Какъв лекар е педиатърът и как да изберем за нас?

image

Какъв лекар е педиатърът и как да изберем за нас?

Едно от многото неща, които трябва да направите, за да се подготвите за появата на бебето си е да изберете лекар, който да се грижи за неговото здраве. Педиатърът е лекар, който се грижи за физическото, поведенческото и психичното здраве на децата от раждането до 18-годишна възраст. Педиатърът е обучен да диагностицира и лекува широк спектър от детски болести – от незначителни здравословни проблеми до сериозни заболявания.

1. Какво прави педиатърът?

Педиатър преглежда бебето многократно от раждането до 2-годишна възраст и ежегодно от 2-годишна до 5-годишна възраст. След 5-годишна прегледите се намаляват веднъж в годината като профилактика.

Педиатър е първият човек, на когото трябва да се обадите, когато детето се разболее. При грижите за детето педиатърът извършва физически прегледи и прави препоръчителни имунизации. Той ще се увери, че малчуганът отговаря на основните етапи в развитието по отношение на растежа, поведението и уменията.

Диагностицира и лекува болести, инфекции, наранявания и други здравословни проблеми на детето и дава информация за неговите нуждите, свързани със здравето, безопасността, храненето и физическата му форма.

Педиатърът лекува освен децата и техните родители. Често пъти родителите са толкова притеснени дори да няма нищо сериозно. Затова лекарят отговарят на вашите въпроси относно растежа и развитието на детето.

Педиатърът насочва детето и си сътрудничи с други специалисти, ако то се разболее и се нуждае от грижи, надхвърлящи неговите компетенции.

2. Как работи педиатърът с екипа на родилното отделение?

Повечето болници питат дали имате педиатър, когато отидете да раждате. Първият преглед на бебето може да бъде при болничния педиатър или при избрания от вас педиатър. Това зависи от политиката на болницата и от това дали избраният от вас лекар има правомощия да поеме детето.

Ако бебето ви е родено рано, то вероятно ще отиде направо в отделението за интензивно лечение на новородени. Там грижата за новороденото я поемат високоспециализирани неонатолози и медицински сестри. Те ще се грижат за бебето и ще следят здравето му, докато се развие достатъчно, за да се прибере у дома. След като това се случи на ход е педиатърът. Той ще получи записите от престоя на бебето в болницата.

Ако детето някога се нуждае от по-специализирани грижи, педиатърът ще координира грижите с други здравни специалисти. Той ще ви помогне да разберете сложната информация и ще ви насочи да вземете решения, ако е необходимо.

3. Защо Ви е нужен педиатър?

Семейните лекари могат да осигурят и рутинни грижи за вашето дете. Изборът между семеен лекар и педиатър може да бъде лично предпочитание. Ето някои причини да обмислите избора на педиатър

  • педиатрите имат специализирано обучение за физическите, емоционалните и поведенческите нужди на децата.
  • педиатрите преглеждат само деца, така че често имат по-широк опит в разпознаването и лечението на детски болести.
  • ако бебето е родено рано или има здравословно състояние, което се нуждае от внимателно наблюдение, педиатърът може да предложи по-специализирани грижи

4. Как да изберете педиатър?

Добре е да започнете да търсите педиатър в началото на третия триместър. Искате да си дадете достатъчно време, за да намерите човек, с когото и вие, и партньорът ви да се чувствате добре. Попитайте акушер-гинеколога и доверени роднини и приятели за препоръки. Ако е възможно, насрочете лична среща, за да се запознаете с кабинета на лекаря и да разберете колко добре си пасвате.

Нека разгледаме някои точки, които трябва обмислите при избора си.

Този лекар има ли добра репутация? Репутацията на лекаря е едно от най-важните неща за неговата кариера. Ако има много доволни пациенти, то това е добър знак за неговата работа.

Предлага ли педиатърът вечерни часове и консултации през уикенда? Кой преглежда детето ми през тези часове? Не всички педиатри предлагат денонощни консултации, но ако сте по-тревожен родител, то ще бъде добре да намерите такъв. Така ще знаете, че може да посетите лекаря всеки ден, ако се наложи.

Спазва ли последните медицински данни по отношение на лечение? Обучението на лекаря никога не приключва в медицинския университет. За да бъде един педиатър компетентен, трябва да чете най-новата информация, която излиза в медицинските журнали. Непрекъснатото обновяване на знанието е ключово за работата на един лекар.

С коя болница е свързан педиатърът? Потърсете педиатър, който е във вашия район и практикува възможно най-близо до дома ви. Ако имате спешен случай, близката локация ще бъде голям бонус.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.