Какво представлява урологът и какво лекува?

image

Какво представлява урологът и какво лекува?

Ако нещо не е наред с пикочните пътища – системата, която изхвърля урина и вредните метаболити – може да се наложи да посетите специален лекар, наречен уролог.

Урологът знае всичко за отделителната система, която включва бъбреците, пикочния мехур, уретерите (тънки тръбички, които отвеждат урината в пикочния мехур) и уретрата (тръба, която отвежда урината от пикочния мехур). Може би ще си кажете, че това не е вярно и за бъбреците си има нефролог. Всъщност урологът специализира в лечението на пикочо-половата система и при двата пола и лекува мъжката репродуктивна система, която включва пениса, тестисите, скротума и простатата.

Въпреки че е част от обучението им и могат да лекуват и жени, в България уролозите лекуват предимно мъже и репродуктивните им проблеми. Някои уролози стесняват специализацията си до една област на грижи, като рак, детска урология, мъжко безплодие, сексуално здраве, камъни в бъбреците или реконструктивна урология.

1. Кога трябва да посетите уролог?

Личният лекар може да ви лекува при леки проблеми с пикочната система, като инфекция на пикочните пътища. Разбира се, той ще ви насочи  към уролог, ако симптомите не се подобряват или ако имате заболяване, което се нуждае от лечение, което той не може да осигури.

При определени състояния може да се наложи да посещавате както уролог, така и друг специалист. Например мъж, който има рак на простатата, може да посещава специалист по рак, наречен „онколог“, и уролог.

Как да разберете кога е време да посетите уролог? Наличието на някой от тези симптоми предполага, че имате проблем с пикочните пътища:

  • честа или спешна нужда от уриниране
  • болка в долната част на гърба, таза или отстрани
  • болка или парене по време на уриниране
  • проблеми с уринирането, изтичане на урина, кръв, слаб поток

Ако сте мъж и забележите някои от долуизброените симптоми, задължително запишете час при уролог:

  • намалено сексуално желание
  • бучка в тестиса или друго необичайно образувание
  • проблеми с получаването или поддържането на ерекция

Освен дискомфорт, който ще ви накара да посетите уролог, профилактичният преглед е също толкова важен. Мъже над 50-годишна възраст е препоръчително да посещават уролог поне веднъж годишно, за да се извършва скрининг за рак на простата. Дори да нямате никакви оплаквания, водите перфектен сексуален живот и никога не се е налагало да посетите лекар, профилактичният преглед е задължителен.

Ракът на простата е на първо място сред мъжете по брой взети жертви. Някои от симптомите са кръв в урината или спермата, болка при уриниране, затруднена еректилна функция и необяснима загуба на тегло. Не бъдете част от статистиката, а посещавайте редовно уролог след определената възраст.

Друго често срещано състояние, засягащо простата е нейната доброкачествена хиперплазия. Това е увеличаване на размера на простатната жлеза. Хиперплазията е много често срещана при по-възрастните мъже. Симптомите се дължат на натиска, който по-голямата простата може да окаже върху уретрата.

Мъжете с доброкачествена хиперплазия могат да изпитват често желание за уриниране. Възможно е да имат слаба струя урина, когато отидат и усещане, че пикочният мехур не е празен след уриниране. Урологът ще прецени дали да  наблюдава състоянието в болница или да предпише за лечение лекарства, като например алфа-блокери. Тежките случаи могат да се лекуват с операция.

2. Какво да очаквате по време на посещението?

Урологът ще направи физически преглед, който включва преглед на гениталиите и ректума. Може също така да назначи кръвни изследвания или образни тестове, като компютърна томография или ултразвук, за да разгледа по-отблизо органите ви.

3. Какви лечения може да предложи урологът?

Уролозите предписват лекарства и предлагат така нареченото „обучение на поведението“. Например може да се справите с някои проблеми със задържането на урината, като правите упражнения, които укрепват тазовите мускули. Уролозите могат да извършват и редица процедури. Някои от тях се извършват в кабинета им. Други са големи операции, извършвани в болница.

Няколко често срещани процедури включват:

Цистоскопия. Това е преглед отблизо на пикочния мехур и уретрата със специален инструмент, подобен на телескоп, наречен цистоскоп.

Уретероскопия. Подобно на цистоскопията, това е преглед на вътрешността на уретерите и бъбреците.

Биопсия на простатата. Урологът отстранява малка тъканна проба от простатата ви, за да я изследва за рак в лаборатория.

Вазектомия. Урологът прерязва тръбите, които пренасят сперматозоидите, за да предотврати забременяване.

Ако смятате че имате проблем, изпитване някакво затруднение, не се колебайте и запишете час при уролога. Той ще ви помогне да се справите с дискомфорта и ще върне нормалността в живота ви.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.