Кои са най-често срещаните заболявания в ортопедията?

image

Кои са най-често срещаните заболявания в ортопедията?

Съществуват много състояния, които засягат опорно-двигателния апарат и изискват клинични грижи от лекар или друг здравен специалист. Хроничните ортопедични заболявания, като артрит и бурсит, засягат най-често костите или ставите. Те могат да причинят болка и дисфункция, които затрудняват дори нормалните ежедневни дейности.

Тези състояния се различават от ортопедичните травми, като изкълчване на рамото или счупване на кост. За разлика от случайните или травматичните ортопедични наранявания, хроничните състояния обикновено имат прогресивен характер, като започват бавно и се влошават или развиват с течение на времето. Те могат да са генетични или свързани с възрастта, или да са причинени от прекомерна употреба.

Голяма част от разстройствата на двигателната система са лечими – травми, счупвания. Но има и такива, които нямат лечение и се лекува единствено симптоматиката, като се намали болката и се подобри качеството на живот. Поставянето на точна диагноза и целенасоченото лечение могат да помогнат за намаляване на проблемите по пътя – дори при прогресиращи състояния без възможност за лечение.

Препоръките за лечение ще зависят от вида и тежестта на вашето състояние. Лечението варира от основните почивка, лед, компресия, повдигане до значителна операция.

Съществуват категории хронични ортопедични състояния, които могат да възникнат в много части на тялото. Нека разгледаме някои заболяванията и се запознаем с тяхната същност.

1. Артрит

Артритът е състояние, което предизвиква зачервяване и подуване (възпаление) на ставата. Ставата е мястото, където се срещат 2 или повече кости. Съществуват повече от 100 различни заболявания на артрита. Артритът обикновено е продължителен (хроничен) и е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Артритът, както и останалите ревматологични заболявания се проявяват в напредналата възраст, но могат да засегнат хора от всички възрасти.

Двете най-често срещани форми на артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит.

Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит. Това е хронично заболяване на ставите, особено на носещите тежестта стави на коляното, бедрото и гръбначния стълб. При него се разрушава покритието по краищата на костите и се стеснява ставното пространство. То може да причини и разрастване на костите, костни шипове и намалена функция. Появява се при повечето хора с напредването на възрастта. Среща се при млади хора поради нараняване или прекомерна употреба.

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване на ставните обвивки. Възпалението може да засегне всички стави, а понякога засяга и органи като сърце или бели дробове.

2. Бурсит

Бурситът е възпаление на бурсата – затворена, изпълнена с течност торбичка, която работи като възглавница и плъзгаща се повърхност за намаляване на триенето между тъканите на тялото. Основните бурси са разположени до сухожилията в близост до големите стави, като например в раменете, лактите, бедрата и коленете. Най-честите причини за бурсит са нараняване или прекомерна употреба. Инфекция също може да го причини. Бурситът се свързва и с други заболявания. Сред тях са артрит, подагра, тендинит, диабет и заболяване на щитовидната жлеза.

3. Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което причинява отслабване или изтъняване на костите, което води до по-голям риск от счупване и фрактури. Най-често засегнатите кости са бедрата, гръбначният стълб и китките. Тялото редовно подменя компонентите на костите. Когато тези компоненти се губят твърде бързо или не се възстановяват достатъчно бързо (или и двете), се развива остеопороза.

Хората с остеопороза може да нямат никакви симптоми. Някои от тях могат да имат болки в костите и мускулите, особено в гърба. Понякога колабирал прешлен може да причини силна болка, намаляване на височината или деформация на гръбначния стълб. Симптомите на остеопорозата приличат на други костни нарушения или здравословни проблеми. И това заболяване е 4 пъти по-срещано при жените, отколкото при мъжете. Фактори като възраст, раса, тегло, фамилна обремененост, начин на живот са също от значение за развитието на остеопороза.

4. Болки в гърба

Болките в гърба могат да варират от леки, тъпи, досадни до постоянни, силни и инвалидизиращи в долната част на гърба. Това ограничава подвижността и пречи на нормалното функциониране.

Точната причина за болките в кръста трудно се определя. В повечето случаи болката може да е симптом на много различни причини, включително наранявания, дегенерация на прешлените, инфекция, затлъстяване. Неправилните движения и неправилната стойка са ключови при възникването болките в кръста.

Независимо дали търсите помощ за съществуващо състояние, искате да поставите диагноза или търсите помощ за възстановяване и рехабилитация, ортопедът може да ви помогне. Заболявания, засягащи опорно-двигателната система често не са животозастрашаващи, но веднъж появят ли се, нарушават качеството на живот да неузнаваемост.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.