С какво се занимава хирургът?

image

С какво се занимава хирургът?

Хирургът е лекар, който е специализиран в оценката и лечението на състояния, изискващи операция или физическа промяна на човешкото тяло. Операциите могат да се извършват за диагностициране или лечение на заболявания или наранявания. В операционната зала хирурзите ръководят екип от други лекари и медицински сестри, за да се уверят, че процедурата е преминала гладко.

1. Какво прави хирургът?

Съществуват два основни вида хирургия. Повечето операции изискват разрез на кожата, мускулът и всички останали слоеве, за да може хирургът да стигне и да види органът, който трябва да оперира.

Минимално инвазивната хирургия изисква по-малки входни точки, за да се извършат лечебните дейности или да се вземат тъканни проби за изследване на материала и получаване на точна диагноза. Обикновено при нея времето за възстановяване е по-кратко, отколкото при отворената хирургия. Но не при всички операции има възможност за неинвазивна намеса.

Хирурзите извършват минимално инвазивни и несложни процедури, които продължават само няколко минути, или инвазивни и сложни операции, които могат да отнемат няколко часа. Тъй като човешкият живот е изложен на риск, хирурзите трябва да бъдат бдителни, подготвени за всички видове спешни ситуации и да провеждат животоспасяващи инициативи по всяко време на операцията, ако се наложи.

За всяка област на тялото има различни хирурзи и всеки от тях използва специфични техники. Не съществува хирург, който да оперира цялото тяло от главата до петите. Човешкият организъм е сложна и изключително деликатна машина, която се нуждае от фина настройка всеки път, когато се развали. Някои от най-често срещаните специалности в хирургията са:

Коремен хирург, който оперира повечето органи в коремната кухина – стомах, тънко, дебело черво и ректум. Чернодробно-панкреатичен хирург лекува състояния, засягащи черния дроб и съответно жлъчния мехур, а така също и панкреаса.

Неврохирургия – неврохирурзите се занимават с разстройства и заболявания, свързани с мозъка и нервната система. Основните операции, които извършват далеч не са толкова интересни, колкото ги представят по сериалите. Дискови хернии са най-често извършваните операции от неврохирурзите.

Хирурзи лекуващи, женска или мъжка полова система. Някои по-прости процедури, които не изискват голям екип или пълна упойка, могат да се извършват от самия акушер-гинеколог, но тежките операция непременно се предават на хирурзите в тази област.

Очният хирург се занимава с извършването на хирургични процедури за отстраняване на проблеми с очите и зрението. 

Орален и лицево-челюстен хирург са едновременно дентални и медицински специалисти. Това са едни от най-сложните специалности, които отнемат и най-много години на обучение, защото областта на главата е изключително деликатна за опериране.

Ортопедичният хирург лекува проблеми на опорно-двигателния апарат, който включва кости, мускули, стави, артерии, свързани с тях нерви и покриваща ги кожа.

Пластичните хирурзи извършват козметични операции, както и се занимават с подобряване, подмяна и реконструкция на тялото.

Гръдните хирурзи, наричани още сърдечни или кардиохирурзи, са специализирани в оперирането на сърцето и други гръдни органи. Съдовите хирурзи оперират главно кръвоносните и лимфните съдове, като често си партнират с гръдните хирурзи при извършването на операции.  

2. Къде можем да открием хирурга?

Работното място на хирурга е предимно в операционната зала, но той задължително се среща с пациенти болнична стая след операцията, за да проследи състоянието им. Хирурзите са на крак в продължение на много часове. Денят често започва много рано сутрин с извършване на операции. Следобед или вечер се правят обиколки за проверка на пациентите.

В големите и централни болници често се налагат и спешни операции, така че хирурзите понякога са на повикване дори и в планираните си почивни дни. Животът на хирурга е много натоварен и с малко лично време. Хирурзите често се отказват от личния и семейния си живот заради удовлетворението да помагат на пациентите си. Разбира се, това не е правило, но тежестта и отдадеността, която изисква работата, като краен резултат оставя немалка част от хирурзите сами.

3. Причини да посетите хирург

Хирургията може да бъде спешна или планова. Спешните операции се правят при животозастрашаващо състояние, например сериозно нараняване, катастрофа, апандисит, ракови заболявания. Такива операция се извършват непрекъснато от хирурзите. Тяхната спешност не се съобразя с работно време, натовареност в болницата, епидемиологична обстановка или друг елементи, който би попречил на плановите.

Плановите операция в повечето случаи не са животозастрашаващи, но ако бъдат отложени за прекалено дълго време могат да бъдат опасни. Разбира, се тук се изключват всички разкрасителни и пожелателни операции. Плануваните операции могат да бъдат смяна на капачката, дискови хернии и др.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.