Всичко, което трябва да знаем за неонатолога

image

Всичко, което трябва да знаем за неонатолога

Грижата за новороденото е изключително прецизна и изисква голяма отдаденост. Неонатолозите са лекари, които са специализирани в грижите за най-малките. Новородените са голямо предизвикателство, което изисква високо ниво на умения и медицински опит за лечение. Това важи с особена сила за недоносените новородени и тези с недоразвити органи.

Неонатолозите играят важна роля и в по-рутинните аспекти на грижите, като например консултирането на родителите преди, по време и след раждането. Тяхното обучение им помага да подготвят родителите за ежедневните рутинни грижи за новородените.

Какво прави неонатологът?

Въпреки че повечето деца се раждат без проблеми, неонатолозите са първата линия на подкрепа при високорисково раждане. Усложненията, които могат да изискват тяхната помощ, включват:

  • дихателна или храносмилателна система, която не е напълно развита
  • преждевременно раждане
  • липса на кислород (перинатална асфиксия)

Неонатолозите са преди всичко педиатри – лекари, които отговарят за медицинските грижи за бебета. Когато нещо се обърка, неонатолозите са там, за да координират действията си с други здравни специалисти и да осигурят на новороденото подходящи грижи.

Неонатолозите работят с родителите през целия етап на родилния процес, както преди, така и след раждането на детето. Има различни причини, поради които може да посетите неонатолог, като например:

1. Високорискова бременност

В случай на високорискова бременност може да постъпите в болница под грижите на неонатолог. Той ще следи отблизо жизнените ви показатели, за да предприеме необходимите коригиращи действия възможно най-скоро.

2. Усложнения при раждането

За съжаление не всички раждания протичат гладко. Неонатолозите често присъстват на трудни раждания, например когато пъпната връв притиска или се увива около бебето. В някои случаи положението на бебето представлява опасност за детето или за майката. В такива ситуации неонатологът може да координира и съветва екипа по раждането за най-добрия начин на действие.

3. Вродени увреждания

Понякога бебетата се раждат с недоразвити органи, отслабена имунна система или други симптоми, които биха затруднили оцеляването им без помощ. Неонатолозите координират действията си с други специалисти, за да се грижат правилно за децата, родени с тези проблеми.

Неонатолозите извършват по-голямата част от работата си в отделенията за интензивно лечение на новородени. Целта на интензивните отделения е да подпомага недоразвити или по друг начин уязвими деца през първите няколко седмици от живота им.

Бебетата в интензивното отделение за новородени получават 24-часови грижи от екип от експерти. Новороденото се поставя в инкубатор – легло, което го държи на топло. Ако се налага, те се включват и на животоподдържащи системи докато организмът им укрепне и могат да функционират самостоятелно.

Такова оборудване включва вентилатор, тръбички на носа, които му помагат да диша, или интравенозна линия (игла във вената), за да му се дават течности и лекарства.

Ако не могат да се хранят сами, се поставя хранителна сонда, която се вкарва в устата или носа и се спуска по гърлото до стомаха. Количеството и видът на оборудването зависят от това от каква подкрепа се нуждае вашето бебе.

Колко дълго ще остане бебето ви в интензивното отделение зависи от състоянието му и от това колко добре реагира на лечението. Неонатологът ще следи за това състоянието на новороденото да се подобри максимално бързо и да бъдете изписани възможно най-скоро.

Въпреки че педиатърът може да реши повечето здравословни проблеми на новородените, неонатологът е специално обучен да се справя с най-сложните и високорискови ситуации.

Дори детето да се роди напълно здраво и всички показатели да са нормални, то все пак преминава под наблюдението на неонатолог. Правят се изследвания за някои генетични заболявания и се следят определение единици. В по-голяма част от случаите новородените развиват физиологична жълтеница.

Това е нормален процес, който присъства почти винаги. Макар и физиологична, жълтеницата трябва да се следи, за да сме сигурни, че няма да възникнат усложнения.

Неонатологът проследява всички показатели на новороденото до деня на изписването. Той се грижи да ви предаде детето в перфектно здраве, а оттам нататък остава да му се радвате вкъщи. Преди да напуснете болницата неонатологът и екипът от медицински специалисти ви показват как да се грижите за тоалета на новороденото. Бъдете спокойна, че след раждането бебето ще попадне в сигурните ръце на неонатолог, който ще се погрижи за новороденото докато сте в болницата.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.