Кои са профилактичните прегледи, през които всеки мъж трябва да премине?

  • Начало
  • Публикации
  • Кои са профилактичните прегледи, през които всеки мъж трябва да премине?
image

Кои са профилактичните прегледи, през които всеки мъж трябва да премине?

В миналото мъжете рядко са търсели медицинска помощ, когато нещо не било наред със здравето им. Медицинските прегледи при мъжете е тема табу, която и до ден днешен остава недоизказана. Немислимо е мъж да отиде на лекар. Все пак той е главата на семейството, скалата, която не може да бъде разрушена. Нещата обаче не стоят по този начин.

Мъжете не са толкова изпълнителни, колкото жените, при провеждането на профилактични прегледи, изследвания при личния лекар и определени специалисти. Това е проблем, тъй като ранното откриване на заболяването е най-добрият начин за подобряване на ефективността на лечението и контрола на състоянието.

Забавянето и отлагането на профилактични прегледи или скрининг заради влизането в COVID-19 пандемията, може да превърне лечимо заболяване в нелечимо, защото не е открито навреме.

Така че, мъже, преразгледайте резервите си към лекарския кабинет и поговорете с личния лекар за тези потенциално животоспасяващи прегледи:

1. Редовни физически прегледи

Мъжете на възраст над 50 години трябва да правят годишни медицински прегледи, а мъжете на възраст под 50 години трябва да минават медицински прегледи на всеки три до пет години. Дори и да се чувствате здрави, редовната консултация при вашия лекар е добър начин да затвърди здравето си или да установите проблем в ранен стадий.

Друго нещо, за което трябва да помислите, е че здравето не е само физическо. Говорете с психолог за психическото и емоционалното си здраве. Ако изпитвате затруднения в тези области, на разположение е ефективна помощ.

2. Скрининг за аневризма на коремната аорта

За мъже на възраст между 65 и 75 години, които са редовни пушачи се препоръчва еднократен ултразвуков скрининг за аневризма на коремната аорта. Аневризмата на абдоминалната аорта е разширен участък в долната част на аортата – основният кръвоносен съд, който снабдява тялото с кръв.

Тъй като аортата е основният доставчик на кръв за организма, спукването на аневризма на коремната аорта може да причини животозастрашаващо кървене. Мъжете над 60 години с фамилна анамнеза за аневризма на коремната аорта трябва да обмислят редовен скрининг.

3. Измерване на кръвно налягане

Отчитането на кръвното налягане е добър показател за много аспекти на вашето здраве. Високото кръвно налягане може да доведе до голям брой физически проблеми, особено такива, свързани със сърцето. Трябва да проверявате кръвното налягане поне веднъж на две години. Въпреки това, посъветвайте се с личния лекар дали да го проверявате по-често, ако сте изложени на риск от развитие на високо кръвно налягане.

4. Холестерол

Подобно на високото кръвно налягане, високият холестерол може да представлява сериозен риск за вашето здраве и благополучие. Започвайки от 18-годишна възраст, мъжете със среден риск от сърдечно заболяване трябва да си правят скрининг за холестерол на всеки пет години.

Ако имате фамилна анамнеза за висок холестерол или сърдечни пристъпи, пушите, храните се неправилно, имате наднормено тегло, диабет, не сте физически активни или сте на възраст над 45 години, определено ще се нуждаете от по-чести изследвания.

5. Диабет

Ако сте на възраст над 45 години или имате индекс на телесна маса над 25, независимо от възрастта, Американската диабетна асоциация препоръчва да се изследвате за диабет. Симптомите на диабет тип 2 и предиабет могат да се проявят бавно и да не бъдат забелязани, така че е важно да сте наясно с нивата на кръвната си захар и риска от развитие на диабет.

6. Скрининг за рак на дебелото черво

Скринингът за рак на дебелото черво трябва да започне на 45-годишна възраст или 10 години преди диагностицирането на рак на дебелото черво при близък роднина.

Например, прегледайте се на 36-годишна възраст, ако майка ви е диагностицирана на 46-годишна възраст. Колоноскопията е традиционна, ефективна процедура за установяване на рак на дебелото черво или предракови полипи. За съжаление в България не е практика да се прави скрининг за рак на дебелото черво. Затова препоръчваме сами да инициирате прегледа и след конкретната възраст да насочи час за колоноскопия.

7. Рак на простатата

Много организации съветват мъжете да се изследват за рак на простатата, започвайки от 50-годишна възраст. Темата обаче е донякъде противоречива, така че най-добрият начин на действие е да обсъдите какво е най-добро за вас с личен лекар. Със сигурност един профилактичен преглед при уролога, след като навършите 50 години, няма да навреди на никого.

Направете услуга на себе си и на семейството ви, като защитите здравето си с редовни прегледи и изследвания.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.