Какво представлява спортната медицина?

image

Какво представлява спортната медицина?

Спортната медицина е клон на медицината, който се занимава с физическата подготовка, превенцията и лечението на травми, свързани със спорт и физически упражнения. Спортната медицина не е предназначена само за професионални спортисти.

Когато се контузите по време на тренировка или физическо натоварване, искате да се върнете към рутинните занимания и спортните дейности възможно най-скоро. Лекарите по спортна медицина имат специализирано обучение, за да ви помогнат да направите точно това. Те имат опит в предотвратяването на заболявания и наранявания при активни деца и възрастни, както и при хора, които имат физически натоварена работа.

За специалистите по спортна медицина

Специалистите по спортна медицина са преминали специално обучение за възстановяване на функциите на пострадали пациенти, за да могат да се движат отново възможно най-скоро. Те са професионалисти в предотвратяването на заболявания и наранявания при активни хора.

Екипът по спортна медицина се ръководи от лекар. Повечето лекари са завършили със специалност като семейна медицина, ортопедия или педиатрия, след което преминават допълнително обучение по спортна медицина.

Има и други медицински специалисти, които не са лекари, но са от решаващо значение за предоставянето на грижи. Сред тях са: физиотерапевти, сертифицирани треньори по спортна гимнастика и нутриционисти. Всеки от тях играе важна роля в грижите за вас:

Физиотерапевтите помагат да се раздвижите, да се възстановите от травми и да се върнете към нормалното си състояние възможно най-скоро. Сертифицираните треньори предлагат рехабилитационни упражнения, чрез които да възстановите сили и разработват програми за предотвратяване на бъдещи травми.

Регистрираните нутриционисти са неизменна помощ при необходимо отслабване или наддаване на тегло и предлагат съвети за хранене, за да осигурят доброто функциониране на организма.

Понякога към екипа се присъединява и диетолог – лекар със специалност диетология, който работи с пациенти, които имат диабет, затлъстяване и по-сериозни случаи. Ендокринологът също може да помогне, ако пациента страда от хормонално нарушение, което му пречи да прогресира.

Лекарите по спортна медицина, физиотерапевтите, сертифицираните треньори и диетолозите работят заедно, за да ви помогнат да се върнете към физическите си дейности възможно най-бързо.

Кога да се обърнете към специалист в областта на спортната медицина

Причините, поради които може да се наложи помощ от екип по спортна медицина варират. Понякога това са наранявания като:

  • изкълчване на глезена, счупване на кост, увреждане на хрущяла
  • травма на коляното и рамото – разкъсване на сухожилие, разместване на ставата
  • тендонит – възпаление на сухожилието
  • тендовагинит – възпаление на сухожилното влагалище

Друг път консултация се изисква преди да се е случило нараняването, като превантивна мярка. Ако знаете, че ви предстои тежко физическо натоварване, а вие отдавна не сте извършвали такова, е препоръчително да поговорите със специалист. Той ще обясни какво да очаквате и от какво да се предпазите.

Ако пък започвате ново начало и искате да промените начина, по който изглеждате. Тренировките може да не са най-лесното нещо, с което да справите и в резултат на неправилно изпълнение да завършите с травма. За да се предотврати всичко това, консултация с професионалисти по спортна медицина не би била излишна. Експертите в областта на спортната медицина дават съвети относно храненето, добавките, упражненията и предотвратяването на травми.

Ако получите сериозно нараняване по време на тренировка или спорт, вероятно е най-добре да потърсите помощ веднага в спешното отделение. Не чакайте да се обърнете към специалист по спортна медицина. Признаците на сериозна травма включват силна болка, подуване, изтръпване и невъзможност за натоварване на травмираната област.

Ако нито един от тези симптоми не е налице, починете си вкъщи и се обадете на личния лекар, за получите насоки. В зависимост от състоянието, семейният лекар може да направи домашно посещение или да ви насочи към специалист по спортна медицина.

Повечето спортни травми не се нуждаят от операция. Обикновено лечението включва прием на болкоуспокояващи, поставяне на лед върху увреденото място и обездвижване с гипс или слинг. В някои случаи може да се наложи операция, за да се фиксира разкъсаната тъкан или да се пренаредят костите. Не се притеснявайте дори да се наложи операция. По-добре тя да се извърши максимално бързо, за да не се увреди мястото на нараняването и да не се влоши състоянието.

Ако се нараните по време на тренировка, спорт или друг вид физическа активност, вероятно ще бъдете препратени към специалист по спортна медицина за лечение. Той ще Ви помогне да забравите за проблема.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.