарство за разреждане на кръвта. Това обикновено се случва в случаите на белодробна емболия, освен ако емболът не е много голям.

При определени обстоятелства може да се наложи лекарят да постави стент в кръвоносния съд, за да го разшири. Също така човек може да се нуждае от поддържаща терапия, като например кислородна терапия.

Емболията и тромбозата могат да блокират важни кръвоносни съдове и да увредят органите, с които тези кръвоносни съдове се свързват. Някои потенциални усложнения могат да включват:

 • Органна недостатъчност или увреждане
 • Сърдечен удар
 • Инсулт

Не всички кръвни съсиреци и емболии могат да бъдат предотвратени, но следните стратегии могат да намалят риска:

 • Получаване на качествени пренатални грижи – някои рискови фактори, включително сърдечни проблеми по време на бременността, могат да увеличат риска от получаване на запушвания, включително кръвни съсиреци и емболии с околоплодна течност.
 • Водене на здравословен за сърцето начин на живот – затлъстяването, тютюнопушенето и липсата на режим на хранене могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Повишаване на активността, когато е възможно – опитайте се да избягвате дългите периоди на седене или лежане. Правете почивки при продължително седене на работното място. Хората, които работят като шофьори, трябва често да спират, за да се разтягат.

Всеки, който подозира, че има кръвен съсирек, трябва да получи незабавна медицинска помощ, която може да предотврати животозастрашаващи усложнения.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.