ДЕМЕНЦИЯТА накратко

image

ДЕМЕНЦИЯТА накратко

Деменцията не е специфично заболяване, а общо понятие, което описва нарушенията в речта, в нашите възможности да запомняме, да си припомняме, да мислим, да се обучаваме, да разбираме, да се ориентираме, за разсъждаваме и да взимаме решения, да смятаме. Тези наши качества се наричат когнитивни умения или когниция.  Нарушенията в когницията при деменция често се придружават, а понякога предхождат от промени в настроението, в контрола върху емоциите, промени в поведението или мотивацията.

Деменцията настъпва като резултат от различни заболявания или травми, които пряко или непряко засягат мозъка, например деменция на Алцхаймер, мозъчен инсулт и др. Деменцията не е част от нормалното стареене на човека. С годините може да се наблюдава спад в ефективността на когнитивните функции на човек като на моменти да забрави къде си е оставил ключовете от дома или колата, да намери подходящата дума по време на разговор, да забрави име на познат, да забрави скорошно събитие. Натрупаните познания и опит, спомените и речта не се засягат от процеса на нормалното стареене.

Рисков фактор номер едно, обаче, за поява на признаци или симптоми на деменция е възрастта. 90% от случаите се диагностицират след навършване на 65 г. Родител, брат или сестра с деменция увеличават вероятността от развитие на деменция. Не добре поддържаното сърдечно здраве: високо кръвно налягане, повишени стойности на холестерол, тютюнопушене повишават риска от развитие на деменция. Тежки внезапни или хронични травми на мозъка също допринасят към риска от развитие на деменция. Допълнителни рискови фактори са депресията, социалната изолация, нисък образователен ценз, замърсен въздух. Проучванията показват, че физическата и когнитивна активност, балансираната и здравословна диета и контрола върху хронични медицински състояния като хипертония и диабет намаляват риска от развитие на деменция.

Деменцията е хронично, прогресивно състояние, което постепенно се превръща във физическа, емоционална и финансова тежест за близките.

В ранните си стадии деменцията често остава незабелязана:

 • Често забравяне
 • Затруднения в поддържането на вниманието (концентрация)
 • Загуба на чувство за време
 • Изгубвания в добре познати места
 • Проблеми с вземането на решения
 • Проблеми при общуването
 • С течение на времето признаците и симптомите става все по-отчетливи:
 • Забравяне на скорошни събития и имена на хора
 • Изразени затруднения в общуването
 • Тревожност и объркване докато си е в дома
 • Необходимост от подпомагане в личната грижа
 • Промени в поведението
 • Често задаване на едни и същи въпроси
 • Промяна в цикъла на бодърстване и сън

В тежките стадии на деменция човек става напълно зависим от тези, които го обгрижват:

 • Липсва ориентация за време, място и социална ситуация
 • Неразпознава роднини, близки и познати
 • Потребност от непрекъснато подпомагане в ежедневието
 • Затруднения в ходенето
 • Промени в поведението до силно изразена непоседливост, тревожност и агресия.

По-добре един излишен преглед при лекар, отколкото закъсняла диагноза. При съмнение за настъпваща деменция най-добре да се потърси съвета на специалист. Деменцията се разпознава и лекува от специалисти невролози и психиатри. В клиниките по неврология в страната има обучени екипи с натрупан опит в прецизната оценка на вида и тежестта на деменцията. Освен клиничното интервю, провеждат специализирани тестове, насочват и разчитат изображенията от компютърната томография. В отделни случаи може да се вземат проби за изследване на специфични биомаркери.

Ранните етапи на деменция успешно се повлияват от наличните медикаменти, т.нар. подобряващи когницията лекарства. С отежняване и зачестяване на промените в поведението и настроението, влошаване на контрола върху импулсите, неовладима с нефармакологични средства тревожност или агресия се добавя или преминава към второ поколение антипсихотици.

Важно е близките и хората, които обгрижват човек с деменция да проявяват разбиране към болестта и в максимална степен да се опитат да съхраняват достойнството на страдащия от деменция. Те биха могли да получат и съответното обучение.

Хората с деменция следва да получават и редовна консултация относно тяхното соматично здраве, вкл. ваксини за сезонни респираторни инфекции като грип и коронавирус, хронични инфекции като варицела зостер (херпес зостерна ваксина). За лицата, настанени в домове за стари хора е препоръчително да се ваксинират срещу ротавирусни гастроентерити.

Също така е важно да се поеме грижата за финансовите, юридически и социални дела на човека с деменция по начин, който да гарантира пълна защита на неговите интереси и права.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.

Задайте въпросът си още сега избирайки бутона по-долу:

Запиши час Запиши час

За допълнителна информация:

http://dementia-bulgaria.com/index.php/bg/campus-ms/understand-dem-ms/stages-dem-ms

https://alzheimer-bg.org/dementia/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia
https://www.cdc.gov/aging/dementia