Какви са различните видове главоболия и какво ги причинява?

image

Какви са различните видове главоболия и какво ги причинява?

Главоболието може да бъде по-сложно, отколкото повечето хора предполагат. Различните видове главоболия имат свой собствен набор от симптоми, появяват се по различни причини и се нуждаят от специфично лечение.

След като разбере вида на главоболието, лекарят може да определи правилното лечение, а за в бъдеше дори да предотврати болката. Съществуват над 150 вида главоболие, но ще разгледаме най-разпространените от тях.

1. Тензионно главоболие

Тензионното главоболие е най-често срещаният вид главоболие сред възрастните и тийнейджърите. То причинява лека до умерена болка и идва и отминава с течение на времето. Обикновено няма други симптоми.


2. Мигренозно главоболие

Мигренозното главоболие често се описва като пулсираща болка. Може да продължат от 4 часа до 3 дни и обикновено се случва от един до четири пъти месечно. Наред с болката хората имат и други симптоми, като чувствителност към светлина, шум или миризми, гадене или повръщане, загуба на апетит и стомашно разстройство или болки в корема.

Когато едно дете има мигрена, то може да изглежда бледо, да се чувства замаяно и да има замъглено зрение, температура и разстроен стомах. Малък брой детски мигрени включват храносмилателни симптоми, като повръщане, които се случват около веднъж месечно.


3. Клъстерно главоболие

Клъстерните главоболия са един от най-тежките видове. Може да имате силна пареща или пронизваща болка зад или около едното око. Тя може да е пулсираща или постоянна. Понякога болката е толкова силна, че хора с клъстерно главоболие не могат да седят спокойно и често се движат по време на пристъп. От страната на болката клепачът се спуска, окото се зачервява, зеницата се смалява или окото сълзи. Ноздрата от тази страна тече или се запушва.

Нарича се клъстерно главоболие, защото обикновено се случва на групи. Появява се един до три пъти на ден по време на периода на струпване, който може да продължи от 2 седмици до 3 месеца. Всеки пристъп на главоболие трае от 15 минути до 3 часа. Главоболието може да изчезне за месеци или години само за да се върне по-късно. Мъжете страдат от три до четири пъти по-често, отколкото жените.


4. Хронично ежедневно главоболие

Хроничното главоболие се наблюдава до 15 или повече дни в месеца в продължение на повече от 3 месеца. Някои епизодите на поява са кратки. Други продължават повече от 4 часа. Обикновено това е един от четирите вида първично главоболие.

Какво причинява главоболието?

Болката, която усещате по време на главоболие, идва от смесица сигнали между мозъка, кръвоносните съдове и близките нерви. Специфични нерви в кръвоносните съдове и мускулите на главата се включват и изпращат сигнали за болка до мозъка ви. Но не е ясно как тези сигнали се включват. Често срещаните причини за главоболие са:

Заболяване. Това може да включва инфекции, настинки и треска. Главоболието е често срещано и при състояния като синузит (възпаление на синусите), инфекция на гърлото или на ухото. В някои случаи главоболието може да е резултат от удар в главата или в редки случаи, признак на по-сериозен медицински проблем.

Стрес. Емоционален стрес и депресия, както и употреба на алкохол, пропускане на хранения, промени в режима на сън и прием на твърде много лекарства. Други причини са напрежението във врата или гърба, дължащо се на лоша стойка. Околна среда, включително пасивно тютюнопушене, силни миризми от битови химикали или парфюми, алергени и някои храни отключват главоболието. Стресът, замърсяването, шумът, осветлението и промените във времето са други възможни причинители.

Генетика. Главоболието, особено мигренозното главоболие, обикновено се среща в семействата. Повечето деца и тийнейджъри (90%), които имат мигрена, имат други членове на семейството, които страдат от нея. Когато и двамата родители са имали мигрена, има 70% вероятност детето им също да има мигрена. Ако само единият родител е имал тези главоболия, рискът спада до 25-50 %.

Все още не е изяснена причината за мигрена. Една от теориите предполага, че проблем с електрическия заряд през нервните клетки причинява поредица от промени, които предизвикват мигрена. Твърде голямата физическа активност също може да предизвика мигрена при възрастните.

Как се поставя диагнозата?

Първата стъпка е да поговорите с невролога за главоболието. Важно е тези описания на симптомите и вида на болката да бъдат възможно най-пълни. Дайте на лекаря списък на нещата, които предизвикват главоболието, нещата, които го влошават, и това, което помага да се чувствате по-добре.

Видът на лечението на главоболието зависи от много неща, включително вида на главоболието, което изпитвате, колко често и причината за него. При някои видове няма нужда от медикаментозно лечение, но в повечето случаи има. Неврологът ще прецени какво да бъде лечението за вашия случай, така че да получите най-добрия резултат и да се справите с болката.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.