Какъв специалист е онкологът и какво лекува?

image

Какъв специалист е онкологът и какво лекува?

Онколозите са лекари, които диагностицират и лекуват онкологични заболявания. Често те действат като основен доставчик на здравни услуги за болни от рак – разработват планове за лечение, предлагат поддържащи грижи и понякога координират лечението с други специалисти.

1. Какво прави онкологът?

Онкологията е наука, която се занимава с раковите образования – как възникват, къде възникват, колко често се появят, кое ги лекува и спира. Онколозите са специализирани в диагностицирането и лечението на пациенти в хода на заболяването, което включва:

  • потвърждаване на първоначалната диагноза на пациента
  • консултация с пациента относно диагнозата и стадия, в който се намира
  • предоставяне на всички възможни планове за лечение и предлагане на препоръки
  • контролиране на хода на лечението
  • оказване на помощ на пациентите при справяне със симптомите и страничните ефекти на заболяването и плана за лечение

Работата им обаче не се ограничава само до лечението на рак. Много онколози специализират и хематология, като лекуват пациенти със заболявания на кръвта. Някои от най-тежките онкологични заболявания са именно свързани с кръвта, което е и причина онколозите да имат допълнителна специализация.

Туморните образувания се лекуват по различен начин, като в зависимост от лечението онколозите се разделят на:

  • медицински онколози, които лекуват рак с химиотерапия или имунотерапия
  • хирургични онколози, които отстраняват тумори по време на операция
  • радиационни онколози, които лекуват рак с лъчетерапия

Други специалисти по онкология се фокусират върху лечението на рак в определени области на тялото и така се обособят специалисти за конкретна област. Например гинекологичните онколози лекуват рак на матката, яйчниците и шийката на матката, докато хематологът-онколог се фокусира върху рака на кръвта. Друга честа подспециалност е детската онкология, която специализира в онкологични заболявания, характерни за деца и тийнейджъри.

Посещенията при онколог почти винаги са инициирани от личния лекар. Той е специалистът на първа линия, който забелязва проблем със здравето ви и решава, че трябва да посетите специалист в дадената област. Вашият лекар може да ви насочи към онколог, за да изследвана необичайно образувания или бучка.

Обикновено лекарските кабинети не са оборудвани за диагностициране на тумори, затова пациентите се насочват към онколог за допълнителни изследвания. Повечето съмнителни тумори са доброкачествени или безвредни, но това не означава, че не трябва да сте наясно със съществуването им.

За съжаление не всяко образувание е доброкачествено. Ако имате потвърдена диагноза рак, онкологът ще се заеме със случая и ще разгледа всички възможности за лечение. В зависимост от вида на рака, неговия стадий и евентуалните усложнения за здравето лечението най-често се състои в няколко стъпки.

Първо се използва радиация за забавяне на растежа на тумора, без да се уврежда здравата тъкан, ако образуванието е все още с малки размери. Хирургия за физическо отстраняване на тумора, за да се отстрани масата и да се спре разпространението към други органи. Целенасочена медикаментозна терапия за ограничаване на разсейки от тумора в други части на тялото. Не на последно място е химиотерапията, която унищожава раковите клетки.

Ракът е сложно заболяване и лечението му продължава да се развива. Някои видове рак вече се елиминират благодарение на напредналата медицина. Ракът на маточната шийка се развива след заразяване и активиране на вирусът HPV (от английски – човешки папиломен вирус). От няколко години насам има ефективна ваксина, която по последни данни предотвратява до 90% от случаите. Това е медицината на бъдещето, където спираме заболяването, преди да се е появило.

2. Какво да очаквате при онколога?

Първото ви посещение при онколог е консултация. В крайна сметка целта на лекаря е да установи – или да изключи – дали и къде има рак, да постави точна диагноза и да предостави най-добрите средства за справяне със състоянието.

Онкологът ще извърши обстоен физически преглед и ще отдели време, за да научи повече за вашата медицинска и семейна история. Онкологът ще прегледа и всички диагностични изследвания, които вече сте направили, и ако е необходимо, ще извърши допълнителни тестове.

Обикновено това започва с изследване на кръвта, урината и други телесни течности за високи или ниски нива на определени вещества, които могат да бъдат признаци на рак или нарушения в кръвта. Извършват се и визуални образни изследвания като компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, ПЕТ-скенер или ултразвукови изследвания.

Ако има съмнение за рак, онколозите обикновено трябва да извършат биопсия, за да потвърдят резултатите от тестовете. В зависимост от въпросната област има различни методи за биопсия за извличане на малка тъканна проба. Екипът на онколога – който включва патолог – след това изследва пробата, за да установи дали тя съдържа ракови клетки. В зависимост от състоянието ви се започва най-подходящото лечение.

Онколозите са специалистите, които се захващат с едни от най-тежките случаи в медицината. Онкологичните заболявания са коварни и единственото със сигурност ще ви гарантира пълно оздравяване и откриването навреме. Не се страхувайте да посетите онколог, защото той може да ви спаси живота.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.